Οι γονείς πρέπει να φέρνουν τα παιδιά τους στον κόσμο ώστε να τους δώσουν όλη τους την αγάπη και να είναι δίπλα τους στις χαρές και στις λύπες.
Πολλά παιδιά όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε με τον πατέρα τους είτε με τη μητέρα τους. Εμείς θα αναλύσουμε σήμερα τη δεύτερη περίπτωση.
Αν είσαι στη φάση του: «δεν έχω καλή σχέση με τη μάνα μου» συνέχισε να διαβάζεις…
Τα προβλήματα με τη μάνα μου όλο και πληθαίνουν
Συνήθως τα προβλήματα μεταξύ μάνας και κόρης εμφανίζονται την περίοδο της εφηβείας και στη συνέχεια είτε «εξαφανίζονται» είτε εντείνονται. Σίγουρα όμως παρά τις εντάσεις και τους τσακωμούς νοιάζεστε ακόμα η μία για την άλλη και υπάρχει αγάπη ανάμεσά σας.
Τι προβλήματα όμως δημιουργούνται ανάμεσά σας;
Η μάνα μου δεν με καταλαβαίνει
Ακούς συχνά από τη μητέρα σου ότι είσαι πολύ ευαίσθητη; Ότι κάνεις σαν μωρό και πρέπει να ωριμάσεις;
Δεν είναι λάθος να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Και όποτε νιώθεις πεσμένη η μητέρα σου θα έπρεπε να είναι δίπλα σου για να σε στηρίξει και να σε βοηθήσει να αποβάλεις όλο τον αρνητισμό που έχεις μέσα σου.
Η μάνα μου με πληγώνει
Με κάποιον «μαγικό» τρόπο για όλα φταις εσύ. Είτε γιατί κάποιος σε αδίκησε είτε για τσακώθηκες με κάποιον είτε για τον οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Σίγουρα κάποιες φορές θα έχεις και εσύ άδικο, όμως όταν φταίνε οι άλλοι η μάνα σου θα πρέπει να είναι στο πλευρό σου και όχι απέναντί σου.
Η μάνα μου παραβιάζει τα όριά μου
Υπάρχει μεγάλη διαφορά να λέει κάποιος τη γνώμη του ή να την υποβάλλει. Η δεύτερη περίπτωση σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κακοποιητική συμπεριφορά.
Η μητέρα σου πρέπει να είναι κοντά σου και να σε συμβουλεύει χωρίς να υποβάλλει την άποψή της. Γιατί και εσύ αν δεν κάνεις τα λάθη σου δεν πρόκειται να μάθεις.
Η μάνα μου με υποτιμά
Δεν πιστεύει σε σένα. Ούτε και στις δυνάμεις σου.
Οι μανάδες πρέπει να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των παιδιών τους. Να τους βοηθούν να πετυχαίνουν τα όνειρα και τους στόχους τους, όχι να στέκονται εμπόδιο.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και η μητέρα σου.
Η μάνα μου με καταπιέζει
Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις γονέων που φορτώνουν στα παιδιά τους δικά τους όνειρα και φιλοδοξίες. Χωρίς καν εννοείται να τα έχουν ρωτήσει τι θέλουν εκείνα να κάνουν στη ζωή τους.
Ανεκπλήρωτα όνειρα και απωθημένα που βαραίνουν τα παιδιά τους και εκείνοι δε θέλουν να το καταλάβουν.
Τι μπορείς όμως να κάνεις;
Όπως είπαμε δεν βρίσκεσαι στη φάση «δεν αγαπώ τη μάνα μου». Αλλιώς δεν θα έμπαινες στον κόπο να διαβάσεις αυτό το άρθρο.
Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση ώστε να ξαναφτιάξουν οι σχέσεις σας. Μα πώς;
Ανακάλυψε παρακάτω…
Συζητήστε με την ίδια
Η μάνα σου είναι τρελή; Όχι, απλά έχετε δυσκολίες συνεννόησης.
Κανονίστε να πάτε μια βόλτα κάπου ήσυχα ή για έναν καφέ και να μιλήσετε. Χωρίς εντάσεις.
Χρησιμοποίησε επιχειρήματα και παραδείγματα. Αντέστρεψε τους ρόλους και βάλε τον εαυτό της στη θέση σου.
Ίσως μόνο έτσι καταλάβει πόσο κακό κάνει σε σένα και στη σχέση σας.
Συζητήστε με κάποιο οικείο πρόσωπο που είναι κοντά και στις δυο σας
Για παράδειγμα με τον πατέρα σου ή ίσως τη γιαγιά ή τον παππού σου. Εξήγησε τους την κατάσταση και όπως μίλησες στη μητέρα σου με παραδείγματα και επιχειρήματα έτσι να μιλήσεις και σε αυτούς.
Μην απευθυνθείς πρώτα σε τρίτα άτομα. Καλύτερα η πρώτη σου προσπάθεια να είναι με εκείνη και ύστερα να μιλήσεις με κάποιον άλλο.
Αυτοί θα ξέρουν να σε καθοδηγήσουν κάπως και θα μιλήσουν και οι ίδιοι με τη μητέρα σου. Αν ακούσει την κατάσταση από άλλο άτομο ίσως συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.
Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό
Εάν καμία από τις δύο παραπάνω προσεγγίσεις δε λειτουργήσει τότε ίσως είναι η στιγμή να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιος τελείως διαφορετικός λόγος που να εξηγεί τη συμπεριφορά της μητέρας σου και εσύ να μην τον φαντάζεσαι καν.
Για αυτό όμως υπάρχουν οι ειδικοί, ώστε να μας κατευθύνουν σωστά. Θα το τολμήσεις κάτι τέτοιο ώστε να σωθεί η σχέση σου με τη μητέρα σου;
Είσαι έτοιμη να αλλάξεις τη σχέση σου με τη μητέρα σου;
Τώρα είναι η ευκαιρία σου να αλλάξεις μια και καλή τη σχέση σου με τη μάνα σου προς το καλύτερο. Ώστε η φράση “δεν έχω καλή σχέση με τη μάνα μου” να γίνει “εγώ και η μάνα μου τα πάμε τέλεια”.
Αξίζει τον κόπο, τι λες;
Η Αντιγόνη Λειβάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, ενώ κατάγεται από τη Σύρο και τη Μάνη. Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μιλάει απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά και είναι κάτοχος των αντίστοιχων πτυχίων. Η γραφή μπήκε στη ζωή της από την εφηβεία όταν ξεκίνησε ως μαθήτρια ακόμη να γράφει θεατρικά έργα, διηγήματα αλλά και άρθρα, ξεχωριστά κομμάτια που ακολουθούσαν τις εκάστοτε δραστηριότητές της.
Σε ηλικία 15 ετών πήρε υποτροφία στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ρητορικής του πανεπιστημίου Harvard στον οποίο διαγωνίστηκε με επιτυχία διεκδικώντας και κερδίζοντας μια θέση στην ενότητα του ανώτατου δικαστηρίου του διαγωνισμού. Έχει παρακολουθήσει συστηματικά μαθήματα υποκριτικής, ενώ πέρα από το θέατρο και τη γραφή λατρεύει τα ταξίδια. Με κάθε ευκαιρία σχεδιάζει και οργανώνει την επόμενη απόδρασή της στα μέρη εκείνα που την οδηγεί το πάθος και η λαχτάρα της για εξερεύνηση.