Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Μάθε να απαιτείς το προφυλακτικό

H 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί (από το 1988) ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ως μία αφορμή και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για ενημέρωση, στήριξης της μάχης κατά του ιού και φυσικά μνήμης όλων αυτών που έχουν χαθεί εξαιτίας του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 36.7 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με τον ιό αυτό,ενώ από το 1984, όταν και ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά, έχουν πεθάνει 35 εκατομμύρια.

Για την Ελλάδα οι μετρήσεις των τελευταίων χρόνων είναι άκρως ενθαρρυντικές καθώς όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα όσο πάνε και λιγοστεύουν, μιας και το πρώτο δεκάμηνο του 2017 είχαμε 492 νέες διαγνώσεις, αρκετές λιγότερες από αυτές του 2016, οι οποίες ήταν 639. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι οι νέοι άνθρωποι ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τους κινδύνους του HIV και κατ’ επέκταση λαμβάνουν τα μέτρα τους. Και επειδή ο βασικός τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται, είναι η σεξουαλική επαφή, παρακάτω σου υπενθυμίζω κάποιους λόγους για να απορρίψεις ένα άτομο που δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

 

  • Ο βασικός λόγος: Δεν είναι άλλος από τον κίνδυνο του ιού HIV. Όσο ενημερωμένη κι αν είσαι, και όσο κι αν γνωρίζεις τις ολέθριες συνέπειές του, καμιά φορά δείχνεις να ξεχνάς ή να αγνοείς τους κινδύνους, και να ρισκάρεις την ίδια σου την υγεία-και κατ’ επέκταση τη ζωή-. Αυτό που συμβαίνει στο διπλανό σου, σε μία αληθινή ιστορία που διάβασες, ή στον Tom Hanks στο Philadelphia, δεν είναι δύσκολο να συμβεί και σε σένα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε άτομο, οποιουδήποτε φύλου, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξης. Το νου σου.

20c996a769f3533b121f02eb86b751ce

  • Ακόμη ένας λόγος: Είναι τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία ίσως να μην είναι θανατηφόρα, μπορούν όμως να πλήξουν ανεπανόρθωτα την υγεία αλλά και την ποιότητα της ζωής σου γενικά. Σύφιλη, κονδυλώματα, χλαμύδια. Ο κατάλογος είναι μακρύς και μάλλον ατελείωτος.
  • Και φυσικά: Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και το ενδεχόμενο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Μόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 150.000 εκτρώσεις ετησίως, ποσοστό θλιβερό σε μία κοινωνία που η ενημέρωση είναι προσβάσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή.