Τι είναι η δίαιτα DASH που αναδείχτηκε κορυφαία (και) για το 2017

Δίαιτα Dash

Η δίαιτα DASH διατήρησε για όγδοη διαδοχή χρονιά την θέση της στην κορυφή των πιο υγιών και αποτελεσματικών διατροφικών πλάνων για αδυνάτισμα στις ΗΠΑ.

Φέτος, για πρώτη φορά, η Μεσογειακή Διατροφή έπιασε την δίαιτα DASH στην πρώτη θέση, την οποία και μοιράζονται ως οι πιο αποτελεσματικές, υγιεινές και ασφαλείς δίαιτες του 2017.

Τι είναι η δίαιτα DASH

Ένα από τα διατροφικά οφέλη της δίαιτας DASH είναι η απλότητά της. Είναι ένα πλάνο μείωσης της αρτηριακής πίεσης δια της αύξησης σε λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Ταυτόχρονα μειώνει δραματικά την πρόσληψη σε αλμυρές και υψηλών κορεσμένων λιπαρών τροφές.

Η δίαιτα DASH χρησιμοποιεί καθημερινό πλάνο 1.600-3.100 διαιτητικών θερμίδων. Η δίαιτα στοχεύει στην μείωση της υπέρτασης. Από εκεί παίρνει και το όνομά της, άλλωστε: Δίαιτα με Στόχο την Μείωση της Υπέρτασης (Dietary Approach to Stop Hypertension – DASH). Στα ελληνικά, τα αρχικά της θα ήταν ΔΣΜΥ.

Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος συνιστά συγκεκριμένες επιλογές τροφίμων για την μείωση των συστολικών και διαστολικών τιμών της αρτηριακής πίεσης. Την ίδια στιγμή το άτομο χάνει και κάποια κιλά, αλλά όχι με δραματικό τρόπο, όπως συμβαίνει σε άλλες δίαιτες, αφού δεν είναι αυτός ο πρωταρχικός της στόχος.

Κορυφαία δίαιτα (και) για το 2017

Ομάδα εμπειρογνωμόνων έφτιαξε την ετήσια λίστα “Καλύτερες δίαιτες” όπου αξιολογήθηκαν συνολικά 40 από τις κορυφαίες τάσεις δίαιτας του περασμένου έτους.

“Αυτό που αγαπώ τόσο για τη δίαιτα DASH, όσο και για την μεσογειακή διατροφή, είναι ότι προσφέρουν κατευθυντήριες αρχές για την διατροφή. Ενθαρρύνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, οσπρίων, ξηρών καρπών και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων”, δήλωσε η διατροφολόγος Lisa Drayer στο CNN. “Μου αρέσει προσωπικά το γεγονός ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα ενθαρρύνεται ως μέρος της μεσογειακής διατροφής”.

Μεταξύ των “χειρότερων” διατροφικών πλάνων στον κατάλογο είναι η δίαιτα Whole30 και η δίαιτα Dukan που αποσκοπούν στην μείωση της “λιγούρας” και ταλαιπωρούν πολύ όσους τις δοκιμάζουν. Αυτές οι δύο δίαιτες επικρίθηκαν συντριπτικά από την ομάδα εμπειρογνωμόνων που έκανε την αξιολόγηση.