Όλα τα Στάδια για τη Διακόσμηση Κήπου με Γκαζόν – Κάντο Μόνος σου

Όλα τα Στάδια για τη Διακόσμηση Κήπου με Γκαζόν - Κάντο Μόνος σου

Επειδή είμαι κι εγώ στη διαδικασία διακόσμησης κήπου με γκαζόν θεωρώ ότι είναι χρήσιμος στον κάθε ένα μας ο παρακάτω οδηγός. Γενικά στο ιντερνετ θα βρεις πολλές πληροφορίες για το πως να φυτεύσεις μόνος σου γκαζόν αλλά τα παρακάτω στάδια θα σε βάλουν σε σειρά ώστε να ξέρεις από που θα ξεκινήσεις.

Σε αυτή την εποχή που ζούμε όλοι προσπαθούμε να βρούμε οικονομικές λύσεις για τα πάντα. Εδώ λοιπόν θα δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να φυτέψουμε γκαζόν στον κήπο μας είτε με σπορά είτε με έτοιμο χλοοτάπητα.

Αυτά είναι τα 3 Καλύτερα Σχέδια σε Σαλόνι Κήπου!

Το γκαζόν θα δώσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα στη διακόσμηση του κήπου όπου εκεί θα μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε την ομορφιά, τη φύση και την εξοχή. Οι ανοιξιάτικοι μήνες είναι μακράν η καλύτερη περίοδος για τις κηπουρικές μας εργασίες. Μπορούμε με άνεση να σχεδιάσουμε τον κήπο μας, να φυτέψουμε τα λουλούδια που θέλουμε, το γκαζόν και να κατασκευάσουμε ή να επιλέξουμε τα έπιπλα κήπου μας. Έτσι το καλοκαίρι θα βρει έτοιμο τον κήπο μας.

Στάδια Φύτευσης Γκαζόν/Γρασιδιού – Κάντο μόνος σου

#1. Διαμόρφωση χώρου

Καλό είναι πριν από όλη αυτή τη διαδικασία να έχουμε ένα πλάνο ή ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο με τον κήπο που θέλουμε να επιτύχουμε. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να γνωρίζουμε εξαρχής που θα μπει το αυτόματο πότισμα, που θα περάσει το ρεύμα και που θα στρώσουμε χλοοτάπητα. Αν δεν έχουμε ένα πλάνο θα χρειαστούμε μετά συνεργεία και ανακατοσούρες – πιο πολλά έξοδα δηλαδή και ξανά δουλειά.

Η gardena έχει ένα online εργαλείο για να σας βοηθήσει στη διαμόρφωση σχεδίου του κήπου σας.

#2. Καθαρισμός χώματος

  • Το χώμα δεν πρέπει να έχει ίχνος βλάστησης για να στρώσουμε το νέο μας γκαζόν. Αν έχετε πολλά χόρτα στον κήπο χρησιμοποιήστε ένα ζιζανιοκτόνο ευρέως φάσματος ώστε να μαραθούν. Στη συνέχεια μαζέψτε όλα τα ξερά χόρτα.
  • Θρυμματίζουμε και αφρατεύουμε το χώμα: Θα χρειαστούμε ένα σκαπτικό εργαλείο αν είναι μεγάλος ο κήπος ή μία τσάπα αν πρόκειται για μικρή έκταση. Με το σκαπτικό μηχάνημα μπορούμε να αποφύγουμε τη ρίψη ζιζανιοκτόνου αν έχουμε λίγα χόρτα στον κήπο.
  • Κατά τη διάρκεια που χρησιμοποιούμε το σκαπτικό μηχάνημα σταματάμε κατά διαστήματα για να αφαιρέσουμε κατάλοιπα και σκουπίδια με μια τσουγκράνα.

Αυτό το βίντεο από το Leroy Merlin θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στο πως να χρησιμοποιήσεις ένα σκαπτικό εργαλείο και να προετοιμάσεις τον κήπο για γκαζόν.

Ένα ακόμα χρήσιμο βίντεο θα βρείτε εδώ

Όλα τα Στάδια για τη Διακόσμηση Κήπου με Γκαζόν - Κάντο Μόνος σου

#2. Περνάμε το αυτόματο πότισμα και τις γραμμές ρεύματος

Αν θέλουμε αυτόματο πότισμα και φωτισμό στον κήπο εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε με αυτά. Γι αυτό χρειαζόμαστε εξαρχής το σχέδιο του κήπου.

