Ασεξουαλικότητα!!

 Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καμιά επιθυμία για σεξ ή σωστότερα, καμία ανάγκη για σεξουαλική διαδραστικότητα. Σύμφωνα με το  healthierworld.gr, πρόκειται για τους ασεξουαλικούς – μία τάση, που είναι ευρέως άγνωστη στην κοινωνία. Παρ΄ όλα αυτά είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ΄ ότι νομίζουμε: Σε μια δημοσκόπηση που έλαβαν μέρος 18.000 Βρετανοί απεδείχθη, ότι σχεδόν 1% όλων των ενηλίκων συμφωνούσε με την πρόταση: “Δεν αισθάνθηκα ποτέ μέχρι τώρα να με τραβάει κάποιος ερωτικά”…

Το ότι η ασεξουαλικότητα εντωμεταξύ συζητείται δημόσια, το χρωστάμε σε έναν 22χρονο Αμερικανό, που ίδρυσε την διαδικτυακή πλατφόρμα AVEN το έτος 2001. Από τον Ιανουάριο του 2005 υπάρχει και ένα γερμανικό παρακλάδι.

Η ασεξουαλικότητα, ή αλλιώς η μη σεξουαλικότητα, είναι ένας όρος που περιγράφει τους ανθρώπους, που υποστηρίζουν, ότι δεν έχουν κανένα απολύτως σεξουαλικό ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους και αντίστοιχα δεν κάνουν ερωτικές σχέσεις. Αυτό το είδος σεξουαλικού προσανατολισμού είναι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Kinsey το σπανιότερο είδος σεξουαλικής προτίμησης. Ίσως φταίει απλά η ελλιπής γνώση αυτής της περίπτωσης, που ελάχιστοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ασεξουαλικούς.

Από πολλούς η ασεξουαλικότητα θεωρείται ως σεξουαλική δυσλειτουργία ή ως καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία, άλλοι την βλέπουν απλά ως μια προστατευτική δικαιολογία ή την βλέπουν ως “ανοησία”. Για την πραγματική υπόσταση της ασεξουαλικότητας μας είναι ακόμη πολύ λίγα γνωστά. Οι ασεξουαλικοί πάντως αντιτίθενται αποφασιστικά ενάντια στην υπόθεση, ότι η ασεξουαλικότητα ισοδυναμεί με αρρωστημένη σεξουαλική καταπίεση.

Η ασεξουαλικότητα μπορεί να εκφράζεται σε διαφορετικές μορφές. Σύμφωνα με αυτό οι άνθρωποι διαφέρουν όπως και με όλα τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Έτσι, υπάρχουν ασεξουαλικοί, που είναι σε θέση και έχουν τη διάθεση, να βιώσουν ρομαντικά αισθήματα και αντίστοιχα να κάνουν και σχέσεις, που να στηρίζονται σε αυτό το βασικό ρομαντικό αίσθημα. Δεν ενδιαφέρονται όμως για σεξ. Άλλοι ασεξουαλικοί έχουν μια εκφραζόμενη σεξουαλική ορμή, δεν αισθάνονται όμως να ελκύονται από τον ερωτικό τους σύντροφο, ανεξαρτήτως φύλου.

Σύμφωνα με το “Asexual Visibility and Education Network” (AVEN), του μεγαλύτερου και παλαιότερου ιστοτόπου για την ασεξουαλικότητα, οι ασεξουαλικοί μπορούν να διαχωριστούν σε 4 βασικούς τύπους. Αυτές οι ομάδες περιγράφονται ως Τύποι Α έως Δ:

Τύποι Α: Άτομα, που αισθάνονται μια σεξουαλική ορμή, δεν αισθάνονται όμως να ελκύονται ερωτικά από άλλα άτομα. Αυτά τα άτομα έχουν ένα είδος βιοχημικής αντίληψης του σεξ, προβαίνουν ίσως σε αυνανισμό, αλλά δεν θα αλληλεπιδρούσαν ποτέ σεξουαλικά με κάποιο άτομο.
Τύποι Β: Άτομα, που αισθάνονται να ελκύονται από άλλους, αλλά δεν αισθάνονται σεξουαλική ορμή. Έχουν βαθείς συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους, ίσως μάλιστα να αγαπούν ένα άλλο άτομο – αλλά χωρίς καμιάν επιθυμία, να αλληλεπιδράσουν ερωτικά με τον/την σύντροφό τους. Αυτό δεν σημαίνει, ότι στην σχέση τους δεν υπάρχει τρυφερότητα και σωματικές επαφές, απλά λείπει το σεξ.
Τύποι Γ: Άτομα, που αισθάνονται τόσο σεξουαλικές ορμές, όσο και την συναισθηματική έλξη προς άλλα άτομα, όμως πάραυτα δεν αλληλεπιδρούν σεξουαλικά. Αυνανίζονται στην έσχατη περίπτωση και αγαπούν ένα άλλο άτομο. Αλλά η σεξουαλική αλληλεπίδραση με τον/την σύντροφό τους και η «αγνή αγάπη» για αυτό το άτομο είναι για αυτούς κάτι εντελώς διαφορετικό, που δεν συμβαδίζει.
Τύπος Δ: Άτομα, που ούτε αισθάνονται σεξουαλικές ορμές ούτε έχουν την επιθυμία για ρομαντικές σχέσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι αυτά τα άτομα δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν στενές και συναισθηματικές φιλίες, αλλά λείπει το ιδιαίτερο ερέθισμα της αγάπης ή η σεξουαλική αλληλεπίδραση.

Εντωμεταξύ οι τύποι μπορούν και να αλλάξουν ή κάποιος που για ένα χρονικό διάστημα αισθανόταν ασεξουαλικός, μπορεί ξαφνικά να ξαναβρεί την ερωτική του διάθεση. Αφού κατά τον Alfred Kinsey η σεξουαλικότητα δεν είναι κάτι σταθερό, ανεξάρτητα από το αν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται τώρα ως ετερο-, ομο-, αμφί- ή ασεξουαλικός.

Highlight: Ασεξουαλικότητα!!

πηγή: http://www.ofono.gr