6 καθημερινές τελετές αυτοφροντίδας για ευαίσθητους ανθρώπους

6 καθημερινές τελετές αυτοφροντίδας για ευαίσθητους ανθρώπους

Αισθάνεστε συχνά ευάλωτοι; Επηρεάζεστε αρνητικά όποτε βρίσκεστε σε μεγάλα πλήθη, σε χώρους με θόρυβο ή με έντονες οσμές, ή από συγκεκριμένα άτομα; Μπορεί και να φταίει ότι έχετε κουραστεί από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, και αδυνατείτε να το διαχειριστείτε.

Αν βιώνετε τα παραπάνω σε τακτική βάση, ενδέχεται να είστε ένα πολύ ευαίσθητο άτομο.

Σύμφωνα με την Dr. Elaine Aron, τα ευαίσθητα άτομα αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού – δηλ. 1 στα 5 άτομα εμφανίζει αυτό το γνώρισμα. Όπως και να το έχει κανείς καστανά μάτια ή φακίδες, η ευαισθησία αυτού του τύπου αποτελεί συγγενές και όχι επίκτητο χαρακτηριστικό.

Τα ευαίσθητα άτομα έχουν πολύ εκλεπτυσμένο νευρικό σύστημα. Έτσι, βιώνουν τα ερεθίσματα πιο έντονα, πληγώνονται εύκολα, αντιλαμβάνονται εύκολα τις δονήσεις των άλλων, και ενίοτε διαισθάνονται τις επικείμενες εξελίξεις. Πώς λοιπόν διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους;

Το κλειδί είναι η αυτοφροντίδα

Ιδού έξι παρεμβάσεις που θα σας βοηθήσουν:

1. Γείωση

Η γείωση είναι απλή πρακτική. Δεν απαιτεί χρόνο. Προβλέπει σύνδεση του εαυτού μας με το σώμα μας και την Γη, με όποιον τρόπο μας αρέσει.

Εγώ γειώνομαι ξαπλώνοντας στο γρασίδι. Κάθε πρωί, ξαπλώνω στο δάπεδο σε ένα στρωματάκι της γιόγκα, και διαλογίζομαι για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτό μου επιτρέπει να ξεκινώ την ημέρα μου σωστά, γιατί με κάνει να νιώθω ότι είμαι παρούσα μέσα στο σώμα μου.

Από τότε που εφαρμόζω αυτή την πρακτική, ενοχλούμαι λιγότερο από μικροπράγματα. Όποτε είναι εφικτό, την επαναλαμβάνω κατά την διάρκεια της ημέρας, και ηρεμώ σχεδόν άμεσα.

Για να γειωθείτε, μπορείτε επίσης να περπατήσετε ξιπόλυτοι στο γρασίδι, να πάτε μία βόλτα στην φύση, ή να κολυμπήσετε.

2. Ξηρό βούρτσισμα

Το ξηρό βούρτσισμα όχι μόνο απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, αλλά αποτοξινώνει και τον οργανισμό.

Χρησιμοποιήστε μια φυσική βούρτσα με μακριά λαβή. Ξεκινήστε από τα πέλματα με κυκλικές κινήσεις, και συνεχίστε ανοδικά, μέχρι το κρανίο. Το βούρτισμα πρέπει να γίνεται με φορά προς την καρδιά (δηλ. σύμφωνα με την πορεία της λέμφου).

Το ξηρό βούρτσισμα μας ανανεώνει και μας δίνει ζωντάνια για όλη την ημέρα – κάτι πολύ χρήσιμο για τα ευαίσθητα άτομα, που πελαγώνουν εύκολα.

3. Τήρηση ημερολογίου

Τα ευαίσθητα άτομα εν γένει σκέφτονται πολύ και ενίοτε εγκλωβίζονται στις σκέψεις τους. Έχω διαπιστώσει ότι η τήρηση ημερολογίου στο τέλος της ημέρας βοηθάει να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Δεν ξέρετε τι να γράψετε; Πάρτε ένα χαρτί και ένα στιλό και γράψτε τι νιώθετε. Ξεκινήστε από αυτό, και θα σας βγει από μόνο του!

4. Αλατόλουτρα

Μετά από μία κουραστική ημέρα, χαλαρώνω με αλατόλουτρο. Το μόνο που χρειάζομαι είναι μια μπανιέρα, ζεστό νερό και άλατα Epsom. Το αλατόλουτο 10-15 λεπτών έχει πολλά οφέλη και ηρεμεί τον νου. Επίσης, επιτρέπει στο σώμα να αποκομίσει τα θεραπευτικά οφέλη του ζεστού μπάνιου.

5. Γιόγκα

Η γιόγκα ηρεμεί και χαρίζει ενέργεια. Για τα ευαίσθητα άτομα συνιστώ Kundalini yoga (ανοίγει τα κανάλια και προάγει την πνευματικότητα), και restorative yoga, (περιλαμβάνει εντατικές διατάσεις των μυών, των περιτονιών και του συνδετικού ιστού).

Στον δεύτερο τύπο, κάθε διάταση συγκρατείται για 3-5 λεπτά. Έτσι, αποκομίζουμε τα οφέλη των διατάσεων, και ελευθερώνουμε συναισθήματα και ενέργειες που εγκλωβίζονται στους μύες. Έχω διαπιστώσει ότι αυτές οι πρακτικές βελτιώνουν τον ύπνο και ηρεμούν τον νου.

6. Μάλαξη και βελονισμός

Τόσο η μάλαξη, όσο και ο βελονισμός, αποβάλλουν τις τοξίνες και προάγουν την ψυχική γαλήνη. Η μάλαξη είναι πολύ ωφέλιμη, μιας και περιλαμβάνει το άγγιγμα, που πάντα είναι θεραπευτικό. Ο βελονισμός είναι ωφέλιμος διότι οι βελόνες διεγείρουν το νευρικό σύστημα και την παραγωγή σεροτονίνης – που σημαίνει άμεση χαλάρωση!

Είτε είστε ευαίσθητο άτομο είτε όχι, αυτές οι έξι τεχνικές αυτοφροντίδας θα αναβαθμίσουν την γενική ποιότητα της ζωής σας.