Η Αυθεντική Μαγειρίτσα Σμύρνης της Γιαγιάς μου. Απίστευτη Γεύση!

Η μαγειρίτσα αυτή είναι συνταγή της Σμυρνιάς γιαγιάς μου και κάθε χρόνο στολίζει το πασχαλινό μου τραπέζι. Η βασική διαφορά από άλλες συνταγές είναι στο δυόσμο που της δίνει απίστευτη γεύση. Όλα τα υλικά και τα συκωτάκια κόβονται σε μικρά κομματάκια που ουσιαστικά  δεν φαίνονται και αν δεν ξέρεις τι τρως εκπλήσσεσαι με τη γεύση της.

Υλικά για τη Μαγειρίτσα Σμύρνης:

  • 1 συκωταριά
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Εντεράκια ( προεραιτικά)
  • 5-6 μαρούλια
  • 2 ματσάκια δυόσμο
  • 1 κούπα ρύζι νυχάκι
  • Λίγο νερό
  • 2 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • Αλάτι πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βράζουμε από βραδύς τη συκωταριά και τα εντεράκια περίπου 20 λεπτά και μόλις κρυώσουν τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με το ψαλίδι.

Ψιλοκόβουμε με τον ίδιο τρόπο τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο.

Στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη συκωταριά και τα έντερα. Μόλις σοταριστούν ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μαρούλια και βράζουμε ακόμα 15 λεπτά. Σβήνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις έρθει η ώρα να σερβίρουμε τη μαγειρίτσα, ανάβουμε το μάτι και ρίχνουμε το ρύζι και το δυόσμο και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να μην λασπώσει το ρύζι.

Αυγολέμονο:

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα δύο αυγά με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια. Με μία κουτάλα παίρνουμε ζουμάκι από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο χωρίς να σταματάμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε όσο ζουμί παίρνει το μπολ. Αυτό το κάνουμε για να έρθει το αυγό στην ίδια θερμοκρασία με τη μαγειρίτσα και να μην βράσει. Έπειτα ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και την κουνάμε να ανακατευτεί.