Διατροφικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές απαγορεύονται;

Η ιατρική ομάδα του Κέντρου Γυναικολογίας & Αναπαραγωγής Gennima IVF μας παρουσιάζει χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να αποφεύγει μια μέλλουσα μαμά.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο η μέλλουσα μαμά να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της για 3 λόγους:

1. Το μωράκι σας τρέφεται αποκλειστικά από εσάς. Όσο καλύτερη είναι η διατροφή σας, τόσο περισσότερο προσφέρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωράκι σας για τη σωστή του ανάπτυξη.
2. Κάποιες τροφές μπορεί να σας προκαλέσουν λοιμώξεις που θα σας ταλαιπωρήσουν, θα σας αποδυναμώσουν και θα σας αναγκάσουν να πάρετε φάρμακα.
3. Κάποιες λοιμώξεις από τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μωράκι σας, στην ανάπτυξή του, ακόμα και αποβολή!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κάθε μέλλουσα μαμά συστήνεται να αποφεύγει κάποια τρόφιμα εντελώς ή να τα καταναλώνει με προσοχή ή σε περιορισμένες ποσότητες.

Καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης δεν απαγορεύεται εντελώς, όμως παγκοσμίως έχει τεθεί ένα όριο ημερήσιας πρόσληψης. Σε κάποιες κλινικές μελέτες, η κατανάλωση καφεΐνης από την έγκυο έχει συσχετισθεί με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμα και με αποβολές. Πλέον, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι το όριο ασφαλούς κατανάλωσης καφεΐνης είναι 200mg την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 2-3 κούπες καφέ.
Μην ξεχνάτε όμως ότι καφεΐνη περιέχεται και σε άλλα ροφήματα ή τροφές, όπως στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου cola και στη σοκολάτα. Η έγκυος θα πρέπει να συνυπολογίζει τη συνολική ποσότητα καφεΐνης σε όλες αυτές τις τροφές. Επίσης, επειδή η καφεΐνη είναι διουρητική, θα πρέπει να αναπληρώνει τα υγρά που χάνει και να πίνει περισσότερο νερό.

Μη πλυμένα φρούτα και λαχανικά

Όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που θα καταναλώσει η έγκυος θα πρέπει να είναι σχολαστικά πλυμένα, ειδικά μάλιστα οι πράσινες σαλάτες. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος σημαντικών λοιμώξεων από τοξόπλασμα, σαλμονέλλα ή λιστέρια, μικροβίων που υπάρχουν στο χώμα. Ειδικά για τις πράσινες σαλάτες, συστήνεται – εκτός από το καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό – να πλένονται και με ξύδι, που αποτελεί ήπιο αντισηπτικό.
Σε περίπτωση που η έγκυος φάει εκτός σπιτιού, π.χ. σε μια ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο, καλό θα ήταν να αποφύγει την κατανάλωση πράσινης σαλάτας καθώς είναι αβέβαιο αν έχει πλυθεί καλά. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγει έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες.

Αλκοόλ

Πολλές εγκυμοσύνες ξεκίνησαν ενδεχομένως μετά από ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτό! Όμως, όταν μάθετε ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες. Η πρόσληψη αλκοόλ από την έγκυο δε θεωρείται καλή συνήθεια γιατί έχει συσχετισθεί με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και με συμπτώματα στέρησης μετά τη γέννηση.
Στην Αμερική, οι συστάσεις των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών είναι πολύ αυστηρές και απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην Ευρώπη, θεωρείται ασφαλές ένα ποτηράκι κρασί μία φορά την εβδομάδα (μετά το 1ο τρίμηνο).

Τροφές με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και λίγα θρεπτικά συστατικά

Αναφερόμαστε σε κάθε είδος ‘junk food’, δηλαδή επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα ή γρήγορο φαγητό με κοινό χαρακτηριστικό τις πολλές ‘άδειες’ θερμίδες, την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και αλάτι και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων οδηγεί σε σημαντική αύξηση του βάρους της εγκύου, αλλά και σε διάφορες επιδράσεις στο έμβρυο, όπως παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, αυξημένα ποσοστά εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών.

Η κάθε έγκυος φυσικά θα πρέπει να ενημερώνεται από το μαιευτήρα και τη μαία της προσωπικά και εξατομικευμένα και να παίρνει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες της.

Δείτε ακόμα:

Διατροφικές συνήθειες κατά την εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές απαγορεύονται;