Βουτήματα Φουντουκιού με Ρούμι και Σταφίδες

Μπορεί η θερμοκρασία να μην έχει πέσει ακόμη, αλλά δεν έχει και πολλές επιλογές! Είναι θέμα χρόνου να χειμωνιάσει για τα καλά και να πιούμε επιτέλους ζεστό καφέ. Για να μην αναρωτιέσαι εκείνη την ώρα με τι να συνοδεύσεις το ζεστό ρόφημά σου, αυτά είναι τα ιδανικά βουτήματα που θα σε ξετρελάνουν και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σου!

Για 40 κομμάτια θα χρειαστείς:

50 γραμμάρια ξανθή σταφίδα

2 κουταλιές της σούπας ρούμι

125 γραμμάρια αλεύρι

70 γραμμάρια αλεσμένα φουντούκια

50 γραμμάρια ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

100 γραμμάρια μαλακό βούτυρο

Εxtra βούτυρο και αλεσμένα φουντούκια για τις φόρμες και καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα.

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200ο C (στον αέρα 180ο C). Βουτυρώνεις δύο ορθογώνιες φόρμες και πασπαλίζεις με αλεσμένα φουντούκια.

2. Ψιλοκόβεις τη σταφίδα και την ανακατεύεις με το ρούμι. Την αφήνεις για 10 λεπτά να τραβήξει το ποτό. Σε μια επιφάνεια φτιάχνεις ένα βουναλάκι από το αλεύρι και τα φουντούκια. Ανοίγεις στο κέντρο μια λακούβα, όπου ρίχνεις τον κρόκο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο σε κομμάτια (να είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου) και τη μεθυσμένη σταφίδα μαζί με το ρούμι.

3. Ζυμώνεις γρήγορα με τα χέρια όλα τα υλικά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Χωρίζεις τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια. Πιέζεις κάθε ζύμη σε μια φόρμα. Την τρυπάς σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Ψήνεις τις ζύμες στον φούρνο για 11 – 13 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

4. Πασπαλίζεις μια πετσέτα της κουζίνας με καστανή ζάχαρη. Αναποδογυρίζεις τα αρτοσκευάσματα όσο είναι ζεστά πάνω στη ζάχαρη, προσέχοντας να μη διαλυθούν και τα ξεφορμάρεις. Τα κόβεις αμέσως σε λωρίδες πάχους περίπου ενός εκατοστού και τα αφήνεις επάνω στη ζάχαρη μέχρι να κρυώσουν.

Tip: Αν είσαι αθεράπευτη με τη σοκολάτα, λιώσε κουβερτούρα και ρίξε πάνω στα βουτήματα μόνο όταν θα είναι πια κρύα!