Επειδή σε λίγο καιρό τα μανταρίνια θα είναι και πάλι στο προσκήνιο, σκεφτήκαμε να δώσουμε μια πολύ ωραία συνταγή για σπιτική μαρμελαδα μανταρινι . Τώρα που χειμωνιάζει, είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, πάνω σε φρυγανιά ή ζεστό ψωμάκι και λίγο βούτυρο…
Ιστορία
Η ιστορία του μανταρινιού, ξεκινά πριν από 3.000 χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους.
Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.
Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας το 1823.
Διατροφική Αξία:
Τα μανταρίνια έχουν ηρεμιστική δράση χάρη στα άλατα βρωμίου. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.
Ο φλοιός του διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Επίσης είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τι θα χρειαστείς για την μαρμελαδα μανταρινι :
6 μανταρίνια
150 γραμμάρια ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Τρίβουμε στον τρίφτη τη φλούδα από τα 5 μανταρίνια. Τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια (εάν έχουν). Τα πολτοποιούμε στο μούλτι σε 2 δόσεις προσέχοντας να μην λιώσουν εντελώς.
Στη δεύτερη δόση πολτοποιούμε και το έκτο μανταρίνι ολόκληρο μαζί με τη φλούδα.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και να γίνει ξανθωπή καραμέλα.
Ρίχνουμε τον πολτό των μανταρινιών στην κατσαρόλα, το ξύσμα μανταρινιού και το χυμό λεμονιού. Στην αρχή τα υλικά μας με τη ζάχαρη θα σκληρύνουν αλλά μετά θα λιώσουν πάλι.
Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε βαζάκι στο ψυγείο. Σερβίρουμε σε ψωμί ή παξιμάδι με βούτυρο ή μαργαρίνη αλλά ταιριάζει εξαιρετικά με κατίκι Δομοκού, γαλοτύρι και ξίγαλο Σητείας. Τόλμησέ το!
To WomanOclock μοιράζεται καθημερινά με χιλιάδες αναγνώστριες, μυστικά & συνταγές ομορφιάς, τεχνικές & tips για το styling των μαλλιών σας, το μακιγιάζ και τα νύχια σας. Εδώ ενημερώνεστε πρώτες για τις νέες τάσεις της μόδας, τα must have αξεσουάρ και για τα trends της σεζόν.. Time is priceless..