Ποια βιταμίνη είναι για τα μαλλιά; 5 Βιταμίνες για Υγιή Μαλλιά που Μακραίνουν Γρήγορα

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την εμφάνιση των μαλλιών ως ένδειξη υγείας ή ομορφιάς. Όπως κάθε άλλο μέρος του σώματός σας, έτσι και τα μαλλιά χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών για να είναι υγιή και να μακραίνουν γρήγορα

Κάποιοι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών μπορεί να είναι η ηλικία, οι ορμόνες, αλλά στην πραγματικότητα, η έλλειψη βιταμινών έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση. Παρακάτω υπάρχουν 5 βιταμίνες που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για την καλή υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ποια βιταμίνη είναι για τα μαλλιά

1. Βιταμίνη Α

Όλα τα κύτταρα χρειάζονται βιταμίνη Α για να αναπτυχθούν. Αυτό περιλαμβάνει και τα μαλλιά.
Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τους αδένες του δέρματος να δημιουργήσουν μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στη διατήρηση της υγιεινής των μαλλιών.

Δίαιτες με ανεπάρκεια στη βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας.

Ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί επίσης να συμβάλει στην τριχόπτωση.

Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κολοκύθες, το σπανάκι και το λάχανο είναι όλα υψηλά σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να βρεθεί σε ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά και το γιαούρτι. Το λάδι από συκώτι είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή.

2. Β-βιταμίνες

Μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι μια από τις βιταμίνες Β που ονομάζεται βιοτίνη. Οι μελέτες συνδέουν την έλλειψη βιοτίνης με την απώλεια μαλλιών στους ανθρώπους.

Άλλες βιταμίνες Β βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο τριχωτό της κεφαλής και τα θυλάκια της τρίχας. Αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των τριχών.

Μπορείτε να πάρετε Β-βιταμίνες από πολλά τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, κρέας, ψάρι, θαλασσινά και σκοτεινά, φυλλώδη χόρτα. Επιπλέον, οι ζωοτροφές είναι οι μόνες καλές πηγές βιταμίνης Β12. Έτσι, αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

3. Βιταμίνη C

Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες .

Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να δημιουργήσει μια πρωτεΐνη γνωστή ως κολλαγόνο – ένα σημαντικό κομμάτι της δομής της τρίχας. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, ένα ορυκτό απαραίτητο για την ανάπτυξη των τριχών.

Φράουλες, πιπεριές, γκουάβα και εσπεριδοειδή είναι όλες καλές πηγές βιταμίνης C.

4. Βιταμίνη D

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την αλωπεκία.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων ωοθυλακίων – στους μικροσκοπικούς πόρους στο τριχωτό της κεφαλής, όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέα μαλλιά.

Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην παραγωγή μαλλιών, αλλά οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στους υποδοχείς της βιταμίνης D. Ο πραγματικός ρόλος της βιταμίνης D στην ανάπτυξη των μαλλιών είναι άγνωστος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D γιαυτό έχουν στραφεί στα συμπληρώματα.
Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D μέσω άμεσης επαφής με τις ακτίνες του ήλιου. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, λάδι από συκώτι, μερικά μανιτάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

5. Βιταμίνη Ε

Παρόμοια με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να εμποδίσει το οξειδωτικό στρες. Σε μια μελέτη, τα άτομα με απώλεια μαλλιών παρουσίασαν αύξηση κατά 34,5% στην ανάπτυξη των τριχών μετά τη συμπλήρωση με βιταμίνη Ε για 8 μήνες.

Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το αβοκάντο είναι όλες οι καλές πηγές βιταμίνης Ε.