Κομποστοποίηση στο Μπαλκόνι σας. Πως και Γιατί!

Κομποστοποίηση στο Μπαλκόνι σας. Πως και Γιατί! - womanoclock

Ως άνθρωπος που λατρεύω τα λουλούδια, η κομποστοποίηση είναι ένα θέμα που με απασχόλησε αρκετά τον τελευταίο καιρό και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας ώστε όσοι μένουν σε μπαλκόνια να ξεκινήσουν αυτή την πολύτιμη για το περιβάλλον αλλά και για τα φυτά μας διαδικασία.

Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνουμε τα σκουπίδια μας παράγοντας χρήσιμο λίπασμα. Το  ώριμο κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στις γλάστρες οποιαδήποτε  εποχή του χρόνου.

Πως χρησιμοποιούμε το κομπόστ στην πόλη

Το κομπόστ μας είναι χρήσιμο ως:

  • Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών
  • Μαγιά για κομποστοποίηση

Μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης, αφήστε το κομπόστ μέσα σε σακί να ωριμάσει για 2-3 εβδομάδες αν σκοπεύετε να το ρίξετε απ’ ευθείας σε φυτά.

Χρησιμοποιείστε κομπόστ ως υπόστρωμα για λουλούδια και λαχανικά όταν ετοιμάζεστε να φυτέψετε σε γλάστρες (ή ανακατέψτε μαζί με το χώμα). Για να εμπλουτίζετε τις υπάρχουσες, προσθέστε κομπόστ επιφανειακά, δύο φορές το χρόνο. Επιπρόσθετα, υγρό κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Γεμίστε 2-4 εκ. τον πάτο ενός δοχείου 20 λίτρων, γεμίστε το με νερό, ανακατέψτε καλά και αφήστε το για 2-3 μέρες. Χρησιμοποιείστε αυτό το διάλυμα για πότισμα, αν είναι δυνατόν απομακρύνοντας τα στερεά υπολείμματα με μια σήτα.

Τι θα χρειαστούμε για την Κομποστοποίηση στο Μπαλκόνι

  1. Ένα κάδο οικιακής κομποστοποίησης. Ιδανικός οικιακός κάδος είναι αυτός που κάνει περισσυλογή υγρών και έχει πορτάκι στο κάτω μέρος για περισυλλογή του κομπόστ.
  2. Ένα κάδο για περισυλλογή και μεταφορά των ωφέλιμων τροφίμων από την κουζίνα στον κάδο κομποστοποίησης (ιδανικός αν έχει και αποστράγγιση ώστε να φεύγουν τα περιττά υγρά)
  3. Ένα μεγάλο κοντάρι/αναδευτήρα για να ανακατεύουμε και να να αερίζουμε το μίγμα.
  4. Γαιωσκόληκες (απαραίτητοι για μη περιστρεφόμενους κάδους)
  5. Σταθεροποιητής PH. Ανεβάζει το ΡΗ του σωρού μέσα στον κάδο και το κάνει από όξινο ουδέτερο (7). Η χρήση του είναι απαραίτητη για να μην έχει ο κάδος μυγάκι.
  6. Ένα θερμόμετρο, με έμβολο περίπου 1 μέτρο για να μετράμε τη θερμοκρασία που αναπτύσσει το μίγμα κατά την κομποστοποίηση (προαιρετικό)
  7. Ένα υγρασιόμετρο, για τη μέτρηση του ποσοστού υγρασίας του μίγματος που κομποστοποιείται (προαιρετικό)
  8. Ένα pHμετρο, για τη μέτρηση της οξύτητας του μίγματος (προαιρετικό)

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε κάδο για το μπαλκόνι:

Υπάρχουν δυο συστήματα για τη κομποστοποίηση υπολειμμάτων σε αστικές περιοχές.

  1. Οι περιστρεφόμενοι κάδοι, με απεριόριστες δυνατότητες, που λειτουργούν χωρίς γαιοσκώληκες (απαραίτητοι για κάποια άλλα συστήματα μπαλκονιού). Λειτουργούν αυτόνομα και κομποστοποιούν περισσότερα είδη από τους απλούς κάδους.
  2. Οι απλοί οικιακοί κάδοι που λειτουργούν με γαιοσκώληκες και θα πρέπει να διαθέτει συλλέκτη συλλογής υγρού κομπόστ με βρύση.

Οι γαιοσκώληκες είναι απαραίτητοι στους απλούς κάδους μπαλκονιού;

Αυτός ο κάδος μπαλκονιού δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ή με λίγους γαιοσκώληκες. Θα πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον 2,5 λίτρα μερικώς κοσκινισμένο χούμο ώστε να περιέχει τουλάχιστον 200 γαιοσκώληκες.

Κομποστοποίηση στο Μπαλκόνι σας. Πως και Γιατί! - womanoclock

Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε στον κάδο του μπαλκονιού;

  • Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)
  • Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν καλά από υγρά
  • Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ.  μπανάνες, καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)
  • Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
  • Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
  • Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)
  • Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)
  • Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα
  • Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό
  • Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ

Ποια υλικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χρησιμοποιήσουμε στην κομποστοποίηση;

  • Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.
  • Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)
  • Μαγειρεμένα φαγητά δηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)
  • Ζυμαρικά ή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά
  • Κλαδιά και φύλλα από άρρωστα φυτά
  • Αποφεύγουμε τα φλούδια εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, κλπ) γιατί δημιουργούν όξινο ph
Ένα ενδιαφέρον Πιθάρι Κομποστοποίησης για περισυλλογή Υγρού Κομπόστ
Ένα ενδιαφέρον Πιθάρι Κομποστοποίησης για περισυλλογή Υγρού Κομπόστ

Πως ξεκινάμε την κομποστοποίηση

Πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή του κομποστοποιητή που αγοράσαμε. Σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

Ρίχνουμε στον κάδο – κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά που μαζεύουμε στο μικρό καδάκι της κουζίνας αφού τα έχουμε καλά τεμαχίσει (εγώ τα βάζω στο μπλέντερ), μαζί με φύλλα και κλαδιά από τον κήπο και λίγο χώμα ή κομπόστ.

