Τι Σημαίνει το Κιτρίνισμα των Νυχιών μας?

Τα νύχια μας φανερώνουν την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας και αντικατοπτρίζουν τις καθημερινές μας συνήθειες. Τα κιτρινα νυχια είναι συχνό φαινόμενο,για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που θα δούμε παρακάτω.

  • Όσες καπνίζετε ήδη γνωρίζετε  ότι τα νύχια σας κιτρινίζουν όπως και τα δόντια σας. Τα στριφτά τσιγάρα και ο τρόπος που κρατάτε το τσιγάρο μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει, μετά την πάροδο όμως αρκετού χρόνου.

 

  • Αν βάφετε τα νύχια σας με βερνίκια σε έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ) και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική κίτρινη ή και πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια. Κανείς
    κιτρινα-νυχια-1-womanoclock
    κιτρινα νυχια

    δε θα ήθελε να έχει κιτρινα νυχια ή να φαίνεται το χρώμα που έχει ποτίσει από το τελευταίο βερνίκι νυχιών που χρησιμοποίησε αλλά αυτό το πρόβλημα δεν θα σας οδηγήσει στον γιατρό. Να μερικές συμβουλές για να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν από αυτό το αντιαισθητικό αλλά ακίνδυνο πρόβλημα.

 Πατήστε εδώ για να δείτε την Αντιμετώπιση

  • Ίκτερος. Σ΄αυτή την περίπτωση η κίτρινη χροιά θα αφορά και το δέρμα και τον βλεννογόνο (το λευκό)του ματιού. Αν και ο γιατρός μόνο μπορεί να διαγνώσει αν έχετε ίκτερο ή όχι, υπάρχει και ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Πιέστε μαλακά με τον αντίχειρά σας την άκρη ενός νυχιού. Φυσιολογικά, το χρώμα από ροζ θα γίνει άσπρο μέχρι περίπου τη μέση του νυχιού. Αυτό οφείλεται στην τοπική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Στην περίπτωση, όμως, που το χρώμα γίνει κίτρινο, πρόκειται για σύμπτωμα ίκτερου.
  • Σε νόσους όπως η ψωρίαση πέρα από τα κιτρινα νυχια, συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα.Οι ονυχομυκητιάσεις, ένα πολύ συχνό πρόβλημα-μια μόλυνση των νυχιών, τόσο των χεριών όσο και των ποδιών από μύκητες που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι είναι μια συχνή αιτία κιτρινίσματος των νυχιών και θα μας απασχολήσει σε νεώτερο άρθρο.

Θεοχάρη Συμεωνίς
Εκπαιδευτικός – Νοσηλεύτρια ΠΕ