Σπιτικό Σαπουνι Συνταγη με τα Χεράκια σου!

Σπιτικό σαπουνι συνταγη για να φτιάξεις μόνη σου με τα χεράκια σου, για τα χεράκια σου.. το σώμα και το πρόσωπό σου, μιάς και αυτή η συνταγή για σαπούνι είναι εντελώς φυσική, φτιαγμένη με τα πλούσια δώρα της φύσης.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ:

  • 400γρ ελαιόλαδο
  • 30γρ καστορέλαιο
  • 80γρ αμυγδαλέλαιο
  • 150γρ βούτυρο κακάο
  • 200γρ αποσταγμένο νερό
  • 65γρ καυστική σόδα

Απαραίτητα σύνεργα:

σαπουνι συνταγη-image3

-Μία κατσαρόλα με μετρητή υλικών
-Γάντια
-Θερμόμετρο φαγητού
-Προστατευτικά γυαλιά
-Μπλέντερ χειρός
-Ζυγαριά

Αιθέρια έλαια-προαιρετικά:

Τα αιθέρια έλαια παράγονται συνήθως από τα φυτά και προέρχονται από τις ρίζες, τους βλαστούς, τα άνθη ή τους σπόρους. Το γιασεμί, δεντρολίβανο, τριαντάφυλλο, λεβάντα , χαμομήλι, μέντα, βασιλικός, ευκάλυπτος, πορτοκάλι, φασκόμηλο, μύρο είναι μερικά από τα έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το σπιτικό σαπούνι σας. Προσθέστε 6-8 σταγόνες από το έλαιο για τη συγκεκριμένη αναλογία.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΥΝΤΑΓΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα, εκτός από τη σόδα και το νερό, να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει το βούτυρο και προσθέτουμε λίγες σταγόνες από το αρωματικό έλαιο που επιλέξαμε. Όση ώρα ζεσταίνεται το μείγμα, εμείς ετοιμάζουμε το διάλυμα της σόδας.

Διάλυμα σόδας

Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμοκρασία (για να μη διαβρωθεί) και ρίχνουμε σιγά-σιγά τη σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με πολλή προσοχή.. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ’τη φωτιά και μόλις η θερμοκρασία είναι στους 40 βαθμούς περίπου, ρίχνουμε σε ένα σκεύος το μείγμα και προσθέτουμε και το διάλυμα σόδας αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι είναι και αυτό στην ίδια θερμοκρασία δηλαδή 40 βαθμούς. Για να τα συντονίσετε μπορείτε να ζεστάνετε λίγο το μείγμα με τα έλαια.

Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα καλά να ενώσουμε τα υλικά. Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να χρωματίσουμε το σαπούνι μας και ύστερα αλέθουμε με το μπλέντερ μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη κρέμα. Ύστερα το ρίχνουμε σε ένα καλούπι (στο σχήμα που θέλουμε εμείς να δώσουμε) με πολλή προσοχή να μην κάνει φυσαλίδες αέρος.

Για πιο όμορφο οπτικά αποτέλεσμα, σκεπάζουμε το σαπούνι μας πρώτα με μεμβράνη και από πάνω με μία πετσέτα και το βάζουμε σε σκιερό-δροσερό μέρος για 48-56 ώρες. Μόλις στεγνώσει και γίνει ελάχιστα μαλακό, το αποθηκεύουμε για 50 μέρες και ύστερα είναι έτοιμο προς χρήση.

 

σαπουνι συνταγη-image

Καλούπια μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο. Για να ξεφορμάρετε εύκολα το σαπούνι σας προτιμήστε τις φόρμες σιλικόνης ή μπορείτε να βρείτε απλές πλαστικές θήκες σαπουνιών.

σαπουνι συνταγη-image1

Πως να χρωματίσετε τα σαπούνια φυσικά:

Για το χρωματισμό των σαπουνιών υπάρχουν τεχνητά χρώματα σε σκόνη για σαπούνι ή μπορείτε να τα χρωματίσετε με φυσικά χρώματα από καρυκεύματα (π.χ. κανέλα, πάπρικα, κουρκουμάς κ.λπ) ή από εγχύματα φυτών και βοτάνων. .

Καφέ χρώμα: Χρησιμοποιήστε κανέλα ή σκόνη κακάο.
Πράσινο: Παίρνετε ένα βότανο π.χ μέντα και φτιάχνετε το έγχυμα με τα 200ml του νερού, το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει.
Πορτοκαλί: Αντί για νερό χρησιμοποιήστε χυμό καρότου
Κίτρινο Χρώμα: Αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα του νερού πάλι με χυμό καρότου ή προσθέστε σκόνη από κουρκουμά.
Κόκκινο χρώμα: H πάπρικα μπορεί να σας δώσει ένα κοκκινωπό χρώμα.

 

 

σαπουνι συνταγη-image2

 

Χειροποίητο Αρωματικό Χώρου με Μαγειρική Σόδα