Τι είναι τα Τσάκρας του σώματος

Όλοι έχουμε ακούσει για τα τσάκρας του σώματος. Τι ακριβώς όμως είναι τα τσάκρας και ποια η λειτουργία τους για το σώμα και την ενέργειά του;
Η λέξη τσάκρα είναι σανσκριτική και σημαίνει ” τροχός της φωτιάς”. Τα τσάκρας είναι τα 7 κέντρα ενέργειας που βρίσκονται κατά μήκος του σώματος ξεκινώντας από την βάση της σπονδυλικής στήλης και καταλήγοντας στο στέμμα στην κορυφή του κεφαλιού. Απορροφούν την ενέργεια του σύμπαντος και την εκπέμπουν στην ανθρώπινη αύρα.
Ιδανικά, τα τσάκρας όταν λειτουργούν αρμονικά (είναι ανοιχτά), απολαμβάνουμε καλή υγεία! σωματική, ψυχική και πνευματική. Τα ένστικτά μας λειτουργούν σε συνδυασμό με τα συναισθήματά μας και τη σκέψη μας.

Τα τσάκρας που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος σχετίζονται με το ένστικτο, με την πραγματικότητα και με τον τρόπο που υλοποιούμε τις αποφάσεις μας. Αυτά που βρίσκονται στην ανώτερη πλευρά του σώματος σχετίζονται με τη νοητική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Συνήθως όμως τα τσάκρας δυσλειτουργούν (μπλοκάρουν) και δεν υπάρχει αρμονία στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.

Το τσάκρα της ρίζας ή του κόκκυγα 
Είναι το 1ο τσάκρα. Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και έχει χρώμα κόκκινο. Σχετίζεται με τους γεννητικούς αδένες, επινεφρίδια, σπονδυλική στήλη, οστά, δόντια, νύχια, πρωκτός, παχύ έντερο, προστάτης, αίμα. Αντιπροσωπεύει τις αισθήσεις, τις φυσικές λειτουργίες και το ένστικτο για επιβίωση και από αυτό εξαρτώνται η κίνηση, η αφή, η λειτουργία των νεφρών και των επινεφριδίων.
Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας νιώθουμε γειωμένοι, σταθεροί και ασφαλείς. Αποδεχόμαστε το σώμα μας, τη ζωή και την αγάπη, έχουμε το χώρο μας. Όταν δυσλειτουργεί, αισθανόμαστε ανασφαλείς και νευρικοί, μπορεί να νιώθουμε υλιστές και άπληστοι. Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές, καταφεύγουμε σε υπερβολική σεξουαλικότητα ή μη αποδοχή αυτής, δε δεχόμαστε το σώμα μας.
Το ιερό τσάκρα 
Είναι το 2ο τσάκρα. Βρίσκεται στα γεννητικά όργανα κάτω από τον αφαλό και έχει χρώμα πορτοκαλί. Σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σύστημα, λεκάνη, νεφρά, λεπτό έντερο, σωματικά υγρά π.χ. Αίμα, Λέμφος κτλ. Αφορά στην ισορροπία μεταξύ της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας.
Αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα και τις διαπροσωπικές σχέσεις κάθε ατόμου, διακυβερνά την σεξουαλική ενέργεια. Όταν βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας τα συναισθήματα ρέουν ελεύθερα και εκφράζονται χωρίς υπερβολή, είμαστε δημιουργικοί, γαλήνιοι, γεμάτοι σεξουαλική ενέργεια και αγάπη για τον εαυτό μας. Αν αυτό το τσάκρα δυσλειτουργεί τότε είμαστε ψυχροί και μη συναισθηματικοί, δε δεχόμαστε εύκολα τους ανθρώπους γύρω μας ή νιώθουμε ανασφαλείς και είμαστε δεμένοι πολύ συναισθηματικά. Έχουμε πολύ άγχος και καθόλου εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ή τους γύρω μας, θλίψη, φοβίες κλτ.

Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος 
Είναι το 3ο τσάκρα. Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα και έχει χρώμα κίτρινο. Ελέγχει όργανα όπως το στομάχι, το ήπαρ, η σπλήνα, το πάγκρεας και το νευρικό σύστημα. Αντιπροσωπεύει το επίκεντρο του εγώ μας και σχετίζεται με την εξουσία, την αυτοπεποίθηση, τη δύναμη και την ένταξή μας στην ομάδα. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε έλεγχο, αυτοπεποίθηση, ενέργεια, δύναμη μετρημένης βούλησης, αυτοεπιβεβαίωση χωρίς κατάχρηση, κοινωνική πραγμάτωση. Όταν δυσλειτουργεί είμαστε παθητικοί και αναποφάσιστοι. Είμαστε ντροπαλοί και δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, επιθετικοί – θυμός, εξουσιαστικοί, ενοχοποιούμε αδίκως άλλους.
Το τσάκρα της καρδιάς
Είναι το 4ο τσάκρα. Βρίσκεται στο κέντρο του θώρακα κοντά στην καρδιά και έχει χρώμα πράσινο. Είναι η γέφυρα μεταξύ της σωματικής και της πνευματικής ενέργειας. Ελέγχει όργανα όπως καρδιά, άνω τμήμα σπονδυλικής στήλης συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και της θωρακικής κοιλότητας, κατώτερο τμήμα των πνευμόνων, αίμα και κυκλοφορία του, επιδερμίδα. Αντιπροσωπεύει την αγάπη, την καλοσύνη, την ευτυχία και τη συμπόνια για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας είμαστε συμπονετικοί, φιλικοί και έχουμε αρμονικές σχέσεις. Έχουμε ισορροπία δούναι και λαβείν, εμπιστοσύνη, άπλετη αγάπη και χαρά στην καρδιά. Όταν δυσλειτουργεί είμαστε ψυχροί και απόμακροι. Είμαστε συναισθηματικά εξαρτημένοι, μελαγχολικοί, ζηλόφθονοι, ανίκανοι να συγχωρήσουμε, η αγάπη μας είναι εγωιστική και κτητική,  
Το τσάκρα του λαιμού 
Είναι το 5ο τσάκρα. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, κυβερνά το θυρεοειδή και τον παραθυρεοειδή αδένα και έχει χρώμα ανοικτού μπλε. Συνδέεται με τις αισθήσεις της ακοής, της γεύσης και της όσφρησης. Αντιπροσωπεύει την αυτοέκφραση, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, την αλήθεια και την εμπιστοσύνη. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας εκφραζόμαστε ελεύθερα και μπορεί να το κάνουμε αυτό μέσα από την τέχνη, έχουμε καλλιτεχνική δημιουργικότητα, έφεση στις γλώσσες και στον ορθό λόγο, θετικότητα, ευκολία στην εκμάθηση και ανώτερη ακοή. Όταν δυσλειτουργεί δεν μιλάμε πολύ, είμαστε εσωστρεφείς. Όταν δεν λέμε την αλήθεια μπλοκάρουμε αυτό το τσάκρα. Δεν είμαστε καλοί ακροατές, απομονωνόμαστε, θέλουμε να νιώθουμε ανώτεροι, προσβάλουμε τους άλλους, έχουμε τραύλισμα και δυσλειτουργία στην ομιλία, ματαιοδοξία και έλλειψη της καλαισθησίας.

Το τσάκρα του τρίτου ματιού 
Είναι το 6ο τσάκρα. Βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια και έχει χρώμα λουλακί. Δίνει ενέργεια στην υπόφυση, στην παρεγκεφαλίδα, στο νευρικό σύστημα,, στα μάτια και διακυβερνά την όραση. Αποκαλούμενο «τρίτο μάτι», είναι έδρα των διαισθήσεων, των αισθήσεων και των διοράσεων. Αντιπροσωπεύει την ψυχική ικανότητα,  την εσωτερική σοφία, το ένστικτο, τη διαίσθηση και τον οραματισμό και συνδέεται με τη θεϊκή αγάπη, μια αγάπη που βλέπει κάθε μορφή ζωής ως εκδήλωση του Θεού. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας έχουμε καλή διαίσθηση, ελπίδα, τηλεπάθεια, σωστή αντίληψη, αυτογνωσία. Όταν δυσλειτουργεί μπορεί να μπερδευόμαστε εύκολα, να ζούμε με υπερβολική φαντασία ή καθόλου, να έχουμε εσφαλμένη άποψη της ζωής, δεισιδαιμονία και διχασμό του εγώ.
Το τσάκρα του στέμματος 
Είναι το 7ο τσάκρα. Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, κυβερνά την επίφυση, τον εγκέφαλο, τη λογική και έχει χρώμα βιολετί. Αντιπροσωπεύει μια ανώτερη μορφή γνώσης και εναρμόνισης της φυσικής και πνευματικής μας διάστασης. Σχετίζεται με τη σοφία, τη σύνδεσή μας με τον κόσμο, και την έμπνευση. Όταν είναι σε κατάσταση ισορροπίας δεν έχουμε προκαταλήψεις, έχουμε γνώση και αντίληψη των νόμων του σύμπαντος, πνευματικότητα, επίγνωση του κόσμου και του εαυτού μας και επαφή με τις καθοδηγητικές ενδείξεις του ανώτερου φωτός. Όταν δυσλειτουργεί δεν έχουμε επίγνωση της πνευματικότητας ή είμαστε εθισμένοι σε αυτή, φιλοσοφούμε πολύ τα πράγματα, αγνοούμε τις σωματικές μας ανάγκες, απουσία τρυφερότητας και κατανόησης και γενικά νιώθουμε ένα κενό.

Διαβάσατε: Τι είναι τα Τσάκρας του σώματος

μερική πηγή: http://www.astro1.gr