Διαταραχές των νυχιών από ψυχολογικά αίτια


ΟΝΥΧΟΦΑΓΙΑ
Η ονυχοφαγία είναι μια υπερβολικά συχνή συνήθεια, όχι μόνο των μικρών παιδιών. Τα νύχια εμφανίζονται κατεστραμμένα κατά το ελεύθερο άκρο τους, το μήκος της ονυχαίας πλάκας γίνεται πολύ μικρό, ενώ ορισμένοι επεκτείνουν την κακή αυτή συνήθεια και στο επωνύχιο με συνέπεια να γίνεται ασυνεχές ή να λείπει τελείως.
Η ονυχοφαγία δεν είναι απλά μία κακή συνήθεια αλλά ένα σύμπτωμα μιας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής που ξεκινά από την παιδική ηλικία και μπορεί να μην ξεπεραστεί ποτέ. Συχνά εκδηλώνεται και µε υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνουρία, νυχτερινούς εφιάλτες, φόβο χωρίς λόγο, προβλήματα λόγου κ.ά., που µπορεί να συνδυάζονται μεταξύ τους ή όχι.

Οι στρεσογόνες καταστάσεις και οτιδήποτε προκαλεί άγχος σε ένα παιδί (ένα τραυματικό γεγονός, μια ψυχαναγκαστική οικογένεια, υποτίμηση κ.α) μπορούν να οδηγήσουν σε ονυχοφαγία αφού λόγω των ψυχολογικών καταστάσεων δε μπορούν να εκτονωθούν με λόγια, ιδιαίτερα τα αγόρια. Τα άτομα με ονυχοφαγία εξελίσσονται σε ενήλικες νευρικούς, ανασφαλείς, καταπιεσμένους.

 

Σύµφωνα µε την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεται µε µια παλινδρόµηση κατά την οποία η ηδονή που προσφέρεται µέσω του στόµατος µε το φάγωµα των νυχιών παραλληλίζεται µε το πιπίλισµα κατά το θηλασµό και αποτελεί διέξοδο στο άγχος, όπως σε ένα µωρό η πιπίλα. Πρόκειται για µια προσκόλληση του ατόµου σε εκείνο το πρώιµο αναπτυξιακό στάδιο, η οποία έχει ως αποτέλεσµα την ψυχική ανωριµότητά του. Αναζητά σε αυτό το θηλασµό, δηλαδή την ηδονή µέσω του στόµατος, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη φροντίδας.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί  πολύ με τις τεχνικές επαγγελματικού μανικιούρ ή με ειδικά προϊόντα που πικρίζουν το στόμα. Επίσης τα ψεύτικα νύχια μπορούν να ομορφύνουν την εμφάνιση καθώς και να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο από ειδικούς με ψυχοθεραπεία και κατανόηση του προβλήματος από την οικογένεια ή το κοντινό περιβάλλον.

ΟΝΥΧΟΤΙΛΛΟΜΑΝΙΑ

Η ονυχοτιλλομανία είναι μια καταναγκαστική νεύρωση στην οποία το άτομο πειράζει και τραβάει συνεχώς τα νύχια του προσπαθώντας να τα κόψει και να τα ξεριζώσει. Δεν είναι το ίδιο με την ονυχοφαγία όπου τα νύχια τρώγονται ή μασιούνται.
Σχετίζεται άμεσα με ψυχολογικές διαταραχές όπως καταθλιπτική νεύρωση, υποχονδρισμό και άτομο με αυταπάτες στην προσβολή μολύνσεων.
Η συνεχής αυτή καταστροφή των νυχιών οδηγεί σε πτώση των νυχιών (ονυχόπτωση), παρωνυχία και αλλαγή του χρώματος των νυχιών προς το σκούρο χρώμα (μελάνωμα).
Πολλές περιπτώσεις έχουν θεραπευτεί με ψυχοθεραπεία.

ΠΑΡΩΝΥΧΙΑ

Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στην οποία το πετσάκι γύρω από το δέρμα ξεφλουδίζει.  Αν δε χειριστούν κατάλληλα τα πετσάκια και οι παρανυχίδες μπορούν να μολυνθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή του παρωνυχίου.
Τα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα, πρήξιμο και ευαισθησία του ιστού γύρω από το νύχι. Η παρωνυχία μπορεί να συμβεί στη βάση του νυχιού , γύρω από ολόκληρο το νύχι ή στην  άκρη του νυχιού.
Προκαλείται από λανθασμένο κόψιμο των νυχιών (βαθύ κόψιμο δηλαδή στις πλαϊνές άκρες των νυχιών) ή από μολυσμένα εργαλεία ενώ εμφανίζεται καιαπό ονυχοφαγία και ονυχοτιλλομανία.
Πολύ συχνά η παρωνυχία οδηγεί στο παρωνυχικό απόστημα, το πύον δηλαδή που μαζεύεται κάτω από το δέρμα στην άκρη του νυχιού, προκαλώντας έντονο πόνο και καθιστώντας της περιοχή εστία μολύνσεων.
<Η χρόνια παρωνυχία συνήθως οφείλεται  σε συστηματικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης.