Η σουηδική μέθοδος που θα βάλει τάξη στην ντουλάπα σου

Είναι ανακουφιστικό να ζεις απαλλαγμένη από οτιδήποτε περιττό. Από μικροπράγματα χωρίς ουσία που απλά σού πιάνουν χώρο. Από αντικείμενα που δεν έχουν καμία χρησιμότητα και απλά «φορτώνουν» το περιβάλλον σου και απορροφούν την ενέργειά σου.

Ας μιλήσουμε για το Death Cleaning που σε προηγούμενο άρθρο έχουμε εξηγήσει ότι «δεν είναι αυτό που ακούγεται». Μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής κρύβεται πίσω από αυτό.

Η Σουηδέζα συγγραφέας Margareta Magnusson, είναι ο «ιθύνων νους» του Döstädning, της μεθόδου «Death Cleaning». Το Death Cleaning σε προτρέπει να πετάξεις αυτό που δεν χρειάζεσαι «εδώ και τώρα». Αυτό που δεν σού γεννά πια ευχάριστα συναισθήματα, που δεν σου χρειάζεται για να ζήσεις. Όλα έχουν έναν κύκλο ζωής που κάποια στιγμή ολοκληρώνεται: πριν ολοκληρωθεί ο δικός σου κύκλος ζωής, πέτα ό,τι δεν έχει αξία. Σου ακούγεται «μακάβριο» κάτι τέτοιο; Δεν θα έπρεπε.

Το Death Cleaning μπορεί να γίνει το «κλειδί» για να ανοίξουμε την πόρτα της τάξης και της οργάνωσης στην ντουλάπα μας.

Με απλά βήματα μπορείτε να οργανώσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα.

1) Ξεκινήστε το ξεκαθάρισμα από τα «ογκώδη» κομμάτια της ντουλάπας σας: Πχ. Αν δεν φοράτε κάποια από τα μπουφάν και παλτό που διαθέτει η ντουλάπα σας, μπορείτε απλά άμεσα να απαλλαγείτε από αυτά. Θα δείτε ότι η ντουλάπα σας αμέσως θα ανασάνει. Έπειτα προχωρήστε στο ξεκαθάρισμα των υπόλοιπων κομματιών που πιάνουν μικρότερο χώρο.

2) Δημιουργήστε «σύνολα»: Απαλλαγείτε από τα κομμάτια που «δεν ταιριάζουν» με τίποτα και δεν ανταποκρίνονται στο προσωπικό σας στιλ. Δημιουργήστε σύνολα που μπορείτε να φορέσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έτσι θα αποφύγετε τον πονοκέφαλο των συνδυασμών της τελευταίας στιγμής.

3) Κάντε ξεκαθάρισμα με τη βοήθεια προσώπων που έχουν «ουδέτερη» άποψη: Μην κάνετε ξεκαθάρισμα με πρόσωπα που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας και να την φορτίσουν με συναίσθημα (Πχ. Θέλετε να πετάξετε κάτι και ακούτε «Μα γιατί να το πετάξεις αυτό; Σου το είχε αγοράσει ο τάδε και έχει αξία…» Νοt!). Άνθρωποι που έχουν συναισθηματική απόσταση από τα πράγματα, έχουν πιο καθαρή κρίση και μπορούν να σας βοηθήσουν καλύτερα.

4) Απομακρύνετε ό,τι δεν έχει πια την παραμικρή αξία για εσάς: Είναι ωραίο να δίνουμε αξία στα πράγματα και να μην ξεχνάμε την αξία τους. Όμως, είναι εξίσου ωραίο να απαλλάσσουμε το περιβάλλον μας από πράγματα που δεν έχουν πλέον την παραμικρή αξία για εμάς. Αν δεν θυμάστε γιατί έχετε κρατήσει ένα αντικείμενο στη ντουλάπα σας, τότε ήρθε η στιγμή να απαλλαγείτε από αυτό.

5) Δώστε όλα αυτά που δεν φορέσετε ξανά και δεν «ξέρετε πώς σας ήρθε να τα αγοράσετε»: Υπάρχουν ρούχα και αξεσουάρ που αγοράσατε… «Γιατί έτσι θέλατε εκείνη τη στιγμή». Δεν τα φορέσατε ποτέ και ούτε θα τα φορέσετε. Μήπως ήρθε η ώρα να τα αποχωριστείτε;

bovary.gr