Σχέσεις: Γιατί Απογοητευόμαστε;

Σε όλους έχει τύχει να «πέσουμε από τα σύννεφα» εξαιτίας της συμπεριφοράς κάποιου προσώπου που θεωρούσαμε ότι είναι πολύ κοντά μας, είτε πρόκειται για φίλο είτε για σύντροφο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι φιλίες και οι αγάπες είναι παντοτινές, στηρίζονται στην αμοιβαία ειλικρίνεια και δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο για να τις καταστρέψει. Δυστυχώς, τίποτα δεν είναι ιδανικό και φυσικά δεν κρατάει για πάντα. Μια από τις διαφορές που έχουμε οι γυναίκες από τους άνδρες, είναι η σχέση μας με τον χρόνο: Όταν ένας άνδρας λέει «είσαι η γυναίκα της ζωής μου», αυτόματα εμείς έχουμε αποφασίσει πού θα παντρευτούμε, πόσα παιδιά θα κάνουμε και πού θα περνάμε οικογενειακά τα καλοκαίρια μας.
Θέλεις να σου πούμε τι εννοούν οι άνδρες; Κρατήσου: «Θεωρώ ότι είσαι η γυναίκα της ζωής μου ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ». Που σημαίνει ότι σε έναν μήνα, μπορεί και να μην είσαι. Τόσο απλά και τόσο σκληρά.

Τόσο εμείς όσο και οι άλλοι, τοποθετούμε τις σκέψεις μας στα δύο άκρα. Από τη μία εμείς έχουμε μεταφερθεί νοερά 5 χρόνια αργότερα και από την άλλη οι άνδρες κάνουν μια τέτοια δήλωση μόνο και μόνο επειδή περνούν όμορφα την δεδομένη στιγμή. Ποιος από τους δύο φταίει;
Φυσικά, και οι δύο. Συνήθως οι άνδρες αρέσκονται στο να δίνουν τέτοιου είδους προσδοκίες, έτσι για την ομορφιά της στιγμής (ναι, μιλάμε για τέτοια ωριμότητα). Από την άλλη κι εμείς με το που ακούμε υποσχέσεις, κατευθείαν αφηνόμαστε συναισθηματικά στον άλλον λες και υπογράψαμε κάποιο συμβόλαιο.

απογοητευση-απο-τις-σχεσεις-2-womanoclock

Επομένως, ο λόγος που απογοητεύεσαι και μαζεύεις τα κομμάτια σου ένα ένα επειδή δεν συνέβη τελικά αυτό που περίμενες, είναι γιατί θεώρησες δεδομένη και παντοτινή μια κατάσταση της στιγμής. Αν, δε, θέλουμε να είμαστε 100% ρεαλίστριες, όλα θέμα στιγμής είναι. Είναι δυνατόν να ξέρεις πώς θα αισθάνεσαι μετά από χρόνια για έναν άνθρωπο ή αν τα «θέλω» σου θα είναι τα ίδια με τα σημερινά; Άρα ο άνδρας που λέει πολύ εύκολα αυτά τα «για πάντα», μάλλον δεν έχει συναίσθηση για το τι λέει ακριβώς.
Απογοητευόμαστε από τις προσδοκίες μας, λοιπόν, και όχι από τους ίδιους τους ανθρώπους. Παίρνουμε τοις μετρητοίς κάθε κουβέντα που θα ακούσουμε, της δίνουμε απίστευτες χρονικές διαστάσεις και όταν αυτό το «όνειρο» που φτιάξαμε στο μυαλό μας διαλυθεί, μαζί του διαλύεται και η ψυχολογία μας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ακούσεις μεγάλες κουβέντες… κράτα μικρό καλάθι (όλες οι παροιμίες αληθινές, πια) και προσπάθησε να μην δημιουργήσεις πολύ μακρινά σενάρια, όπως συνήθως κάνουμε όλες οι γυναίκες. Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια της στιγμής.