Πολύποδας Μήτρας: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Πολύποδας Μήτρας: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Οι πολύποδες είναι καλοήθειες σχηματισμοί στο τοίχωμα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να είναι επίπεδοι ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση στις γυναίκες όλων των ηλικιών. 

Τι συμπτώματα προκαλεί ο πολύποδας μήτρας

Οι πολύποδες γίνονται συνήθως αντιληπτοί  λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούν: συχνά αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν η ασθενής προσπαθεί για εγκυμοσύνη, ένας πολύποδας μπορεί να ενοχλεί και άρα να προκαλεί υπογονιμότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, οι πολύποδες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή η γυναίκα δε νιώθει καμία ενόχληση. Τότε ανιχνεύονται στον υπέρηχο ή στη σαλπιγγογραφία π.χ. κατά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ή κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

O  πολύποδας μήτρας αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση μέσω επεμβατικής υστεροσκόπησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικροκάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (“μέθη”) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Πότε να κλείσω ραντεβού για υστεροσκόπηση;

Η καλύτερη χρονική στιγμή για την αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από τη διαδικασία, λόγω της ‘μέθης’. Διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά.

Είναι επώδυνη η διαδικασία; Μπορώ να φύγω μετά την υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνους περιόδου μετά την επέμβαση. Αν το χρειαστεί, μπορεί να ανακουφιστεί με απλά παυσίπονα.

Μετά την διαδικασία η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Επειδή της έχει χορηγηθεί ‘μέθη’, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (π.χ. έμετος, υπνηλία).  Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

Η υστεροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Η πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο περιόδου για την ημέρα εκείνη και μπορεί να έχει λίγο αίμα για 1-2 μέρες. Σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Μετά την αφαίρεση, ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση (βιοψία). Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε λίγες μέρες. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι ο πολύποδας ενδεχομένως να επανεμφανιστεί.