Μήπως σου λείπει βιταμίνη D;

Μήπως σου λείπει βιταμίνη D; Πιστεύεις ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα, δεν πρέπει να ανησυχούμε για την έλλειψη βιταμίνης D; Κι όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει!

Συνεργάστηκε ο Διονύσης Τσαντίλας, MD, PhD, ειδικός παθολόγος.

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: η βιταμίνη D δεν είναι βιταμίνη! Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται σε συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα σου, αλλά δεν μπορεί να τα παράγει, οπότε τα λαμβάνεις από τροφές που καταναλώνεις ή από συμπληρώματα.

Η βιταμίνη D δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία: είναι ορμόνη!Περιλαμβάνεται, δηλαδή, στα χημικά που χρειάζεται το σώμα σου και που μπορεί να τα παράξει. «Ο τρόπος για να συμβεί αυτό με την D είναι η έκθεση στον ήλιο, αλλά σε μικρές ποσότητες παίρνουμε ορισμένες μορφές της και από τη διατροφή» επισημαίνει ο Διονύσης Τσαντίλας, MD, PhD, ειδικός παθολόγος. Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η δική μας, η ανεπάρκεια βιταμίνης D εμφανίζεται όλο και πιο συχνά.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2011 από επιστήμονες του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας σε άτομα ηλικίας 18 έως 85 ετών, φάνηκε ότι σε ποσοστό 57,7% είχαν χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης στο αίμα. Ο λόγος είναι λίγο αναπάντεχος:

Η συμμόρφωση στις οδηγίες των γιατρών να φοράμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας! Φυσικά και καλά κάνεις και φοράς το αντηλιακό σου χειμώνα-καλοκαίρι, σκέψου όμως αυτό: Για να μπορέσει ο οργανισμός σου να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη του ήλιου, αρκούν 15 λεπτά έκθεσης των χεριών σου στην ακτινοβολία του. Αρκεί, δηλαδή, να φορέσεις ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, να πας μέχρι το φούρνο της γειτονιάς και να γυρίσεις πριν βάλεις το αντηλιακό σου!

Στη διατροφή μας τη βιταμίνη D την παίρνουμε κυρίως από τα ενισχυμένα τρόφιμα (δημητριακά, χυμοί, γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη), υπάρχει όμως σε μικρές ποσότητες και στα λιπαρά ψάρια και τα έλαια που παρασκευάζονται από αυτά καθώς και στον κρόκο του αβγού.

Γιατί τη χρειάζεσαι

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση Sleep, Chronic Pain, and Headaches, μερικές πιθανές συνέπειες της χρόνιας ανεπάρκειας είναι: προβληματικός ύπνος, αύξηση βάρους, αυξημένη όρεξη, όξινες αναγωγές, πέτρες στα νεφρά, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, οστεοπόρωση, αναιμία, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και πολλά άλλα!

Τι να κάνεις αν πιστεύεις ότι δεν έχεις αρκετή βιταμίνη D

Οι ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά συνήθως οφείλονται σε μη ισορροπημένη διατροφή, αδυναμία απορρόφησης του συγκεκριμένου συστατικού από τον οργανισμό ή αυξημένες ανάγκες. Εάν συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν διαρκούν αρκετό χρόνο, τότε ενδεχομένως δε λαμβάνεις όση βιταμίνη D χρειάζεσαι από τις τροφές, δε σε «βλέπει» αρκετά ο ήλιος ή η απορρόφησή της μέσω του πεπτικού συστήματος είναι ελλιπής. Συμβουλεύσου τον παθολόγο σου ή έναν ενδοκρινολόγο.

Οι 4 πιθανές ενδείξεις ότι δεν έχεις αρκετή βιταμίνη D

  1. Νιώθεις αδυναμία στους μυς και στα οστά. Το σώμα σταματά να παράγει οστική μάζα γύρω στα 30 και αν σε αυτή τη φάση έχεις και έλλειψη βιταμίνης D, τότε επιταχύνονται και εντείνονται τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης.
  2. Νιώθεις μελαγχολία χωρίς προφανή λόγο. Η βιταμίνη D επιδρά στον εγκέφαλο και μάλιστα στις περιοχές που ελέγχουν τη διάθεση. Η έλλειψή της συσχετίζεται με μειωμένη διάθεση αλλά και με κατάθλιψη.
  3. Δεν μπορείς να χάσεις κιλά, παρότι προσπαθείς. Έρευνες δείχνουν πως η ανεπάρκεια της D σχετίζεται με την παχυσαρκία και πρόκληση ασθενειών. Εάν έχεις πρόβλημα παχυσαρκίας, συζήτησε με το γιατρό σου το ενδεχόμενο να κάνεις εξέταση βιταμίνης D για να διαπιστωθεί αν έχεις έλλειψη
  4. Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη. Η ανεπάρκειά της επίσης, εκτός από το ότι επιφέρει μυϊκή αδυναμία, σε κάνει να νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και σου προκαλεί υπνηλία ακόμη κι αν κοιμάσαι κανονικά.