Εξωσωματική γονιμοποίηση: Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας;

Εξωσωματική γονιμοποίηση Γέννημα - gennima.com.

Ακόμα και σήμερα, όταν ακούμε ‘εξωσωματική’ ταυτόχρονα σκεφτόμαστε ‘αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο’. Πρόκειται για μια λανθασμένη αντίληψη.

Η ανησυχία που υπήρχε στο παρελθόν

Η ασφάλεια ήταν πάντα ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών. Είναι γνωστό ότι κάποιοι τύποι καρκίνου στις γυναίκες (π.χ. κάποιοι τύποι καρκίνου του μαστού) είναι ορμονο-εξαρτώμενοι, δηλαδή ‘τρέφονται’ από την παρουσία των αναπαραγωγικών ορμονών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μέρος της θεραπείας είναι η καταστολή της παραγωγής των ορμονών αυτών με σκοπό τη συρρίκνωση του όγκου. Άρα προκύπτει το εύλογο ερώτημα: μήπως η χορήγηση ορμονών εξωγενώς για τη διέγερση των ωοθηκών κατά τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα προκαλέσει καρκινογένεση είτε άμεσα είτε αργότερα στη ζωή της γυναίκας; Το θέμα αυτό εξετάζεται με συνεχείς κλινικές μελέτες από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έως σήμερα.

Παλαιότερα, σε κάποιες μελέτες είχε αναφερθεί αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες που είχαν κάνει εξωσωματική. Όμως, οι μελέτες αυτές είχαν πολύ σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας: συμπεριλάμβαναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, άρα δεν υπήρχε δυνατότητα στατιστικής ανάλυσης για διεξαγωγή οριστικών αποτελεσμάτων και τελικά τα αποτελέσματά τους δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Τα σύγχρονα συμπεράσματα

Σε πιο πρόσφατες αξιόπιστες μελέτες, μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης χιλιάδων  ασθενών, διατυπώθηκε οριστικά και ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών και της χρήσης φαρμάκων για την υπογονιμότητα (γοναδοτροφίνες). Μάλιστα αναφέρουν ότι το συμπέρασμα αυτό είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό κύκλων.

Αυτές οι έρευνες επιβεβαιώνουν την κλινική εμπειρία. Πλέον είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα φάρμακα για την εξωσωματική. Αν προκαλούσαν καρκίνο, τότε κάθε γυναικολόγος αναπαραγωγής που εφαρμόζει την εξωσωματική κάθε μέρα θα είχε περιστατικά καρκίνου στις ασθενείς του. Κάτι τέτοιο όμως φυσικά δε συμβαίνει. Εννοείται όμως ότι η σωστή πρακτική είναι να χορηγούνται όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυχγάνεται η ‘ιδανική’ διέγερση των ωοθηκών και αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υπερδιέγερση ωοθηκών.

Η ιδανική διέγερση των ωοθηκών

Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία και ‘αναστάτωση’ στον οργανισμό. Για να το επιτύχουμε αυτό, ακολουθούμε τις εξής αρχές:

  • απόλυτη προσαρμογή του φαρμακευτικού πρωτοκόλλου ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού,
  • σχολαστική παρακολούθηση του κύκλου με υπερηχογραφικό έλεγχο και μέτρηση των ορμονών καθώς και αναπροσαρμογή της δοσολογίας των φαρμάκων ανάλογα με την εξέλιξη του κύκλου,
  • χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων για να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη περί πρόκλησης καρκίνου, η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια των φαρμάκων της εξωσωματικής είναι η υπερδιέγερση των ωοθηκών. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες αντιδρούν υπερβολικά στα φάρμακα και δημιουργούνται δυσάρεστα – και μερικές φορές επικίνδυνα – συμπτώματα: φούσκωμα στην κοιλιά, πόνος, ναυτία, έμετος. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, ενδεχομένως να χρειαστεί η νοσηλεία της ασθενούς.

Με χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων, παράγονται  λιγότερα ωάρια (6-10), τα οποία όμως έχουν καλύτερα ποσοστά γονιμοποίησης και δίνουν έμβρυα καλύτερης ποιότητας (καλύτερη δυναμική για εγκυμοσύνη). Επίσης, το ενδομήτριο είναι πιο δεκτικό. Με λιγότερα φάρμακα εξασφαλίζονται άριστα αποτελέσματα και σχεδόν 100% ποσοστό ικανοποίησης, γιατί η ‘αναστάτωση’ στον οργανισμό της γυναίκας είναι η μικρότερη δυνατή. Έτσι η όλη διαδικασία γίνεται πιο εύκολη, πιο άνετη και χωρίς επιπλοκές.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τους ειδικούς στο Κέντρο Γυναικολογίας & Εξωσωματικής Γέννημα IVF, κλείνοντας τώρα ένα ραντεβού.