Σκωτσέζικο Ντους: 8 Λόγοι για τους Οποίους θα Πρέπει να Κάνετε Ντους με Κρύο Νερό

Σκωτσέζικο Ντους 8 Λόγοι για τους Οποίους θα Πρέπει να Κάνετε Ντους με Κρύο Νερό

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο σαν ένα ζεστό ντους όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε ή ακόμη και να ζεσταθούμε σε μια κρύα ημέρα του χειμώνα, έτσι δεν είναι; Αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική από όλες τις απόψεις, σχετικά με το ντους αν πρέπει να είναι ζεστό ή κρύο.

Η ιδέα στο να κάνουμε ένα κρύο ντους μπορεί πραγματικά να φαίνεται τρέλα μερικές φορές με δεδομένο το πόσο πολυτελές έχει γίνει να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο, όμως ένα κρύο ντους μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη που είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι αρχαίοι πολεμιστές Σαμουράι ρίχνανε κάθε πρωί ένα κουβά κρύο νερό πάνω τους για να καθαρίζεται το πνεύμα και το σώμα τους. Στους αρχαίους Έλληνες επίσης, ήταν γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες του κρύου νερού. Μετά το ζεστό μπάνιο συνήθως, ακολουθούσε μπάνιο με κρύο νερό που λεγόταν «ψυχρολουσία».

Το κρύο ντους έχει πολλά οφέλη. Να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε «κρύο ντους», δεν εννοούμε να βουτήξετε μέσα σε νερό με παγάκια, αλλά να κάνετε ντους ξεκινώντας με χλιαρό νερό το οποίο βαθμιαία κρυώνετε. Τελειώνετε πάντα με κρύο νερό.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει ένα μπάνιο με κρύο νερό;

1. Με το κρύο ντους καις λίπος.

Το λίπος που υπάρχει στο σώμα σου είναι δύο ειδών: το άσπρο και το καφέ. Το άσπρο λίπος είναι αυτό που προσπαθούμε όλοι να χάσουμε. Όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει, αυτές αποθηκεύονται σαν λίπος στην κοιλιά, το λαιμό και τα χέρια. Το καφέ λίπος παράγει θερμότητα στο σώμα σου, ώστε να το διατηρήσει ζεστό. Όταν λοιπόν κρυώνεις, το καφέ λίπος καίει θερμίδες για να σε ζεστάνει. Άρα, ναι στο κρύο ντους!

2. Το κρύο ντους τονώνει τον οργανισμό σου μετά την άσκηση.

Δεν είναι τυχαίο που οι αθλητές κάνουν παγωμένο ντους μετά την έντονη προπόνηση. Πολλές φορές μάλιστα, γεμίζουν μια μπανιέρα με νερό και παγάκια και μπαίνουν μέσα. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουν τα πιασίματα και τους πόνους των αρθρώσεων που έχουν καταπονηθεί από την έντονη άσκηση. Δε χρειάζεται βέβαια να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, αλλά ένα κρύο ντους μετά τη γυμναστική, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου.

3. Βελτιώνει την κυκλοφορία – Αποτοξινώνει

Το ζεστό νερό προκαλεί το αίμα να κινηθεί προς το δέρμα, ενώ το κρύο νερό αντίστροφα. Ο οργανισμός αντιδρά στο κρύο νερό αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος για να τα κρατήσει ζεστά. Έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Η Υγιής κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνει την υπέρταση και τη σκλήρυνση των αρτηριών.

Σκωτσέζικο Ντους 8 Λόγοι για τους Οποίους θα Πρέπει να Κάνετε Ντους με Κρύο Νερό

4. Διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά υγιή και λαμπερά

Ξέρετε ότι το να πλένετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό, ανοίγει τους πόρους του δέρματος. Έτσι καθαρίζει το δέρμα του προσώπου πολύ καλά! Είναι, όμως εξίσου σημαντικό, αφού καθαριστούν οι πόροι, να κλείνουν. Αυτή την τόσο σημαντική δουλειά αναλαμβάνει να την κάνει το κρύο νερό. Έτσι, αποτρέπει το φράξιμο των πόρων. Επίσης, το κρύο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας το πρήξιμο του προσώπου και εμποδίζοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Γενικά, διατηρεί το δέρμα νεανικό, σφιχτό, ελαστικό και λαμπερό.

Για τα μαλλιά, το κρύο νερό κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα που κάνει στο δέρμα. Κλείνει τους πόρους στο τριχωτό της κεφαλής και έτσι εμποδίζει να εισέρχονται εξωτερικοί ρύποι. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να θεραπεύει τη ξηροδερμία και λιπαρότητα. Έτσι, τα μαλλιά είναι πιο πυκνά, υγιή και λαμπερά.

5. Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το κρύο νερό αυξάνει το μεταβολισμό σου – κάτι που σε βοηθάει να χάσεις πιο γρήγορα κιλά – αλλά και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ώστε να αντιστέκεται σε ιούς και ασθένειες.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν τακτικά ένα κρύο ντους, έχουν μια αύξηση στον αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν το ζεστό ντους. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην προάσπιση του σώματος έναντι των λοιμώξεων, των ασθενειών και των ιών. Οι αυξημένοι ρυθμοί στο μεταβολισμό που προκαλούνται από το κρύο ντους, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια.

6. Αποτρέπει την κατάθλιψη και προκαλεί γενική ευεξία

Κάνοντας ένα κρύο ντους, ερεθίζεται το σημείο εκείνο του εγκεφάλου που δίνει εντολή για την αύξηση της νοραδρεναλίνης. Η νοραδρεναλίνη ανεβάζει τη διάθεση, την ενέργεια, την απόδοση και βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη. Ισορροπεί επίσης, το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο σας κρατά σε εγρήγορση, αλλά μετριάζει το άγχος και ρηλαξάρει τον οργανισμό.

7. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ερωτική διάθεση.

Τέλος, τονώνει την ερωτική διάθεση, μέσω της αύξησης των αντίστοιχων ορμονών και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

8. Χαλαρώνεις καλύτερα!

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά αυτό που σου λέμε, ισχύει. Το σώμα σου στην έντονη αλλαγή θερμοκρασίας παθαίνει σοκ. Το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα και τρέχει σε γρήγορους ρυθμούς. Όταν, όμως, το ντους σου τελειώνει είναι σαν να κλείνει τους διακόπτες ο οργανισμός σου και αν ξαπλώσεις ο ύπνος σου θα είναι σίγουρα βαθύτερος και πιο ποιοτικός.

Το πιο δύσκολο μέρος στο κρύο ντους είναι οι πρώτες στιγμές, όταν οι σταγόνες του κρύου νερού πέφτουν πάνω σας. Αλλά, όλα είναι μια συνήθεια και η συνήθεια του κρύου ντους είναι από τις πλέον υγιεινές και ευεργετικές.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε κρύο ντους ΑΠΟ ΤΩΡΑ!