Γιόγκα στο σπίτι: Tips για αποτελεσματική πρακτική

Γιόγκα στο σπίτι: Tips για αποτελεσματική πρακτική

Κάποιες περίοδοι της ζωής μας ή του καθημερινού μας επαγγελματικού και οικογενειακού προγράμματος δεν μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε μαθήματα γιόγκα στο ιδανικό περιβάλλον μιας αναγνωρισμένης σχολής όπως το Athens Yoga με την καθοδήγηση άρτια καταρτισμένων, πιστοποιημένων και εξειδικευμένων εκπαιδευτών.

Ωστόσο, η επαφή και σύνδεσή μας με αυτή την αναζωογονητική πρακτική δεν χρειάζεται να διακοπεί. Στο σπίτι μπορούμε να βυθιστούμε στον κόσμο της γιόγκα και να αντλήσουμε τα οφέλη της για το σώμα και το πνεύμα με τη βοήθεια μερικών συμβουλών:

Ο χώρος μας

Προετοιμάζουμε το χώρο μας φροντίζοντας να διαμορφώσουμε το δικό μας σύμπαν για να αναπτύξουμε τη δυναμική της πρακτικής γιόγκα. Αυτό ξεκινάει από το είδος του πατώματος και την επαφή μας μαζί του, το στρωματάκι και εκτείνεται στον φυσικό ή τεχνητό απαλό φωτισμό, τους ήχους και την υποβλητική και κατευναστική ή ενεργητική μουσική, τα αρώματα και την αίσθηση της ατμόσφαιρας, το βαθμό υγρασίας και τη θερμοκρασία.

Ποιό μάθημα και ποιές asanas;

Επιλέγουμε εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια προκαθορισμένη διαδοχή – sequence στάσεων – asanas – με βάση το επίπεδο άσκησης, τις ιδιαίτερες ανάγκες μας εκείνη τη μέρα ή τη στιγμή ή – εφόσον είμαστε αρκετά έμπειροι – αν θέλουμε να αυτοσχεδιάσουμε με βάση ωστόσο κάποιο υπόβαθρο και μοτίβο στο οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε το δικό μας πρόγραμμα. Και στις δύο περιπτώσεις καλό είναι – αναλόγως με την εμπειρία και τις γνώσεις μας – να προετοιμάσουμε το μάθημα, και αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε ή να εμπνευστούμε κάποιο μάθημα γνωστών δασκάλων από τα πολλά που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.

Ακούμε το σώμα μας – αποφυγή τραυματισμών

Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στα μαθήματα σε μια σχολή γιόγκα και στο σπίτι μπορεί να είναι η ασφάλεια και η προστασία που παρέχεται από την καθοδήγηση και τη μέριμνα ενός επαγγελματία εκπαιδευτή. Αυτό που ο τελευταίος βλέπει και γνωρίζει από την πείρα του είναι η σωστή ή εσφαλμένη ευθυγράμμιση, λάθη που επιβαρύνουν επικίνδυνα κάποια σημεία του μυο-σκελετικού συστήματος η υπερβολή ή η κακώς εννοούμενη άσκηση ως κάτι που πρέπει κάποιος να πετύχει σε ανταγωνισμό με τον εαυτό του και ούτω καθεξής.

Self-practice ομάδα

Κάτι που και οι δάσκαλοι γιόγκα κάνουν είναι να ασκούν τη γιόγκα μαζί έναν ή δύο άλλους δασκάλους. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε στην πρακτική σας μια, δύο ή περισσότερες φίλες εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την πρακτική και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιδανικό περιβάλλον μιας σάλας γιόγκα. Οι πλέον έμπειροι/ες ή προχωρημένο/ες μοιραία μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν ατύπως το ρόλο της καθοδήγησης της ομάδας, έστω για τη βασική διαδοχή των στάσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να υποκαθιστά την καθοδήγηση ενός/μίας δασκάλου/ας με αυτόν τον ρόλο σε ένα τακτικό μάθημα γιόγκα.

Ακόμα και αν εμείς οι ίδιοι είμαστε πιστοποιημένοι δάσκαλοι, η γιόγκα στο σπίτι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρακτική σε ομάδα στη σάλα της γιόγκα με έναν/μία πιστοποιημένο δάσκαλο/δασκάλα. Γι’ αυτό συχνά και οι ίδιοι οι δάσκαλοι/ες παρακολουθούν μαθήματα συναδέλφων τους. Αν η γιόγκα στο σπίτι είναι μια λύση καλύτερη από το τίποτα, μόλις μπορέσουμε αξίζει να ξαναβρεθούμε στη σάλα και να βιώσουμε τη μοναδική δυναμική της ομάδας και τη γιόγκα ως κίνηση ενότητας αλλά και εσωτερικής εξέλιξης και ελευθερίας.