Σκίαση (Contouring) στο Μακιγιάζ

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

Πως διορθώνουμε το σχήμα προσώπου στο μακιγιάζ; Τι είναι οι φωτοσκιάσεις; Ποια προϊόντα χρησιμοποιούμε για τη σκίαση στις φωτοσκιάσεις; Βρείτε τις απαντήσεις εδώ!
Στο προηγούμενο άρθρο Highlight – η Λάμψη του Μακιγιάζ, αναφέραμε τι είναι οι φωτοσκιάσεις και τα Highlights, που και πως χρησιμοποιούνται.
Σήμερα θα αναλύσουμε τον όρο Σκίαση (Contouring) στις φωτοσκιάσεις του Μακιγιάζ.

Σκίαση – Contouring

Ο βασικός κανόνας που ακολουθούμε για τις φωτοσκιάσεις είναι: Όπου υπάρχει λάμψη (highlight) το φως αντανακλάται και τα σημεία αυτά φαίνονται πιο έντονα ενώ αντίθετα, όπου υπάρχει σκίαση, το φως απορροφάται και τα σημεία αυτά ατονούν. Άρα, χρησιμοποιούμε τη σκίαση (contouring) στο πρόσωπο σε σημεία που θέλουμε να υποβαθμίσουμε και να αφαιρέσουμε όγκο.
Τονίζουμε ότι οι φωτοσκιάσεις χρησιμοποιούνται σε βραδινό μακιγιάζ (ή για αργά το απόγευμα) και για επαγγελματικούς σκοπούς (φωτογραφία, τηλεόραση κτλ). ΠΟΤΕ μην κάνετε φωτοσκιάσεις την ημέρα αν δεν είστε επαγγελματίας, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι ψεύτικο και εμφανές.

Contouring είναι αγγλική λέξη και σημαίνει η διαμόρφωση περιγράμματος. Στην περίπτωσή μας για τη διαμόρφωση περιγράμματος του προσώπου χρησιμοποιούμε κατά βάση τη σκίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις τα Highlights.

Ποια προϊόντα χρησιμοποιούμε για Σκίαση
Makeup, μολύβια, σκιές, πούδρες ή ρουζ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των σκιάσεων είναι αυτά τα προϊόντα να είναι σε σκούρους τόνους (2-3 πιο σκούρο) και σε μορφή ματ. Για να το κάνετε μόνες σας με επιτυχία χρησιμοποιήστε μόνο make up σε σκούρους τόνους ή σκούρα ρουζ σε γήινες αποχρώσεις. Τα υπόλοιπα προϊόντα είναι πιο δύσχρηστα και χρειάζονται επαγγελματικές γνώσεις.

Πως γίνεται η εφαρμογή
Τοποθετούμε μικρή ποσότητα προϊόντος στα σημεία που θέλουμε να αναδείξουμε και αν πρόκειται για υγρά ή κρεμώδη προϊόντα (make up) ταμπονάρουμε με τα δάχτυλα για να απορροφηθεί το προϊόν και στη συνέχεια το σβήνουμε ομαλά στα τελειώματα για να δέσει με το υπόλοιπο σύνολο.
Τις σκιές και τα ρουζ τα τοποθετούμε με μικρό πινέλο ή μικρό πινέλο του ρουζ, αντίστοιχα. Πάντα πολύ μικρή ποσότητα. Τα μολύβια τα βάζουμε απευθείας πολύ απαλά τοποθετώντας στο δέρμα το πλαϊνό τμήμα της μύτης τους. Στη συνέχεια σβήνουμε απαλά με ένα πινελάκι για να ενσωματωθούν και να σβήσουν στο υπόλοιπο σύνολο στις γύρω περιοχές. 
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να ταιριάζουν στον τόνο του δέρματός σας και να μην έχουν μεγάλες διαφορές (μέχρι 2-3 τόνους). Μην κάνετε υπερβολές, απλά δώστε μια ελαφριά σκίαση.

Διόρθωση ή υποβάθμιση χαρακτηριστικών του προσώπου με contouring
Οι σκιάσεις δε γίνονται σε όλα τα πρόσωπα και σε όλα τα σημεία. Μόνο αν χρειάζεται να διορθώσουμε ή να αφαιρέσουμε όγκο. Πχ σε ένα μακρόστενο πρόσωπο δεν σκιάζουμε τα πλαϊνά του γιατί θα δείχνει ακόμα πιο στενό, όμως αν ένα πρόσωπο δεν έχει καθόλου γωνίες (πχ στρογγυλό) τότε χρησιμοποιούμε τη σκίαση για να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν .

  • Για να αναδείξουμε τα ζυγωματικά χρησιμοποιούμε τη σκίαση ακριβώς κάτω από το κόκκαλο, από το αφτί και διαγώνια προς την άκρη χειλιών ,έως τη μέση του μάγουλου. 
  • Στην περιοχή του πηγουνιού αν προεξέχει, ενώ αν δε διακρίνεται (πχ στρογγυλό πρόσωπο), τότε βάζουμε στα πλαϊνά του (του πηγουνιού).
  • Στα πλαϊνά της μύτης αν είναι πλατιά ή για να δώσουμε ένταση.
  • Αν η μύτη έχει προεξοχή ή είναι γαμψή κάνουμε σκίαση τοπικά στα σημεία που θέλουμε να υποβαθμίσουμε.
  • Στο περίγραμμα του μετώπου αν έχουμε μεγάλο μέτωπο
  • Αν έχουμε ένα πολύ τετράγωνο πρόσωπο (όπως πχ η Paris Hilton), κάνουμε σκίαση στις τέσσερις γωνίες του
  • Κάτω από το πηγούνι και ψηλά στο λαιμό για να υποβαθμίσουμε ένα διπλοσάγονο.
  • Στους κροτάφους και στα πλάγια του μετώπου για να δώσουμε την εντύπωση ότι είναι πιο στενό (σε αυτά τα σημεία η σκίαση γίνεται με ρουζ ή πούδρα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ανεξάρτητα με το αν χρειάζεστε διόρθωση ή όχι, γιατί κολακεύει πολύ το πρόσωπο και είναι στη μόδα, εκτός αν έχετε ένα πολύ στενό και μακρύ πρόσωπο)
  • Οι φωτοσκιάσεις χρησιμοποιούνται και στα μάτια (με σκούρα σκιά) για να διορθώσουν ατέλειες όπως καθοδικά μάτια, πεσμένα βλέφαρα κλτ… θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο

Και γενικά μην ξεχνάτε τον κανόνα του Contouring. Το χρησιμοποιούμε όταν θέλουν να υποβαθμίσουμε σημεία ή να αφαιρέσουμε όγκο.

Δείτε μερικά παραδείγματα για Contouring

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

σκιαση προσωπου μακιγιαζ
Παράδειγμα σκίασης και φωτισμού προσώπου – Contouring & Highlighting
σκιαση προσωπου μακιγιαζ
Εφαρμόζοντας και σβήνοντας σωστά τις σκιάσεις και φωτισμούς το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πολύ φυσικό και ομοιόμορφο

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

σκιαση προσωπου μακιγιαζ

1 Comment

Comments are closed