Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
- 180 γρ.μαγιά
- 500 ml γάλα
- 12 αβγά
- 250 γρ. βούτυρο
- 500 γρ.ζάχαρη
- αλάτι μία πρέζα
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- ½ γλ.μαστίχα
- Ξύσμα λεμονιού
- 2 κρόκους χτυπημένους με λίγο νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά (αφήνουμε περίπου 20 γρ. την οποία βάζουμε στη ζύμη), μία κουταλιά ζάχαρη και περίπου 150 ml χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας χυλός όχι σφικτός. .Το σκεπάζουμε μέχρι να φουσκώσει η μαγιά περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα ζεστό μαζί με τη ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά , τη μαγιά και τα μυρωδικά.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι και το βούτυρο το οποίο πρέπει να έχουμε ζεστάνει λίγο. Φτιάχνουμε μια ζύμη απαλή και λεία. Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη καλά μέχρι να διπλασιαστεί.
Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε τη σε 8 μέρη. Πλάθουμε τα τσουρέκια αφού αλείψουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψάκια με λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου. Αλείφουμε με αβγό τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα αλείφουμε ξανά .
Ψήνουμε στους 170 C πάνω-κάτω με αέρα , για 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ καφετί χρώμα.
Γίνονται οκτώ μεγάλα τσουρέκια.
Δες το video sto xryses-syntages.gr
To WomanOclock μοιράζεται καθημερινά με χιλιάδες αναγνώστριες, μυστικά & συνταγές ομορφιάς, τεχνικές & tips για το styling των μαλλιών σας, το μακιγιάζ και τα νύχια σας. Εδώ ενημερώνεστε πρώτες για τις νέες τάσεις της μόδας, τα must have αξεσουάρ και για τα trends της σεζόν.. Time is priceless..