Η γλουτένη, όπου βρίσκεται συχνά στο σιτάρι και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη, είναι μία σύνθεση 2 πρωτεϊνών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης. Όταν σε αυτές τις 2 πρωτεΐνες προσθέσουμε νερό, αλλάζουν σχήμα και δίνουν ένα ελαστικό υλικό που ονομάζεται γλουτένη.
Η Γλουτένη έχει τις παρακάτω ιδιότητες:
α) Έχει την ικανότητα να παγιδεύει τον αέρα όπως ένα μπαλόνι γι’αυτό και προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας την να φουσκώσει και να κρατήσει το σχήμα της δίνοντας στο τελικό προϊόν μια αφράτη υφή.
β) Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα ως πυκνωτικό και συνδετικό μέσο,
γ) Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης.
Στο παραπάνω βίντεο θα δείτε το πείραμα ενός τύπου που ρίχνει νερό σε 2 μπάλες: η μία μπάλα περιέχει αλεύρι για ψωμί με αρκετή γλουτένη ενώ η άλλη φτιάχτηκε από αλεύρι για κέικ με λιγότερη γλουτένη.
Το τι συμβαίνει σε αυτές τις 2 μπάλες όταν τους ρίχνει νερό και πως συμπεριφέρεται η ζύμη με γλουτένη θα δείτε στο βιντεο. Ίσως έτσι καταλάβετε γιατί μπορεί κάποιος να έχει δυσανεξία στη γλουτένη.
To WomanOclock μοιράζεται καθημερινά με χιλιάδες αναγνώστριες, μυστικά & συνταγές ομορφιάς, τεχνικές & tips για το styling των μαλλιών σας, το μακιγιάζ και τα νύχια σας. Εδώ ενημερώνεστε πρώτες για τις νέες τάσεις της μόδας, τα must have αξεσουάρ και για τα trends της σεζόν.. Time is priceless..