11 Συνήθειες που έχουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι

11 Συνήθειες που έχουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι

Ίσως κάποτε να ήμασταν πιο παραγωγικοί. Τώρα στην ηλικία των 35+ με εργασία, οικογένεια, παιδιά και πολλές σκοτούρες στο κεφάλι μας έχουν πέσει κάπως οι επιδόσεις. Δε χρειάζεται όμως να είμαστε έτσι. Στην πραγματικότητα, αυτή η ηλικία είναι η καλύτερη παραγωγικά και το μυαλό είναι ξουράφι που λέμε. Το μόνο που χρειάζεται για να βρούμε ξανά τον παλιό μας εαυτό είναι να θυμηθούμε τι κάναμε τότε ή…. σε περίπτωση που θέλουμε να βελτιωθούμε να δούμε τις 12 συνήθειες που έχουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι στην παρακάτω λίστα.

11 Συνήθειες που έχουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι

1. Έχουν ένα πλάνο για κάθε ημέρα

10 λεπτά κάθε πρωί ή απόγευμα απομονώνονται για να δημιουργήσουν το πλάνο της επόμενης ημέρας και δημιουργούν την κατάλληλη στρατηγική για να το διεκπαιρεώσουν.

2. Δεν αναβάλουν γρήγορες εργασίες

Αν μία εργασία ή μια απάντηση σε ένα τηλεφώνημα ή ένα email χρειάζεται μόνο 5 λεπτά από το χρόνο τους, οι παραγωγικοί άνθρωποι θα τη διεκπαιρεώσουν αμέσως. Δε θα μπουν καν στην προσπάθεια να το γράψουν στο μπλοκάκι για αργότερα ή να το βάλουν στο μυαλό τους. Όσο πιο γρήγορα φεύγουν οι μικρο-υποθέσεις από πάνω τους τόσο το καλύτερο.

3. Βάζουν προτεραιότητες στα πράγματα που πρέπει να κάνουν

Όταν η λίστα με τις εργασίες της ημέρας είναι ατελείωτη τότε οι παραγωγικοί άνθρωποι βάζουν προτεραιότητες…. ξεκινώντας με τα πιο σημαντικά και καταλήγοντας σε αυτά που μπορούν και να περιμένουν.

4. Γνωρίζουν πότε είναι το πιο παραγωγικό τους παραθυράκι

Κανένας δεν είναι στα καλύτερά του όλη τη μέρα. Οι παραγωγικοί άνθρωποι γνωρίζουν ποιες ώρες μέσα στην ημέρα είναι οι πιο δημιουργικές τους και τότε διεκπαιρεώνουν τις εργασίες που χρειάζονται ιδιαίτερη αφοσίωση. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε 2-3 ώρες μέσα στην ημέρα που είναι οι πιο παραγωγικές. Tip: αυτές οι ώρες λένε ότι κοντά στην ώρα που γεννήθηκες. 

5. Γνωρίζουν πότε μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητά σας.  Από την άλλη όμως αυτό μπορεί να λειτουργεί εξαιρετικά. Οι παραγωγικοί άνθρωποι γνωρίζουν πότε το multi-tasking μπορεί να φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Όταν κάτι μας αποσπά την προσοχή καλό είναι να το αποφεύγουμε.

11 Συνήθειες που έχουν οι εξαιρετικά παραγωγικοί άνθρωποι

6.  Χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία για να γράψουν το πρόγραμμά τους

Οι παραγωγικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν εργαλεία προσαρμοσμένα στις καθημερινές τους συνήθειες. Κάποιοι γράφουν το πρόγραμμα τους χειρόγραφα στην ατζέντα κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το ημερολόγιο του κινητού ενώ άλλοι χρειάζονται έναν μεγάλο πίνακα με τις δουλειές που έχουν να κάνουν πάνω στο ψυγείο.

7. Κάνουν διαλείμματα

Μπορεί αυτό να σας ακούγεται περίεργο αλλά ένα άνθρωπος που εργάζεται από το πρωί ως αργά το απόγευμα δε μπορεί να είναι παραγωγικός χωρίς διαλείμματα. Σταδιακά διαλείμματα για φαγητό, νερό και ειδικά λίγο περπάτημα (κίνηση) κάνουν τους ανθρώπους πιο αποτελεσματικούς και διορατικούς.

8. Έχουν ρεαλιστική άποψη σχετικά με την ώρα που χρειάζονται οι εργασίες τους

Αν δεν εκτιμήσεις σωστά την ώρα που χρειάζεσαι για να κάνεις τα ψώνια του σπιτιού ή ένα εργασιακό project τότε σίγουρα θα βρεθείς εκτός προγράμματος. Οι παραγωγικοί άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς τον χρόνο που χρειάζονται για κάθε εργασία, συμπεριλαμβανομένων και των διαλειμμάτων.

9. Έχουν στόχους και τους πραγματοποιούν

Γνωρίζουν τους στόχους τους για την ημέρα, το μήνα και το έτος. Με βάση τους στόχους τους δημιουργούν το πλάνο επίτευξης αυτών.

10. Είναι λεπτομερείς μόνο όταν χρειάζεται

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Αλλά οι παραγωγικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν όταν είναι απαραίτητη διαφορετικά δεν αναλώνουν το χρόνο τους. Ένα εξώφυλλο για το νέο σας εργασιακό project εφιστά τη λεπτομέρεια αλλά όταν γράφεις ένα email στη φίλη σου ή τη θεία σου δεν χρειάζεται να κολλήσεις αν λείπει κάποιο γράμμα από μια λέξη.

11. Εκτιμούν αυτά που έκαναν αντί να αγχώνονται για αυτά που δεν έκαναν

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, η παραγωγικότητα χρειάζεται χαρακτήρα και καλή διάθεση. Γι αυτό πρέπει να βλέπουμε τη θετική τους πλευρά και όχι την αρνητική. Όταν εκτιμάς αυτά που έκανες, παρά να αγχώνεσαι γι αυτά που δεν έκανες, τότε νιώθεις καλύτερα, κοιμάσαι καλύτερα και προετοιμάζεσαι καλύτερα για να είσαι παραγωγικός την επόμενη μέρα.

Πιστεύω ότι παραγωγικοί άνθρωποι γίνονται, δε γεννιούνται. Αν θέλουμε να αλλάξουμε μπορούμε να το κάνουμε εδώ και τώρα. Όλα από εμάς εξαρτώνται. Από εμάς και τους στόχους μας.

Το πιο απλό tip για να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε ένα γραφείο