Σε πλήγωσε και διψάς για εκδίκηση; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις!

Ο θυμός και η στεναχώρια πολλές φορές συσσωρεύονται, αν δεν τα διαχειριστούμε σωστά, και προκαλούν δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Αν και εσύ νιώθεις ότι θέλεις να πάρεις εκδίκηση από έναν άνδρα, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Μπορεί να βρήκες το ταίρι που πάντα περίμενες, το άλλο σου μισό, αλλά η κατάσταση δεν προχώρησε όπως θα ήθελες. Η εκδικητική συμπεριφορά μπορεί να είναι κάτι που χρησιμοποιείς, ώστε να ανταποδώσεις τη δυσαρέσκεια στο σύντροφο σου με σκοπό να εκτονώσεις τα συναισθήματα σου.

Επειδή όμως το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” δεν οδηγεί πουθενά όπως η ιστορία έχει δείξει, συχνά παγιδεύεσαι σε ένα φαύλο κύκλο θυμού και έντασης. Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η συμπεριφορά σου είναι δυσλειτουργική είναι ότι τα πράγματα μάλλον χειροτερεύουν και μέσα σου και έξω σου, αντί να βελτιώνονται.

Γιατί να θέλεις να εκδικηθείς έναν άνδρα

Ο κάθε άνθρωπος είναι αρκετά διαφορετικός γι’αυτό και οι αντιδράσεις του αλλά και του συναισθήματα του ποικίλουν, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές νιώθεις ότι θέλεις να εκδικηθείς έναν άνδρα που σε πλήγωσε συναισθηματικά και εσύ συσσώρευσες τόσα πολλά αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να έχεις την ανάγκη να τα εκτονώσεις κάπως.

#1 Η απιστία είναι ένας από τις πιο κοινές αιτίες για εκδικητική συμπεριφορά. Φυσικά είναι πολύ δυσάρεστο να μάθουμε ότι ο σύντροφος μας προτίμησε μια άλλη γυναίκα και προσπάθησε να μας αντικαταστήσει, έστω και αν ήταν ένα λάθος της μιας φοράς.

#2 Η συναισθητική αποστέρηση, ή αλλιώς η συναισθητική απόσταση που νιώθουμε από τον σύντροφο μας, ο οποίος ενώ είναι “εκεί” είναι ουσιαστικά απών. Όλοι γνωρίζουμε ότι η χειρότερη μοναξιά είναι αυτή που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε σε ερωτική σχέση αλλά δεν νιώθουμε αγαπητοί και επιθυμητοί.

#3 Μερικές φορές συμπεριφορές εκδίκησης μπορεί να έχουν ως αφετηρία μια διαμάχη ανάμεσα στους συντρόφους η οποία ξεκίνησε από μικρές αφορμές και χωρίς ιδιαίτερο λόγω. Οι μικρές διαφωνίες που δεν επιλύονται στην ώρα τους, οδηγούν συχνά σε ένα μοτίβο καθημερινής επιθετικότητας σε μία σχέση, εντάσεις και καυγάδες.

Μπορεί στην δική σου περίπτωση οι παραπάνω λόγοι να μην σε καλύπτουν αλλά ωστόσο ακόμα εσύ νιώθεις ότι θα ήθελες να εκδικηθείς έναν άνδρα που σε έβλαψε; Διάβασε τι μπορείς να κάνεις γι’αυτό!

Για να νιώθεις την ανάγκη να εκδικηθείς έναν άνδρα πρέπει για αρχή να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου και να δεις τις πραγματικές σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Τι σκέφτεσαι κάθε φορά που σου έρχεται στο μυαλό το συγκεκριμένο άτομο και πως νιώθεις γι’αυτόν;

Ξεκίνα με την καταγραφή τους σε μία κόλλα λευκό χαρτί με 2 κατηγορίες, σκέψεις και συναισθήματα. Οι σκέψεις μπορούν να έχουν ακόμα και την μορφή προτάσεων ενώ τα συναισθήματα συνήθως δηλώνονται μονολεκτικά (αυτός είναι και ο τρόπος να κάνεις τη διάκριση μεταξύ τους εάν δυσκολεύεσαι).

Ας ξεκινήσουμε από τις σκέψεις. Ποιες από αυτές είναι βοηθητικές για εσένα;

Πχ. “Είναι ο πιο κακός άνθρωπος που ξέρω στη ζωή μου και θέλω να τον κάνω να το καταλάβει”. Σε αυτή την περίπτωση εσύ θα αναλωθείς, καταναλώνοντας ενέργεια για έναν άνθρωπο που στην πραγματικότητα δεν θα αλλάξει κιόλας, όσο και να προσπαθήσεις.

Πχ. “Αν δεν του δείξω πώς με κάνει να νιώθω θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο”. Αν θεωρείς ότι σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, τότε εσύ θα είσαι αυτή που θα πρέπει να κάνεις κάτι και όχι αυτός. Μπορείς να απομακρυνθείς ή να το συζητήσεις μαζί του και να βρείτε μια κοινή λύση.

Στη λίστα με τα συναισθήματα μπορείς να υπογραμμίσεις ποιά σε ενοχλούν περισσότερο και θα ήθελες να μην έχεις ή να βιώνεις σε μικρότερο βαθμό. Αυτό θα σε βοηθήσει αργότερα να σχεδιάσεις καλύτερα τον τρόπο που θα αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, ώστε να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε καμία περίπτωση το να προσπαθείς να “ξεπληρώσεις τον άλλον με το ίδιο νόμισμα” ή να περιμένεις να το καταλάβει από μόνος του δεν θα σε βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση.

Αντιθέτως εάν καταλάβεις πως εσύ είσαι κυρίαρχη του εαυτού σου και ορίζεις τη μοίρα σου, θα δεις πως υπάρχουν πολλές επιλογές και εναλλακτικές λύσεις.

Είσαι υπεύθυνη για τα άτομα που επιλέγεις να έχεις στη ζωή σου αλλά και για το πως τους μαθαίνεις να σου φέρονται. Με αυτά να έχουν ειπωθεί, μπορείς να αφήσεις την εκδίκηση στην άκρη και να υιοθετήσεις περισσότερο λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης.

#1 Προσπάθησε να βγεις από μια τέτοια κατάσταση που σου προκαλεί εκδικητικά συναισθήματα ή να την επιλύσεις το συντομότερο δυνατό. Συζήτησε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σου με το σύντροφο σου και θα δεις πως η εκτόνωση που έψαχνες θα έρθει αυτόματα.

#2 Φρόντισε τον εαυτό σου. Αυτή η συμβουλή αφορά και την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς από το περιττό άγχος ενώ μερικές συνεδρίες με ένα ψυχολόγο μπορούν να σου φανούν πολύ χρήσιμες, ώστε να βρεις την εσωτερική γαλήνη που τόσο θέλεις.