Beauty Fashion Perception

Ομορφιά: τι είναι τελικά;

Η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας! Κλισέ; Ενδεχομένως…

Ποιο είναι όμως το στοιχείο που ξυπνά την αίσθηση της απόλαυσης, ευχαρίστησης, νοήματος και ικανοποίησης σε ένα άτομο απέναντι στον άλλον; Το χρώμα των μαλλιών, των ματιών και του δέρματός του, το ύψος και το βάρος του; Αναρωτιέμαι, μήπως τελικά αυτό που νοηματοδοτεί την έννοια της ομορφιάς είναι αυτό που ο άλλος εκπέμπει, ο δυναμισμός, η γνώση, η πείρα, η ιστορία του, που “γράφει”, εκπέμπεται και εκφράζεται νοερά.

Συνηθίζεται να λέγεται πως η βιομηχανία της μόδας δημιούργησε ένα συγκεκριμένο πρότυπο ομορφιάς(αυτό της ψηλής, ξανθιάς γαλανομάτας Barbie) και πως η ίδια αυτή βιομηχανία αλλάζει κατά καιρούς τα στερεότυπα αυτά, κόντρα σε ότι προηγουμένως είχε δημιουργήσει. Μήπως όμως η αποδοχή συγκεκριμένων προτύπων εδραιώνει τέτοιου τύπου στερεότυπα; Επιβιώνει κάτι όταν δεν υποστηρίζεται; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Καθ’ ένας, ανάλογα με την ιδεολογική καταγωγή και την αξιωματική παραδοχή που υιοθετεί, μπορεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το “ποιος” αλλάζει αυτά τα στερεότυπα.

Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει: αλλάζουν πράγματι τα πρότυπα ομορφιάς τελικά;

Αισιόδοξα και μόνο, μπορούμε να υποδεχτούμε τα παραδείγματα μοντέλων ως προς τους παραπάνω προβληματισμούς! Μοντέλα με διαφορετικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά από αυτά που είχαμε συνηθίσει στην πασαρέλα! Όπως μοντέλα με:

Λεύκη

womanoclock.grwomanoclock-1

Σίγουρα δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα της Winnie Harlow ως μοντέλο! Δήλωσε σε συνέντευξη της στην Today πως “ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σε κάνει νοιώσει ότι δεν είσαι όμορφη είσαι εσύ”!

Σύνδρομο Down

Η ηθοποιός Jamie Brewer ήταν το πρώτο μοντέλο με Σύνδρομο Down στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης το 2015. Ενθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια, σε συνέντευξη της στην Today, να είναι ο εαυτός τους και να το δείχνουν!

womanoclock-2womanoclock-3

H Katie Meade πρωταγωνιστεί στην καμπάνια Fearless Hair Rescue Treatment της νέας σειράς περιποίησης μαλλιών Beauty & PinUps και δηλώνει ότι «η ομορφιά ανήκει σε όλους».

womanoclockwomanoclock1

Plussize

Η Denise Bidot είναι το 1ο μοντέλο που εμφανίστηκε στην Εβδομάδα Μόδας της Ν.Υ. το 2014. Την είδαμε σε καμπάνιες των μεγαλύτερων πολυκαταστημάτων της Αμερικής όπως είναι το Nordstrom και το Macys. Στο Variety Latino δήλωσε πως “δεν υπάρχει λάθος τρόπος να είσαι γυναίκα” και πως “όλα έχουν να κάνουν με την άνεση του να είσαι μέσα στο δέρμα σου”!

womanoclock-4womanoclock-5

Η Robyn Lawley δικαίως αναρωτιέται “γιατί επικεντρωνόμαστε στο να ταιριάζει ένα κορίτσι στα ρούχα και όχι τα ρούχα στο κορίτσι” στο The Cut. Μοντέλο και σχεδιάστρια η ίδια είπε στην Time πως “προσπαθεί να βοηθήσει τις γυναίκες γενικώς να δεχτούν το σώμα τους”

womanoclock-6womanoclock-8

 Μυϊκή δυστροφία (MD)

Jillian Mercado: Το μοντέλο με τη μυϊκή δυστροφία που συνεργάστηκε με την Diesel και το Nordstrom. Δήλωσε στο iD πως “πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε καθοδήγηση για το πώς να είμαστε όμορφες καθώς μπορούμε εμείς οι ίδιες να είμαστε η δική μας πυξίδα”!

womanoclock-9

Μοντέλα άνω των πενήντα

Η Yasmina Rossi έχει συνεργαστεί με εταιρίες όπως η MasterCard, AT&T και Macys. Το 59-χρονο μοντέλο έχει δηλώσει στη Sunday Times ότι το κορμί της είναι καλύτερο και αισθάνεται καλύτερα απ’ όταν ήταν 20!

womanoclock-10womanoclock-11

Το μεγαλύτερο σε ηλικία μοντέλο εν ενεργεία, ακούει στο όνομα Carmen DellOrefice. Στα 83 της χρόνια έγινε εξώφυλλο στο Harpers Bazaar της Ταϊλάνδης. Επίσης την βλέπουμε στις σελίδες της Vogue και W σε καμπάνιες της Rolex και Target.

womanoclock-14womanoclock-12womanoclock-13

Ανδρόγυνη εμφάνιση και Τransgender

Η Elliott Sailors μιλώντας στη New York Post για τη διάρκειά της στο χώρο της μόδας έχοντας το look να ποζάρει τόσο ως άντρας όσο και ως γυναίκα λέει πως “οι άντρες δεν έχουν την ανάγκη να δείχνουν νέοι, οπότε έχω πολύ χρόνο” επίσης μια δήλωση που έκανε στo Elle είναι πως ποτέ δεν ένιωσε ότι γεννήθηκε σε λάθος σώμα.

womanoclock-16womanoclock-15

Το ανδρόγυνο look της ομοφυλόφιλης Rain Dove της επιτρέπει να εργάζεται ως μοντέλο για γυναικεία και ανδρική μόδα. Υποστηρίζει πως δεν θα έπρεπε να σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για ανδρική ή γυναικεία ένδυση αλλά ένδυση για ανθρώπους και πως η καριέρα της είναι ένα είδος ακτιβισμού.

womanoclock-17womanoclock3

Lea T: το transgender μοντέλο της Givenchy του 2010. Υποστηρίζει πως είναι πολύ σημαντικό να σέβεται κανείς την ατομικότητα/ προσωπικότητα του καθενός. Κάτι που εκτίμησε στην συνεργασία της με την Redken 2014.

womanoclock-18womanoclock2

Είναι φανερό πως 1ον) το debate δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ καμπύλων τύπου Marilyn Monroe και Monica Bellucci ή size two τύπου Kate Moss και Gisele Bündchen και 2ον) πως η αλλαγή στερεοτύπων απαιτεί χρόνο!

Οι κατηγορίες ομορφιάς σίγουρα δεν περιορίζονται στους έξι τύπους μοντέλων που συναντήσαμε, αλλά είναι ένας καλός οιωνός δεκτικότητας απέναντι στη διαφορετικότητα! Ένα αισιόδοξο σημάδι συνειδητοποίησης του γεγονότος ότι καθένας είναι μοναδικός και ως εκ τούτου έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει στο σύνολο των αισθήσεων και άρα στην έννοιας της ομορφιάς (και όχι μόνο)!