Φροντίζουμε το μίγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών.

Τροφοδοτούμε συνεχώς τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε προσεχτικά κατά διαστήματα (ανά 6-10 ημέρες), ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο.

Εάν το μίγμα είναι πολύ στεγνό ψεκάζουμε με λίγο νερό, ενώ εάν είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ καλά με μεγαλύτερη συχνότητα και τοποθετούμε περισσότερα στεγνά υλικά (κλαδέματα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας κ.α.).

Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 2-4 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας. Σε γενικές γραμμές, όμως, κομπόστ είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος. Για τις περισσότερες χρήσεις, είναι αποδεκτό να έχουν απομείνει στο έτοιμο κόμποστ κάποια αναγνωρίσιμα κομμάτια από υλικά.

Σχετικά με το PH, τη θερμοκρασία και την υγρασία (πηγή: isleofeco.gr)

1) Σχετικά με το Ph του Κομπόστ

Η μέτρηση ph ορίζει την οξύτητα / αλκαλικότητα του εδάφους. Μετριέται από το 0 ως το 14 με ουδέτερο ph το 7. Άμα είναι μικρότερο του 7 είναι όξινο ενώ μεγαλύτερο του 7 αλκαλικό. Τα περισσότερα φυτά ευδοκιμούν σε ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον 6.5-7.

Το ώριμο κομπόστ θα έχει ph ελαφρώς όξινο.

Πως επηρεάζεται η κομποστοποίηση από το ph ;

Κρατώντας το ιδανικό Ph 6.0-7.5 έχουμε τις βέλτιστες αποδόσεις

1) Στην διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών, περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σημαίνει ποιοτικότερο έτοιμο κομπόστ
2) Στην δραστηριότητα και το πλήθος των μικρόβιων που βοηθάνε στην κομποστοποίηση, κάνουν ταχύτερη την κομποστοποίηση και πιο ποιοτικό το έτοιμο κομπόστ

Σε περίπτωση που είναι αρκετά όξινο το κομπόστ είναι καλό να ρίξουμε έναν σταθεροποιητή PH.
Άμα είναι περισσότερο αλκαλικό μπορούμε να ρίξουμε διάφορα όξινα φρούτα , ειδικώς εσπεριδοειδή.

Δωρεάν λύση : Κρατάμε ισορροπία των υλικών που ρίχνουμε στον κάδο για κομποστοποίηση

2) Η Υγρασία του Κομπόστ

Με τον μετρητή υγρασίας θα έχουμε διαρκώς την κατάλληλη υγρασία στο κομπόστ μας.

Κρατώντας σωστή υγρασία επιτυγχάνουμε μια από τις σημαντικότερες συνθήκες που απαιτούνται για την κομποστοποίηση ενώ και ο χρόνος κομποστοποίησης μειώνεται σημαντικά αφού παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν οι μικροοργανισμοί και μακροοργανισμοί οι οποίοι κομποστοποιούν.

Η ιδανική υγρασία που χρειάζεται είναι 40-60%.

Σε περίπτωση που είναι στεγνό βρέχουμε τον κάδο με ένα ποτιστήρι, ενώ αν είαι παραπάνω υγρό τοποθετούμε στεγνές τσαλακωμένες με το χέρι εφημερίδες ή κομμάτια από χαρτοκιβώτιο, το χαρτοκιβώτιο επειδή περιέχει κενά αέρος βοηθάνε και στον καλύτερο αερισμό του κομπόστ

Δωρεάν λύση : Ένα σχετικά εύκολο τεστ υγρασίας είναι να παίρνουμε στην χούφτα μας το υλικό του κάδου και να το σφίγγουμε, θα πρέπει να βγαίνει από την χούφτα ελάχιστες σταγόνες και όχι συνεχή ροή του υγρού.

3) Η Θερμοκρασία του Κομπόστ

(Αναγκαία η παρατήρηση και διόρθωση μόνο σε κομποστοποίηση με γεωσκώληκες)

Εφ’ όσον πρόκειται για ζωντανό οργανισμό θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες επιβίωσης του. Οι ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους είναι 20-25 βαθμούς κελσίου, δηλαδή είναι ιδανικός για Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες επιβίωσης του είναι θερμοκρασία εδάφους 4-29 βαθμούς κελσίου.

Σε περίπτωση που έχουμε ακραίες θερμοκρασίες (καύσωνας, παγετώνας) θα χρειαστεί αν είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τον κάδο μας, αλλάζοντας του σημείο. Μπορούμε επίσης στο κρύο να το σκεπάζουμε με κάποια κουβέρτα ή να το τυλίξουμε με buble ή stretch film, ενώ στη ζέστη να το βρέχουμε ώστε να κατεβάσουμε θερμοκρασία.

2 Comments

Comments are closed