Πληροφορίες για το αυτόματο πότισμα του γκαζόν εδώ

Πληροφορίες για το  πως τοποθετώ φωτιστικά εξωτερικού χώρου εδώ

#3. Προετοιμασία Εδάφους

  • Εάν το έδαφος είναι βαρύ μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με τύρφη ή με “χώμα για γκαζόν”. Απευθύνεστε σε εταιρίες με “χωματουργικά” ή “εκσκαφές”.  Το χώμα αυτό στην αγορά το λένε “μίλι” και είναι αμμώδες. Χρειάζεσαι περίπου 10-15 εκ. ύψος από το χώμα αυτό. Άρα, υπολόγισε τα κυβικά μέτρα που θα παραγγείλετε, ανάλογα με το εμβαδό του κήπου σας.
  • Απλώνουμε το νέο χώμα και με μια τσουγκράνα διασταυρώνουμε τα περάσματα για να στρωθεί καλά. Μπορούμε να ισιώσουμε τυχόν εξογκώματα του χώματος αλφαδιάζοντας με ένα εργαλείο ισιώματος χώματος.
  • Περνάμε με ένα ρολό κήπου για να σταθεροποιήσουμε καλύτερα το έδαφος.

6 Εύκολες & Ανέξοδες Οικονομικές Λύσεις για Εξωτερικούς Χώρους

#4. Επιλογή Γκαζόν

Τι γκαζόν να επιλέξω; Μια ερώτηση που σίγουρα κάποια στιγμή έχει απασχολήσει πολλούς από μας. Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να έχουμε υπόψη για να επιλέξουμε τον κατάλληλο χλοοτάπητα για το κήπο μας;

Διαλέγουμε σπόρο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, το διαθέσιμο νερό και τον ήλιο που βλέπει το γκαζόν μας.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για την επιλογή του γκαζόν εδώ

Όλα τα Στάδια για τη Διακόσμηση Κήπου με Γκαζόν - Κάντο Μόνος σου

#5. Σπορά του Γκαζόν

ΠΗΓΉ: geoponiko-parko.gr

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι το γκαζόν σπέρνεται συνήθως από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο και μία δεύτερη περίοδο είναι το Φθινόπωρο.

Μετράμε την επιφάνεια που θα σπείρουμε, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα του σπόρου που θα απαιτηθεί. Για τα μείγματα και τις φεστούκες, χρειαζόμαστε 5 kgr σπόρο ανά 100 m2 ενώ για τα θερμόφυλλα είδη θέλουμε 3,5-4 kgr σπόρο για 100 m2.

Φτιάξτε μια Τεχνητή Λίμνη στον Κήπο σας με Παλιό Λάστιχο

Χωρίζουμε το σπόρο γκαζόν σε δύο ίσα μέρη και με το χέρι ρίχνουμε ομοιώμορφα πρώτα το μισό σπόρο σε όλη την επιφάνεια και ξανακάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μισό, αλλά από την κάθετη κατεύθυνση. Αυτό το κάνουμε ώστε να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή του σπόρου. Μετα την σπορά σκεπάζουμε ελαφρά με μια τσουγκράνα και πατάμε το χώμα από πάνω με κύλινδρο (εάν δεν έχουμε με τα πόδια μας) ώστε να μπει ο σπόρος λίγο μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε καλά σε στύλ βροχής, ή ανοίγουμε το αυτόματο πότισμα χωρίς όμως να πλημμυρίσουμε την περιοχή.  Μέχρι να αρχίσει να φυτρώνει ο σπόρος (7-10 μέρες) πρέπει να ποτίζουμε 2-3 φορές την ημέρα ελαφρά. Πρέπει το χώμα μας να είναι συνεχώς βρεγμένο, όχι όμως λασπωμένο. Αφού φυτρώσει ο σπόρος μειώνουμε το πότισμα στην μισή ποσότητα για να εξαναγκάσουμε το σπόρο να δημιουργήσει ρίζα. Προσοχή πρέπει πάντα ποτίζουμε νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα προς βράδυ. Εάν έχουμε κατοικίδια κλείνουμε τον χώρο μας μέχρι να φυτρώσει το γκαζόν.

#6. Το πρώτο κούρεμα του Γκαζόν

Το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν το γκαζόν μας φτάσει τα 10-12 cm σε ύψος. Κουρεύουμε πάντα με στεγνό χώμα, σε ύψος 5-7 cm. Μετά το κούρεμα ποτίζουμε, επαναλαμβάνουμε δε το κούρεμα, όταν φτάσει πάλι το γκαζόν στο ίδιο ύψος. Ελέγχουμε συχνά για εντομολογικές προσβολές, για ασθένειες και μύκητες που προσβάλουν το γκαζόν, ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα. Λιπαίνουμε μετά το τρίτο κούρεμα, με το κατάλληλο λίπασμα.