Η Ελλάδα στηρίζει το Κίνημα Ενάντια στην Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση: Μία λέξη που για πολλούς είναι άγνωστη, αλλά για χιλιάδες γυναίκες στην Ελλάδα και εκατομμύρια ακόμη σε όλο τον κόσμο σημαίνει φυσικό πόνο, ψυχολογική πίεση και υπογονιμότητα. Η Ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική πάθηση, η οποία προσβάλει 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, χωρίς συχνά να δίνει ορατά συμπτώματα και να γίνεται έγκαιρα αντιληπτό. Τα αποτελέσματα της ωστόσο πέρα από ενοχλητικά μπορούν να γίνουν ακόμη και απειλητικά για τη ζωή μιας νέας γυναίκας! Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που δημιουργείται όταν αναπτύσσονται τμήματα του Ενδομητρίου εκτός της μήτρας, σε διάφορα άλλα όργανα του γυναικείου οργανισμού και κυρίως στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους ιστούς που συγκρατούν την μήτρα, στο εξωτερικό της μήτρας και εσωτερικά, στην επιφάνεια της λεκάνης.

Παγκόσμιες δράσεις

Δεδομένου ότι η διάγνωση της Ενδομητρίωσης γίνεται ακόμη και σήμερα δύσκολα, πολλές φορές ακόμη και από έμπειρους γυναικολόγους, καθώς επίσης και λόγω της έλλειψης πληροφόρησης στο ευρύ κοινό, έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κόσμου και ενημέρωσης των γυναικών, αλλά και ανδρών που θα ήθελαν να στηρίξουν τον συγκεκριμένο σκοπό μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρο τον πλανήτη, το παγκόσμιο κίνημα Endomarch, το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιεί δράσεις σε 58 πόλεις στον κόσμο.
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε φυσικά να μείνει αμέτοχη, καθώς είναι χιλιάδες οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται καθημερινά από την Ενδομητρίωση, είτε έχουν διαγνώσει το πρόβλημα είτε όχι.
Το έργο της ενημέρωσης και της προώθησης του αγώνα κατά της Ενδομητρίωσης έχει αναλάβει στη χώρα μας η Μη Κερδοσκοπικό εταιρείας AWARE, η οποία πέρα από την Ενδομητρίωση αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και πρόληψη όλων των χρόνιων γυναικολογικών παθήσεων.

Εκδήλωση κατά της Ενδομητρίωσης

Ο μήνας κατά της Ενδομητρίωσης παγκοσμίως είναι ο Μάρτιος και το ENDOMARCH GREECE στοχεύει να ενημερώσει και φέτος και να ευαισθητοποιήσει τις νέες γυναίκες να μάθουν και να διαδώσουν αυτό την ‘αόρατη’ πάθηση

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η καμπάνια Ενημέρωσης θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή αγώνα δρόμου απόστασης 5 χιλιομέτρων και περίπατου 2,5 χιλιομέτρων, ENDOMARCH-Greece RUN&WALK στις 3/4/2016 (Κυριακή 3 Απριλίου), στους δρόμους του Δήμου Φιλοθέησ-Ψυχικού .