Τι να τρώτε το βράδυ για να χάσετε κιλά

Τι να τρώτε το βράδυ για να χάσετε κιλά

Θέλετε να μάθετε πώς το τελευταίο γεύμα της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά; Παρακάτω θα δείτε την τέλεια εξίσωση για το τι να τρώτε και θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

Θερμίδες

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το βραδινό σας γεύμα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 450 θερμίδες, ενώ αν θέλετε να διατηρήσετε τα κιλά τότε να είναι κοντά στις 550 θερμίδες.

Υδατάνθρακες

Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να περιέχει 45 με 55% των θερμίδων σας σε υδατάνθρακες, που αντιστοιχούν σε 50 έως 70 γραμμάρια. Μην φοβάστε να φάτε υδατάνθρακες το βράδυ, επειδή νομίζετε ότι θα πάρετε κιλά, γιατί σημασία έχει η συνολική πρόσληψη θερμίδων. Στην πραγματικότητα αν καταναλώσετε σύνθετους υδατάνθρακες στο βραδινό σας γεύμα, μπορεί  να μειωθούν οι επιδρομές στο ψυγείο αργά τη νύχτα.

Πρωτεΐνη

Περίπου το 20 με 25% των θερμίδων του βραδινού σας πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνη, που αντιστοιχεί σε 25 έως 35 γραμμάρια. Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, αφού μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών και δεδομένου ότι το σώμα σας κάνει ανοικοδόμηση το βράδυ, η εξασφάλιση της πρωτεΐνης είναι σημαντική.

Λίπη

Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να περιέχει 15 με 25 γραμμάρια λίπη, που είναι περίπου 30 με 35% των συνολικών σας θερμίδων. Αν θέλετε να χάσετε κιλά δεν πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά οξέα, αρκεί να κάνετε σωστές επιλογές, όπως να προτιμάτε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο.

Ιδανικά θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας να τρώτε μικρά σνακ δυο με τρεις ώρες πριν τα κυρίως γεύματα. Επίσης αν ασκείστε να καταναλώνετε κάτι ελαφρύ μέχρι μια ώρα πριν και φυσικά, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για το πόσο αργά θα φάτε το βραδινό σας γεύμα. Γιατί εφόσον δεν υπερβαίνει τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες σας, δεν επηρεάζει το βάρος σας ό,τι ώρα και να το καταναλώσετε. Για να βοηθήσετε την πέψη καλό είναι να τρώτε το βραδινό δυο με τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Τα πιο βασικά λάθη που κάνετε το βράδυ

  • Δεν τρώτε υδατάνθρακες. Είναι αλήθεια ότι αν αποφεύγετε τους υδατάνθρακες θα χάσετε πιο γρήγορα κιλά, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, δυστυχώς θα πάρουν και πάλι όλα τα κιλά που χάσανε. Επίσης, αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες στερείτε από τον οργανισμό σας το κυριότερο καύσιμο για να λειτουργήσει σωστά και να έχει ευεξία. Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αμυλούχα λαχανικά, και τα όσπρια. Όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή είναι πιο εύκολο να τη διατηρήσετε σε μακροπρόθεσμη βάση.
  • Χρησιμοποιείτε τεράστια πιάτα. Όταν τρώτε σε μεγάλα πιάτα η κανονική μερίδα σας φαίνεται πολύ μικρή, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν όμως αρχίσετε να χρησιμοποιείτε πιο μικρά πιάτα και μπολ θα καταναλώνετε και λιγότερο φαγητό.
  • Τρώτε αυστηρά πριν τις 8 το βράδυ. Ο «κανόνας» να τρώτε βραδινό μέχρι τις 20:00 είναι απλά ένας μύθος. Δεν πρόκειται να πάρετε κιλά, αν επιλέξετε να καταναλώσετε το βραδινό σας γεύμα πιο αργά. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ωράρια, έτσι αν κοιμάστε στις δυο το βράδυ, δεν είναι εφικτό να φάτε το τελευταίο σας γεύμα πριν τις 20:00.

Η απώλεια βάρους είναι απλά μαθηματικά, πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε και πάντα να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή για να έχετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, RD DIETETICS BSC HON

via