Ρολάκια με παρμεζάνα και θυμάρι

Το τέλειο συνοδευτικό για κάθε γεύμα. Κλέψτε την παράσταση ακόμα και με τις λεπτομέρειες…
Αντί για ψωμί στο επόμενο τραπέζι σου σέρβιρε αυτά τα Gourmet ρολάκια και εντυπωσίασέ τους όλους για ακόμη μία φορά!

Ρολάκια με παρμεζάνα και θυμάρι

Συστατικά:

  • 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ζεστό νερό (35ο έως 45ο C)
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1/3 φλιτζανιού γάλα 2%
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 30 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως (περίπου 1 /4 φλυτζανιού)
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 και 1/4 του φλυτζανιού)
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά ή μέχρι να δούμε οτι η μαγιά έχει αφρίσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι και το αφήνουμε για 1 λεπτό να βγάλει τα αρώματα του. Ρίχνουμε το αρωματισμένο λάδι με το θυμάρι και το γάλα στο μείγμα με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το 1/4 του φλιτζανιού τυρί, τη ζάχαρη, το αλάτι, και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι ολικής αλέσεως και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά. Κουταλιά κουταλιά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μεχρι να σχηματιστεί μια λεία αλλά πολύ κολλώδης ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ καλά λαδωμένο και ραντίζουμε την ζύμη με λίγο λάδι. Καλύπτουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. (Η ζύμη δεν θα αλλάξει σε μέγεθος)


Οταν φτάσει η ώρα να κάνουμε τα ρολάκια μας, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ακουμπάμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε ελαφρά τη ζύμη με αλεύρι και με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο, περίπου 30×20 εκ. Αλείφουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα από πάνω το υπόλοιπο 1/4 του φλιτζανιού τυρί, αλλά και το πιπέρι. Ξεκινώντας με τη μεγάλη πλευρά μπροστά μας, τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ρολό. Τσιμπάμε τη ραφή για να κλείσει (όχι τα άκρα του ρολού).

Ρολάκια με παρμεζάνα και θυμάρι

Κόβουμε το μεγάλο ρολό που έχουμε μπροστά μας σε 8 φέτες πάχους περίπου 4 εκ. την κάθε μία. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα ρολάκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος (30° C), μακριά από ρεύματα, για 1 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσουν ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210° C.
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και αμέσως μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 190° C. Ψήνουμε για 12 λεπτά περίπου ή μέχρι τα ρολάκια μας να ροδίσουν. Τα λαχταριστά ρολάκια είναι έτοιμα. Φάτε τα όσο είναι ζεστά.

Ρολάκια με παρμεζάνα και θυμάρι