Καλοκαιρινές σχέσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις (και να κάνεις)

Καλοκαίρι: το καλύτερο αφροδισιακό! Το μυαλό των περισσότερων από εμάς όταν ακούμε καλοκαίρι πηγαίνει στην ανεμελιά, στην απόλυτη χαλάρωση, στην ξεκούραση, στον άπλετο χρόνο, σε γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο, σε λουσμένες από το φως του φεγγαριού νύχτες… Ίσως η πιο ερωτική εποχή του χρόνου που ξυπνά την ανάγκη για διασκέδαση, καινούργιες ερωτικές περιπέτειες και έντονα φλερτ. Γιατί ναι, το καλοκαίρι γεννιέται μια ανάγκη φυγής από τα συνηθισμένα. Η μέρα είναι μεγαλύτερη και το φως της μας λούζει περισσότερες ώρες, ανεβαίνει η διάθεσή μας, νιώθουμε ευεξία και μεγαλύτερη ενεργητικότητα, είμαστε πιο κοινωνικοί, πιο ανοιχτοί σε νέες γνωριμίες και προκλήσεις. Αισθανόμαστε πιο έντονη την ανάγκη να ερωτευτούμε ή ακόμα και να ξαναερωτευτούμε, να νιώσουμε ποθητοί, να ζήσουμε στιγμές μοναδικές γεμάτες ξεγνοιασιά, να ξεχάσουμε τα καθημερινά προβλήματα… Γινόμαστε περισσότερο αυθόρμητοι, οι αναστολές μας πέφτουν μέσα από την χαλαρότητα και λίγο αλκοόλ, με αποτέλεσμα ένα νέο πρόσωπο να μπορεί να μπει στη ζωή μας πολύ πιο εύκολα.

Κρατούν οι καλοκαιρινοί έρωτες; Αρκετοί είναι αυτοί που σιγοψιθυρίζουν το φθινόπωρο το γνωστό τραγούδι “Μη μου μιλάς για καλοκαίρια…”, νιώθοντας απογοητευμένοι από τον καλοκαιρινή συναισθηματική ψευδαίσθηση. Έχοντας βιώσει μέρες και νύχτες γεμάτες ένταση, πάθος και υποσχέσεις, προσγειώνονται απότομα με τις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες, σαν οι σταγόνες να ξεπλένουν και να διώχνουν μακριά το αντικείμενο του πόθου. Γιατί αυτό που συμβαίνει συχνά στα καλοκαιρινά ειδύλλια είναι ότι ζούμε την τον “μυθοποιημένο” έρωτα μέσα από την εξιδανίκευση, λατρεύουμε όχι το πρόσωπο αλλά τον ίδιο τον έρωτα που περιμένουμε να μας απαλλάξει από την χειμωνιάτικη κατήφεια. Οι καλοκαιρινοί έρωτες λοιπόν, συνήθως έχουν ημερομηνία λήξης. Να θυμόμαστε οτι η ικανοποίηση αναγκών μας ήταν αυτή που μας έσπρωξε στην αγκαλιά του έρωτα, η ανάγκη να ερωτευτούμε, να νιώσουμε ποθητοί, να αγαπηθούμε και να ξεχάσουμε ίσως ακόμα και έναν παλιό έρωτα! Μην μπαίνουμε στη διαδικασία να κρίνουμε τον εαυτό μας, να νιώθουμε τύψεις και ενοχές ή να αναρωτιόμαστε πως το επιτρέψαμε αυτό. Ας κρατήσουμε τις όμορφες στιγμές, τις ωραίες αναμνήσεις, την εμπειρία που στάθηκε πηγή ψυχικής αναζωογόνησης και που μπορεί να κράτησε για λίγο αλλά μας έδωσε τόσα πολλά!

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι καλοκαιρινοί έρωτες, λιγότεροι σε αριθμό που καταφέρνουν και δεν τους ξεθωριάζουν τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια.

12 συμβουλές που αν δώσουμε προσοχή το καλοκαίρι θα απολαύσουμε με ασφάλεια τον έρωτα φροντίζοντας για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

  1. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή.
  2. Η χρήση αλκοόλ να είναι τέτοια, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα απώλειας του αυτοελέγχου.
  3. Η ερωτική αίσθηση είναι πιο έντονη και δυνατή χωρίς χρήση τοξικών ουσιών.
  4. Το καλοκαιρινό σκηνικό εξιδανικεύει γνωριμίες που η πρώτη φθινοπωρινή βροχή συνήθως τις απομυθοποιεί.
  5. Να γνωρίζει μία γυναίκα ότι πρέπει να οριοθετεί το φλερτ σε ένα νέο άνθρωπο που γνωρίζει ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα για το πως η ίδια επιθυμεί να εξελιχθούν.
  6. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να μην εκτίθεται σε συνθήκες που ευνοούν τον κίνδυνο βιασμού (κυρίως οι νεαρές κοπέλες).
  7. Δεν κάνουμε σεξ γιατί απλά είναι καλοκαίρι, γιατί το κάνουν οι άλλοι ή γιατί “πρέπει” εφόσον βρισκόμαστε σε διακοπές.
  8. Το καλοκαίρι είναι μία ευκαιρία ανανέωσης της κουρασμένης σχέσης μας δημιουργώντας φαντασιώσεις με το σύντροφό μας και αυξάνοντας τις ερωτικές αισθήσεις μεταξύ μας.
  9. Να αγαπάμε το σώμα μας και όταν είμαστε στην παραλία να νιώθουμε τη μοναδικότητά του, να το φροντίζουμε χωρίς να το παρατηρούμε και να το συγκρίνουμε καταγράφοντας μειονεξία και ανασφάλεια.
  10. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να επιλέγουν ανοιχτόχρωμα, αεράτα και άνετα ρούχα και όχι στενά παντελόνια, καθώς, λόγω της στενότητας και εφίδρωσης σε συνδυασμό με τη ζέστη του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος φλεγμονών των γεννητικών οργάνων και διαταραχών της γονιμότητας.
  11. Όσο πιο υγιεινά τρώμε και πίνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόλαυση της ψυχικής και σωματικής ηδονής.
  12. Να αφεθούμε στην απόλαυση χωρίς συγκεκριμένους στόχους, ζώντας τη στιγμή αλλά πάντα με σεβασμό στον εαυτό μας.

Οι καλοκαιρινές συνθήκες δημιουργούν ένα ιδανικό και ειδυλλιακό κλίμα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο αυθορμητισμός με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες έκθεσης σε κινδύνους που απειλούν την υγεία μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές, οι θαλάσσιες εξορμήσεις και οι στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης μας οδηγούν σε πιο παρορμητικές συμπεριφορές χωρίς συχνά να συλλογιζόμαστε τους ενδεχόμενους κινδύνους. Είναι λοιπόν σημαντικό κανείς, είτε ανήκει στο αντρικό είτε στο γυναικείο φύλο, να λάβει υπόψη του και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια

Επιστημονική συνεργάτης του Ι.Ψ.Σ.Υ.