Βάλε μια Υγιεινή Δόση Ω3 στην καθημερινή σου διατροφή χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία σε Φρέσκα Ψάρια!
Η καλύτερη πηγή με τις υψηλότερες ποσότητες σε Ω3 (σε περίπτωση που δεν το ξέρεις) είναι οι αντζούγιες, ρέγκες, σαρδέλες, λιγότερο στο σολομό και ακόμα πιο λίγο στη γλώσσα και το μπακαλιάρο.
Εμείς όμως θα ασχοληθούμε με την αντζούγια, που χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά, γιατί δίνει ωραία γεύση και είναι πλούσια σε Ω3. Επίσης χρησιμοποιείται ως μοναδικό συνοδευτικό μεζεδάκι για τσίπουρο και μπίρα!
Τι είναι η αντζούγια;
Μια ερώτηση που δεν απασχολεί συχνά το μυαλό μας, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Η αντζούγια είναι παστός γαύρος.
Για να την εντάξετε απλά στην καθημερινή διατροφή σας δοκιμάστε να τη σοτάρετε με λάδι και σκόρδο. Ή απλά αγοράστε πάστα αντζούγιας που σχεδόν εξαφανίζεται η γεύση της αν τη χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες και dressing σαλάτας.
Άλλες συνταγές με αντζούγια
Πέννες με μπρόκολο και αντζούγιες
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. πέννες λοξοκομμένες ριγωτές
120 γρ. φιλετάκια αντζούγιες λαδιού
1 ½ μπρόκολο μέτριο
1 ½ ποτήρι του κρασιού παρθένο λάδι
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο, ολόκληρο
½ κουταλάκι κόκκινη πιπεριά καυτερή, τριμμένη
½ ποτήρι του κρασιού τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
αλάτι χοντρό (για τις πέννες)
πιπέρι
Πώς το κάνουμε:
Κόβουμε τις τούφες από το μπρόκολο σε κομμάτια μεγέθους μικρού μανιταριού με λίγο κοτσανάκι και τα ξεπλένουμε καλά. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και γυρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και το βγάζουμε. Ρίχνουμε στο μέτρια ζεστό λάδι την κόκκινη πιπεριά, το πιπέρι, το σκόρδο και τα φιλετάκια αντζούγιες ολόκληρες. Σβήνουμε με το τσίπουρο και βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Εντωμεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό για τις πέννες με το αλάτι του. Στραγγίζουμε τις τούφες από το μπρόκολο και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τέτοιο ώστε να μην πέφτουν έξω.
Ρίχνουμε στο νερό που βράζει τις πέννες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πολλές φορές για να μην κολλήσουν κάτω. Ταυτόχρονα βάζουμε το σουρωτήρι με το μπρόκολο να βράζει μαζί με τις πέννες, σε στυλ μπαιν-μαρί, με προσοχή να μην πέσουν μέσα στο νερό και να μην παραβράσουν (τα μπρόκολα είναι έτοιμα μόλις πάρουν ζωντανό πράσινο χρώμα σε 2,5 λεπτά). Σουρώνουμε τα μπρόκολα και τα ανακατεύουμε με το λάδι – αντζούγιες. Βράζουμε τις πέννες al dente και αφού τις σουρώσουμε τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τους και προσθέτουμε το μπρόκολα και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλύσουν.
Σερβίρεται αμέσως από την κατσαρόλα ή προθερμασμένο σκεύος χωρίς τυρί.
το βρήκαμε: sintagespareas
Caesar Salad με αντζούγιες
Τι χρειαζόμαστε:
2 μαρούλια
2 στήθια κοτόπουλου
παρμεζάνα αλεσμένη
κρουτόνς
Για τη σως:
μαγιονέζα
αντζούγιες
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι μαύρο
3-4 Σταγόνες Λεμόνι
λίγο Ουόστερ Σος
λίγο σκόρδο σε σκόνη
Πώς το κάνουμε:
Ψήνετε τα στήθη κοτοπουλου σε σχάρα ή σε γκρίλ.
Το κοτόπουλο να μην κοκκινίσει πολύ, ίσα που να πάρει χρώμα. Όταν ψηθεί, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το ρίχνετε μέσα σε ένα μπολ.
Κόβετε το μαρούλι και το βάζετε στο μπολ με το κοτόπουλο. Προσθέτετε μέσα τα κρούτονς και την αλεσμένη παρμεζάνα.
Για τη σως:
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, μόνο που τις αντζούγιες πριν τις βάλετε μέσα, τις λιώνετε με ένα πηρούνι.
Όταν προσθέσετε όλα τα υλικά μαζί ανακατεύετε πολύ καλα, και είναι έτοιμο.
Λίγα μυστικά ακόμα
1) Παρμεζάνα προσθέστε ανάλογα με την δική σας προτίμηση.
2) Η ποσότητα της σος είναι ανάλογα με την ποσότητα της σαλάτας σας.
το βρήκαμε: sintagespareas
To WomanOclock μοιράζεται καθημερινά με χιλιάδες αναγνώστριες, μυστικά & συνταγές ομορφιάς, τεχνικές & tips για το styling των μαλλιών σας, το μακιγιάζ και τα νύχια σας. Εδώ ενημερώνεστε πρώτες για τις νέες τάσεις της μόδας, τα must have αξεσουάρ και για τα trends της σεζόν.. Time is priceless..