10 πράγματα που κάνει κάθε καλό αφεντικό και όλοι εκτιμούμε

10 πράγματα που κάνει κάθε καλό αφεντικό και όλοι εκτιμούμε

Είναι γεγονός ότι η δουλειά μας αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητας, καθώς καταλαμβάνει αρκετές ώρες της κάθε ημέρας. Για αυτό είναι απαραίτητο να μας ταιριάζει και να είμαστε σε ένα πλαίσιο που να μας κάνει να νιώθουμε καλά. Το εργασιακό περιβάλλον λοιπόν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη συνολική μας ικανοποίηση και ειδικά όταν συνδέεται με έναν βοηθητικό εργοδότη, η απόδοσή μας μπορεί να ανέβει αποτελεσματικά. 

Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν ένα καλό αφεντικό; Παρακάτω σας τα αναλύουμε όλα. Πάμε να τα δούμε!

  1. Φροντίζει τους εργαζόμενους

Ο καλός εργοδότης είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεται και να φροντίζει τους εργαζόμενούς του κάθε στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί σχέσεις και ενισχύει την αίσθηση της ομάδας. Η φροντίδα αυτή μπορεί να είναι έμπρακτη και να διευκολύνει την καθημερινότητα όλων των μελών της επιχείρησης. Τα γεύματα για εταιρείες, οι διάφορες συνδρομές και τα κουπόνια επιβράβευσης είναι κάποια από τα προνόμια που ικανοποιούν τον εργαζόμενο και τον κάνουν να αισθάνεται σημαντικός.

  1. Στηρίζει με πράξεις

Πέρα από τα προνόμια που είδαμε παραπάνω, το καλό αφεντικό πρέπει να στηρίζει το προσωπικό ηθικά και συναισθηματικά. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ακούει τις ανάγκες των υπαλλήλων και να πράττει ανάλογα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι γονείς που προσπαθούν να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Στην περίπτωση λοιπόν που χρειαστεί να λείψουν ή να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στην καθημερινότητα των παιδιών τους, είναι καλό να υπάρχει ευελιξία και κατανόηση.

  1. Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον

Ο καλός εργοδότης κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος με κύρια στοιχεία την εξέλιξη και την ηρεμία. Στο πλαίσιο αυτό προάγεται ο διάλογος και δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Έτσι οι υπάλληλοι νιώθουν σταθερότητα και ασφάλεια, κάτι το οποίο αυξάνει την παραγωγικότητά τους.

  1. Υποστηρίζει την εκπαίδευση

Ένας καλός μάνατζερ αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της εταιρείας και επενδύει στους εργαζομένους. Οργανώνει λοιπόν σεμινάρια και προωθεί την εταιρική παρουσία σε εκπαιδευτικά events. Η συγκεκριμένη επένδυση κινητοποιεί τους εργαζόμενους, οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος που θα τους οδηγήσει στην καριέρα που ονειρεύονται.

  1. Ακούει ουσιαστικά

Το καλό αφεντικό είναι παρόν για κάθε εργαζόμενο και είναι απαραίτητο να ακούει αυτά που έχει να του πει με προσοχή και ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να κάνει επικριτικά σχόλια και χρειάζεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις γνώμες των εργαζόμενων. Τότε μόνο δημιουργείται ουσιαστική επικοινωνία και καλό κλίμα μέσα σε μία ομάδα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των καλύτερων μάνατζερ είναι ο διάλογος, διότι μόνο τότε έχουν πλήρη γνώση για το τι συμβαίνει στην εταιρεία.

  1. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση

Ένας καλός προϊστάμενος έχει όλες τις ικανότητες που χρειάζεται για να καθοδηγήσει και να συμβουλεύσει την ομάδα του. Είναι λοιπόν καλά καταρτισμένος με όλες εκείνες τις τεχνικές δεξιότητες που μπορούν να δώσουν λύσεις. Τέλος, γνωρίζει ακριβώς τη δουλειά του και μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους υφισταμένους του.

  1. Εμπνέει

Ο καλός εργοδότης χρειάζεται να έχει τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη και να εμπνέει με κάθε του πράξη. Για αυτό οι εργαζόμενοι είναι μεγάλο μέρος του ονείρου του και συνεπώς γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν. Προσπαθεί λοιπόν να τους περάσει το πάθος του και να τους δώσει όλα αυτά που τους αξίζουν, είτε έμπρακτα, είτε ηθικά.

  1. Έχει σαφές όραμα

Το καλό αφεντικό είναι δίκαιο, ξέρει να επαινεί και γνωρίζει ακριβώς που θέλει να πάει. Έχει λοιπόν ένα σαφές όραμα, το οποίο πρέπει να επικοινωνεί αποτελεσματικά στην ομάδα του. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα ασφάλειας, καθώς υπάρχει συνεχής καθοδήγηση και σχέδιο.

  1. Συνεργάζεται

Ο καλός μάνατζερ βλέπει πάντα τη “μεγάλη εικόνα” και ξέρει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία θα υπάρξουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Είναι λοιπόν πρόθυμος να συνεργαστεί με τα άτομα της ομάδας του, αλλά και των άλλων ομάδων, καθώς γνωρίζει ότι αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.

  1. Λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις

Ο καλός εργοδότης ξέρει πότε πρέπει να λάβει αποφάσεις και δεν κάνει παρορμητικές κινήσεις. Η σιγουριά που αποπνέει, εμπνέει την ομάδα, κάνοντάς την να νιώθει σίγουρη για κάθε βήμα που θα ακολουθήσει. Ακόμα και αν δε συμφωνούν όλοι, εξηγεί με επιχειρήματα τη δυναμική της κάθε απόφασης, παίρνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε όλα εκείνα τα πράγματα που κάνει ένα καλό αφεντικό και κερδίζει την εκτίμηση των εργαζόμενων. Οι παραπάνω ενέργειες είναι σίγουρο ότι δρουν καταλυτικά στην ψυχολογία όλων των μελών της ομάδας και προάγουν τη συνολική εξέλιξη!