Fashion behind the bars: Clothes …‘Made in Prison’

Εσύ θα αγόραζες ρούχα που έχουν φτιαχτεί στην φυλακή?

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε ένα μάλλον κοινωνικά ευαίσθητο νέο από τον χώρο της μόδας. Γιατί (ευτυχώς) η μόδα έχει και αυτήν την δύναμη όταν αξιοποιείται ‘ηθικά’ . Να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί, να προσφέρει δημιουργική ικανοποίηση και αναμφισβήτητα να κινεί ολόκληρες οικονομίες.

Πολύ συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για το πώς οι αποφυλακισμένοι μπορούν να επανενταχθούν και να αφομοιωθούν λειτουργικά από την κοινωνία μετά την εξέτιση της ποινής και την αποφυλάκιση τους. Αυτό ρουχα-φτιαχμενα-στη-φυλακη-womanoclock.grπου δεν ακούμε συχνά είναι το τι δράσεις και μέτρα λαμβάνονται ώστε να αναπτύξουν δημιουργικά ταλέντα, χρήσιμα στην κοινωνία και την οικονομία, όσο ακόμα βρίσκονται στην φυλακή. Δεν είναι παράξενο που η βιομηχανία της μόδας ήρθε να καλύψει αυτό το κενό και να προτείνει λύση, εισάγοντας τους τροφίμους στην παραγωγική διαδικασία των ρούχων, τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Ακόμα και αν κάποιοι εσφαλμένα υποστηρίξουν πως οι εν λόγω βιομηχανίες/ βιοτεχνίες πλουτίζουν από τον κόπο των φυλακισμένων ή ακόμα και αν θεωρηθεί πως οι ίδιοι οι καταναλωτές των ρούχων αυτών το κάνουν ίσως για λόγους εντυπωσιασμού και ψευτοκουλτούρας, η ουσία είναι πως ακούσια ή εκούσια προσφέρουν σε αυτήν την κοινωνική ομάδα την δυνατότητα να αναπτύξει χρήσιμες τεχνικές δεξιότητες, υπευθυνότητα και να βρει όχι μόνο νόημα και ηθική ικανοποίηση, αλλά και υλική καθώς πληρώνεται για τις υπηρεσίες της.

Αυτή τη στιγμή σε Βρετανία και Ουαλία υπάρχουν 105 μονάδες δημοσίων φυλακών που περιλαμβάνουν 63 βιοτεχνίες παραγωγής ρούχων ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός φτάνει τις 78. Παρόλο που ουσιαστικά δεν υπάρχει κέρδος για τις επιχειρήσεις που έχουν σαν μονάδα παραγωγής τους τις φυλακές , αλλά και για τις ίδιες τις φυλακές που έχουν εξ’ ολοκλήρου την παραγωγική διαδικασία ως επιχείρηση, οι ‘εργαζόμενοι’ των ιδρυμάτων αυτών φαίνονται να το υποστηρίζουν καθώς όπως λένε ¨Θέλαμε να τα βγάλουμε πέρα, να μάθουμε μια δεξιότητα, να δουλέψουμε, να βγάλουμε λεφτά, αλλά δεν είχαμε καμία ευκαιρία.¨ Αυτό όμως που ερευνάται περισσότερο από τους ειδικούς για να καταλήξουν στο αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιου είδους υγιές επιχειρησιακό μοντέλο, είναι το ποια θα ήταν η βασική αντίδραση του καταναλωτικού κοινού σε ρούχα φτιαγμένα από φυλακισμένους. Εσύ άραγε θα αγόραζες εσώρουχα φτιαγμένα στην φυλακή?

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις:

1. Project Pieta

ρουχα-φτιαχμενα-στη-φυλακη-3-womanoclock.gr
http://projectpieta.com/photos/

Ένα brand που γεννήθηκε σε φυλακές στην Λίμα του Περού. Τα ρούχα που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από τους φυλακισμένους δεν ξεχωρίζουν απλά για το εμπνευσμένο design και το κοινωνικό τους μήνυμα αλλά και για την οικολογική τους ταυτότητα καθώς είναι φτιαγμένα από τις καλύτερες οικολογικές πρώτες ύλες.

2. Stripes

Με ίσως το πιο συμβολικό όνομα για το brand, η ολλανδική Stripes (=ριγέ/λωρίδες) έχει ως μότο της το ‘Made in Prison, Inspired by Freedom’. Φέτος βγαίνει και από τα σύνορα της χώρας και επεκτείνει την παραγωγή της σε φυλακές του Βελγίου, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

ρουχα-φτιαχμενα-στη-φυλακη-4-womanoclock.gr
http://stripesclothing.com/kickstarter/shop/

3. HMP Holloway women’s prison & London College of Fashion & UK Ministry of Justice

ρουχα-φτιαχμενα-στη-φυλακη-5-womanoclock.gr

Πρόκειται για μια συνεργασία των γυναικείων φυλακών Holloway του Λονδίνου, του London College of Fashion και του Υπουργείου Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συγκεκριμένη μονάδα εκπαιδεύει τις τροφίμους στην χρήση μηχανών κατασκευής ρούχων με σκοπό την εκμετάλλευση των νέων αυτών δεξιοτήτων και την δημιουργία δικής τους επιχείρησης μετά την αποφυλάκιση τους.

Πηγή:www.businessoffashion.com
Μετάφραση: Womanoclock.gr