Κιρσοί & εγκυμοσύνη: Τι να προσέχετε

Κιρσοί & εγκυμοσύνη: Τι να προσέχετε

Η εγκυμοσύνη, για όλες τις γυναίκες, σηματοδοτεί μία περίοδο αλλαγών, όχι μόνο στην καθημερινότητά τους, αλλά και στο σώμα τους. Σε κάποιες γυναίκες, που υπάρχει γεννετική προδιάθεση για φλεβική ανεπάρκεια, η περίοδος αυτή μπορεί να γίνει η αφορμή της εκδήλωσής της. Σε αυτές τις γυναίκες το φλεβικό σύστημα, κατά την εγκυμοσύνη, διατείνεται, διογκώνεται, προκαλείται συμφόρηση αίματος στα κάτω άκρα και έτσι εμφανίζονται οι αντιαισθητικοί κιρσοί. Αν η φλεβίτιδα και οι κιρσοί προϋπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη, είναι λογικό η κατάσταση της φλεβικής νόσου να επιδεινωθεί.

Διαβάστε ακόμα: Θεραπεία κιρσών με laser: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Αγγειοχειρουργού

Γιατί στην εγκυμοσύνη είναι πιο συχνοί οι κιρσοί;

Η εμφάνιση των κιρσών στην εγκυμοσύνη οφείλεται στην αλλαγή των επιπέδων των ορμονών, στην αύξηση του όγκου του αίματος και στην πίεση που ασκείται στις φλέβες του πυελικούς εδάφους από τη διόγκωση της μήτρας.

Συμπτώματα των κιρσών στην εγκυμοσύνη

  • Βάρος στα πόδια
  • Καύσος
  • Κνησμός
  • Νυχτερινές κράμπες
  • Πόνος
  • Οίδημα

Τι πρέπει να κάνω όταν εμφανίσω κιρσούς στην εγκυμοσύνη;

Είτε λοιπόν υπάρχει προδιάθεση, είτε μια γυναίκα εμφανίσει ξαφνικά κιρσούς στην εγκυμοσύνη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Εφαρμόζοντας μερικές από τις πιο απλές συμβουλές, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά τόσο τη δημιουργία κιρσών όσο και να ελαφρύνετε τα συμπτώματά τους.

  1. Αποφύγετε την συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο αν είναι καλοκαίρι
  2. Αποφύγετε τα ζεστά ποδόλουτρα, τα ιαματικά λουτρά ή οτιδήποτε θερμό μπορεί να επηρεάσει τα κάτω άκρα
  3. Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία
  4. Μην κάνετε καθιστική ζωή
  5. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάντε μασάζ στα πόδια σας
  6. Βάλτε τα πόδια σας σε λεκάνη με κρύο νερό για να ανακουφίζονται
  7. Τοποθετήστε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση
  8. Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν δυσκοιλιότητα

Τι γίνεται μετά τον τοκετό;

Οι κιρσοί μετά τον τοκετό, αν δεν είναι μεγάλου μεγέθους, μπορεί να υποχωρήσουν, εντελώς, από μόνοι τους. Συνήθως, όμως, υπάρχει βελτίωση της νόσου, όχι όμως και πλήρη υποχώρηση. Πράγματι, με δεδομένο ότι το σωματικό βάρος θα αλλάξει αμέσως μετά τον τοκετό, οι ορμόνες θα βρεθούν σε προ εγκυμοσύνης επίπεδα και η πίεση των φλεβών, από την διόγκωση της μήτρας, δεν θα υπάρχει πλέον, η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η γυναίκα, λοιπόν, μπορεί να περιμένει λίγο καιρό (συνήθως 3 μήνες), προτού αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποια επεμβατική θεραπεία.

Η πιο έγκυρη και ανώδυνη αντιμετώπιση είναι η ενδοαυλική θεραπεία με χρήση laser, η οποία είναι ελάχιστα επεμβατική και αποτελεί την σύγχρονη εκδοχή της κλασικής σαφηνεκτομής. Ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA
http://www.dr-tsekouras.gr/