Πατάτες Ογκρατέν

Υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 250γρ κρέμα γάλακτος
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κ.γ βούτυρο
  • Αλάτι πιπέρι
    Προαιρετικά τριμμένα κίτρινα τυριά

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες, τις απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, σε δύο ή τρεις στρώσεις ανάλογα με το μέγεθος του πυρέξ και αλατοπιπερώνουμε. Ανάμεσα στις πατάτες προσθέτετε και τυριά προαιρετικά.
Ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο σκόρδο και το μείγμα με όλα τα υπόλοιπα υλικά χτυπημένα ώστε να τις σκεπάσουν.
Ψήνουμε μια ώρα περίπου το φαγητό μας, στον αέρα στους 170-180 βαθμούς σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Μόλις περάσει η ώρα το αφαιρούμε και αφήνουμε λίγο ακόμα να πάρει χρώμα. Σε αυτήν τη φάση μπορείτε να προσθέσετε από πάνω τυριά.