Μπορούν τα ωραία μαλλιά να σώσουν τον κόσμο;

Μπορούν τα ωραία μαλλιά να σώσουν τον κόσμο;

Υπάρχει σωστό χτένισμα για μία γυναίκα σε θέση εξουσίας; Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες ανεβαίνουν στην ιεραρχία, το θέμα δεν είναι απλά τρίχες.

Τα μαλλιά είναι σημαντικά. Είναι σημαντικά πιο πολύ για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες- αν και αυτός που χρέωνε τα κρατικά ταμεία με 10.000 ευρώ το μήνα για τα μαλλιά του ήταν άνδρας, συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας. Πόσο σημαντικά είναι όμως όταν μία πολιτικός κρατάει στα χέρια της τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων; Σήμερα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας από ποτέ: Τερέζα Μέι πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου, Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας, Κριστίν Λαγκάρντ διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χίλαρι Κλίντον παρολίγο πλανητάρχισσα.
Φαντάσου να είσαι στη θέση τους και να πρέπει να κάνεις μία σημαντική δήλωση σε εξωτερικό χώρο τη στιγμή που μία ξαφνική ριπή του ανέμου σου χαλάει τη φράντζα. Κανείς δεν θα ακούει τα καλά νέα για την οικονομία, όμως η bad hair day σου θα γίνει viral. Ή, ο μη γένειτο, να είσαι τόσο απασχολημένη με τα προβλήματα της χώρας ώστε να μην βρίσκεις χρόνο για να στεγνώσεις σωστά τα μαλλιά σου, οπότε κάνεις μία πρόχειρη κοτσίδα- η Χίλαρι ακόμα πληρώνει το λαστιχάκι που χρησιμοποίησε το 2011 ως υπουργός εξωτερικών.
Από την άλλη όμως ο επαγγελματικός κόσμος βασίζεται όλο και πιο πολύ στην εικόνα. Ακόμα και για γυναίκες που οι δουλειές τους δεν εξαρτώνται από την εμφάνιση τους, το πιο πιθανό είναι ότι κάνουν παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό, εμφανίζονται σε σποτάκια ή φωτογραφίζονται σε events. Με τα social και το youtube να είναι από εργαλείο μέχρι παρέα, ο κόσμος των μπίζνες μετατρέπεται σε μία μικρή βιομηχανία θεάματος. Ποια μπορεί να ξαναπάει στο γραφείο αχτένιστη;
Καμία γυναίκα καριέρας δεν έχει στη διάθεση τόσο χρόνο για τα μαλλιά της όσο έχουν οι σταρ του Χόλιγουντ. Καμία όμως δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο του λούζομαι και φεύγω. Κάπως έτσι η επικράτηση του pob, του political bob φαίνεται να είναι βιολογικός ντετερμινισμός, κάτι σαν την εξέλιξη των ειδών. Αντέχει σε κάθε κλιματική αλλαγή, είναι κομψό, ασεξουαλικό και φωνάζει «γυναίκα ικανή να αγωνιστεί σε έναν αντρικό κόσμο». Της Λαγκάρντ είναι τόσο χαρακτηριστικά γαλλικό όσο ένα φουλάρι Hermes, της Μέι είναι ένα χτένισμα που δηλώνει την αποφασιστικότητα της να δουλέψει.
«Το pob συμβολίζει την αποτελεσματικότητα, είναι η εγγύηση ότι θα γίνει η δουλειά» λέει ο κομμωτής των fashion show και των σταρ Σαμ Μακ Νάιτ, ο άνθρωπος που θεωρείται εφευρέτης του pob από το 1990 που ανέλαβε να αναμορφώσει το χτένισμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα και να το κάνει ένα μοντέρνο κοντό καρέ. «Αλλά δεν μπορούσα να επέμβω όσο θα ήθελα, γιατί την ένοιαζε να την παίρνουν στα σοβαρά. Θυμάμαι ότι της έλεγα «Ήσουν τέλεια στη φωτογραφία στην εφημερίδα καθώς έβγαινες από το γυμναστήριο με τα μαλλιά σου φυσικά». Κι εκείνη απαντούσε «Ναι, το ξέρω αλλά έχω να επισκεφτώ κάτι ΚΑΠΗ στο Νιούκαστλ σήμερα και δεν θέλουν να με δουν με τα μαλλιά του γυμναστηρίου. Θέλουν να δουν ότι μπήκα στον κόπο να περιποιηθώ τον εαυτό μου για να τους τιμήσω».»
Δυόμισι δεκαετίες αργότερα η νύφη της δεν νιώθει την ανάγκη να ψαλιδίσει τις μπούκλες της για να μπει στο πετσί του ρόλου. Και υπάρχουν όλο και περισσότερες γυναίκες εκεί έξω με σημαντικές θέσεις και απενοχοποιημένα μακριά μαλλιά. Εκτός από τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, η Αμάλ Κλούνι αγορεύει στα βασιλικά δικαστήρια του Γούεστμινστερ με τα μακριά μαύρα μαλλιά της και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή συμμετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς να αλλοιώσει το χτένισμα της. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά παραδείγματα για το πώς πρέπει να είναι το λουκ των γυναικών σε θέσεις ισχύος» λέει η σύμβουλος εικόνας Λόρεν Ρόθμαν, συγγραφέας του βιβλίου Style Bible.
«Αυτή τη στιγμή σπάμε τη γυάλινη οροφή και δημιουργούμε νέα πρότυπα γυναικών που είναι δημόσια πρόσωπα αλλά δεν πρέπει να θυμίζουν ούτε σταρ του Χόλιγουντ ούτε άνδρες πολιτικούς». Αυτό ωστόσο που μαθαίνουμε από το καρέ-κράνος της πιο ισχυρής γυναίκας του 20ου αιώνα, της Μάργκαρετ Θάτσερ, είναι ότι ένα αψεγάδιαστο χτένισμα κάνει τον κόσμο να αισθάνεται ότι ο πολιτικός τα έχει όλα υπό έλεγχο. Σχεδόν δεν θέλουμε να είναι κοινοί θνητοί όπως εμείς. Από την άλλη μεριά όμως θέλουμε να μας μοιάζουν και λιγάκι. Αν εμείς έχουμε μία bad hair day γιατί να μην έχει και η Μισέλ Ομπάμα;
Πηγή: marieclaire