Διατροφικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές απαγορεύονται;

Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Γυναικολογίας & Αναπαραγωγής Gennima IVF μας παρουσιάζει χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να αποφεύγει μια μέλλουσα μαμά. Θα ακολουθήσει και 2ο μέρος, δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει για τη γυναίκα η σωστή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο η μέλλουσα μαμά να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της για 3 λόγους:

1. Το μωράκι σας τρέφεται αποκλειστικά από εσάς. Όσο καλύτερη είναι η διατροφή σας, τόσο περισσότερο προσφέρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωράκι σας για τη σωστή του ανάπτυξη.
2. Κάποιες τροφές μπορεί να σας προκαλέσουν λοιμώξεις που θα σας ταλαιπωρήσουν, θα σας αποδυναμώσουν και θα σας αναγκάσουν να πάρετε φάρμακα.
3. Κάποιες λοιμώξεις από τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μωράκι σας, στην ανάπτυξή του, ακόμα και αποβολή!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κάθε μέλλουσα μαμά συστήνεται να αποφεύγει κάποια τρόφιμα εντελώς ή να τα καταναλώνει με προσοχή ή σε περιορισμένες ποσότητες.

Ωμά ψάρια και θαλασσινά

Τα ωμά ψάρια και θαλασσινά, όπως sushi, όστρακα, μύδια κλπ, θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς από την έγκυο. Η κατανάλωση αυτών των τροφών παρουσιάζει υψηλό ποσοστό ανάπτυξης λοιμώξεων από βακτήρια, τοξόπλασμα, σαλμονέλλα ή λιστέρια.

Ωμό ή μη καλά μαγειρεμένο κρέας

Για τους ίδιους λόγους η έγκυος δεν πρέπει να καταναλώνει ωμό κρέας. Όλα τα κρέατα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα, π.χ. η μπριζόλα πρέπει να είναι καλοψημένη και όχι rare, δηλαδή να μην έχει αίμα και να μην είναι ροζ.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά / λουκάνικα κλπ θεωρούνται επικίνδυνα για την έγκυο για 2 λόγους: 1. Υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης λιστέριας αν δεν είναι σωστά συντηρημένα (π.χ. κατάλληλη θερμοκρασία ψυγείου) και 2. Λόγω των συντηρητικών που περιέχουν.

Ψάρια με μεγάλες ποσότητες μολύβδου

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ζωικών πρωτεϊνών για την έγκυο – όμως υπό προϋποθέσεις! Κάποια ψάρια συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, τα οποία είναι επιβλαβή για το έμβρυο καθώς έχουν συσχετισθεί με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβύου, κυρίως δε στο νευρικό σύστημα (εγκέφαλο).
Τα ψάρια που πρέπει να αποφεύγει η έγκυος είναι κυρίως ο ξιφίας, ο σολωμός και ο τόνος, παρότι αποτελούν άριστη πηγή των ωφέλιμων λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6. Προτείνονται καλύτερα οι σαρδέλες, που είναι εξίσου πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα. Γενικά μπορείτε να θυμάστε τον κανόνα του μεγάλου και του μικρού ψαριού: αποφεύγουμε τα μεγάλα, προτιμάμε τα μικρά.

Ωμά αβγά

Τα ωμά αβγά πιθανώς να προκαλέσουν μόλυνση από σαλμονέλλα. Άρα θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Ωμά αβγά περιέχονται σε διάφορες τροφές, όπως μαγιονέζα και άλλες σάλτσες ή κάποιοι τύποι παγωτού. Αν χρησιμοποιηθούν παστεριωμένα αβγά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά, όπως ροκφόρ, καμαμπέρ, μπρι κλπ, παρασκευάζονται παραδοσιακά με μη παστεριωμένο γάλα, συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης από λιστέρια. Η έγκυος θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγει αυτά τα τυριά, εκτός αν έχουν παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα. Ελέγξτε την ετικέτα των συστατικών και καταναλώστε τα με προσοχή! Επίσης, αποφύγετε οπωσδήποτε το μη παστεριωμένο γάλα.

Η κάθε έγκυος φυσικά θα πρέπει να ενημερώνεται από το μαιευτήρα και τη μαία της προσωπικά και εξατομικευμένα και να παίρνει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες της.

Δείτε ακόμα: 

Διατροφικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές απαγορεύονται; (Part II)