Γιατί ορισμένα δυστυχισμένα ζευγάρια παραμένουν μαζί;

Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από τις προβληματικές και τοξικές σχέσεις, αυτό είναι οι σχέσεις που διατηρούνται χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ του ζευγαριού. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ζευγάρια παραμένουν μαζί ενώ είναι δυστυχισμένα; Και δεν το λέω με κάποια δόση υπερβολής. Έχω ζήσει ανθρώπους που είναι μέσα σε μια σχέση και πραγματικά δεν περνάνε καλά, αλλά παρόλα αυτά δεν χωρίζουν.

Ίσως να τους φοβίζει η λέξη χωρισμός, μιας και ειδικά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έχοντας επενδύσει συναισθήματα δεν είναι εύκολο. Αλλά άμα ήταν όλα εύκολα, δε θα υπήρχε το νόημα των ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων. Τελικά γιατί είναι τόσοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να είναι μαζί με κάποιον και δυστυχισμένοι, από ότι μόνοι και χαρούμενοι;

Λόγοι που οι άνθρωποι παραμένουν σε δυστυχισμένες σχέσεις

Για αρχή ας ξεκινήσουμε να δούμε, πως ορίζουμε μια σχέση δυστυχισμένη. Αρχικά συνήθως είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος του ενός για του άλλου. Σε ενοχλεί για ένα διάστημα και έπειτα απλά δεν σε απασχολεί. Είναι σαν να συγκατοικείς με κάποιον και περιστασιακά κάνετε και seχ. Αυτό είναι το κομμάτι που έρχεται ως επακόλουθο. Απλά δεν ασχολείστε ούτε σε αυτόν τον τομέα να ικανοποιήσετε ο ένας τον άλλον. Παρόλα αυτά δεν ξενοκοιτάει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Μετά μειώνονται και οι απαιτήσεις που έχει ο ένας από τον άλλο. Μπαίνει η σχέση σε ένα αυτόματο πιλότο που απλά οδηγεί στο χάος. Βέβαια, η δυστυχία μπορεί να επέλθει και από τις υπερβολικές απαιτήσεις του συντρόφου, ενώ απολαμβάνεις ελάχιστες σε αντιστοιχία ή πλέον δεν “συναντά” τις απαιτήσεις που κάποτε είχες και αυτό δεν σου αρέσει. Και σε κάποιο σημείο παρατηρείς ότι ενώ και οι δυο κρατούσατε μήλα στα χέρια, ξαφνικά ο ένας έχει μήλα και ο άλλος πορτοκάλια και όλα είναι διαφορετικά.

Γιατί, λοιπόν, παραμένεις σε μια σχέση που πλέον σου αφαιρεί περισσότερα από όσα σου δίνει; Οι έρευνες έδειξαν ότι:

Τα ζευγάρια μένουν σε μια δυσλειτουργική μίζερη σχέση γιατί πιστεύουν ότι ίσως είναι μια φάση που απλά θα περάσει και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα- άσχετα αν αυτή η “φάση” κρατάει μήνες.

Αν πρόκειται για γάμο, τότε και οι σύζυγοι είναι 100% αφοσιωμένοι στον γάμο και πεπεισμένοι ότι μπορούν να τον κάνουν να δουλέψει.

Δεν έχουν κάποια άλλη εναλλακτική λύση, οπότε μένουν μαζί. Συνήθως αυτό σημαίνει νέα σχέση που να τους καλύπτει συναισθηματικά.

Τέλος, φοβούνται να υπάρξουν μόνοι γιατί έχουν πάψει να ξέρουν να υπάρχουν σαν ανεξάρτητες οντότητες. Ίσως ο χειρότερος από όλους τους λόγους. Είναι σημαντικό να παραμένεις ανεξάρτητος σε μια σχέση και να ξέρεις πως να λειτουργείς και μόνη σου. Δεν είναι η ζωή παραμύθι και θα πρέπει να ξέρεις να στέκεσαι μόνη σου στα πόδια σου πάντα- με την ενίοτε συμπαράσταση του εκάστοτε συντρόφου σου.