Η αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους γονείς σε μεγάλο βαθμό.
Ανατρέχοντας λοιπόν στη βιβλιογραφία, συγκεκριμένα στο βιβλίο “Πλάθοντας Ανθρώπους”, επιβεβαιώνουμε την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην οικογενειακή ζωή και στο χαρακτήρα που διαμορφώνει μεγαλώνοντας κάθε παιδί.
Η συγγραφέας, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ, πιστή στην πεποίθησή της ότι τα συγκροτημένα άτομα με αυτοεκτίμηση, προέρχονται από αρμονικές και συγκροτημένες οικογένειες, γράφει:
Το παιδί έρχεται στον κόσμο με άγραφη, καθαρή την πλάκα του και η αίσθηση της αξίας και της εκτίμησης είναι ένα υποπροϊόν της μεταχείρισής του από τους μεγάλους.
Οι ενήλικοι ίσως να μην αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος με τον οποίο πιάνουν ένα παιδί μπορεί να συμβάλλει στην αυτοεκτίμησή του.
Τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν τον εαυτό τους από τις φωνές που ακούνε, από τις εκφράσεις των ματιών των μεγάλων που τα κρατάνε στην αγκαλιά τους, από το μυϊκό τόνο της αγκαλιάς που τα κρατάει, από τον τρόπο που οι μεγάλοι ανταποκρίνονται στα κλάματά τους.
Αν το μωρό μπορούσε να μιλήσει, θα έλεγε: “Μ’ αγαπούν”, “κανείς δε με προσέχει, αισθάνομαι απόρριψη, αισθάνομαι μοναξιά”, “είμαι πολύ σημαντικό”, “δε μου δίνουν σημασία. Είμαι φόρτωμα για τους άλλους”. Όλα αυτά είναι προάγγελοι για τα κατοπινά μηνύματα, τα σχετικά με την αυτοεκτίμησή του.
Οι γονείς που τώρα ξεκινούν μ’ ένα μωρό, ας προσέξουν τις επόμενες παραγράφους, που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για να αναπτυχθεί η αυτοεκτίμησή του.
To WomanOclock μοιράζεται καθημερινά με χιλιάδες αναγνώστριες, μυστικά & συνταγές ομορφιάς, τεχνικές & tips για το styling των μαλλιών σας, το μακιγιάζ και τα νύχια σας. Εδώ ενημερώνεστε πρώτες για τις νέες τάσεις της μόδας, τα must have αξεσουάρ και για τα trends της σεζόν.. Time is priceless..