Σεξ: Γιατί μετανιώνουν συχνότερα οι γυναίκες για το one night stand

Σεξ: Γιατί μετανιώνουν συχνότερα οι γυναίκες για το one night stand

Οι γυναίκες που έχουν εφήμερες ερωτικές σχέσεις μετανιώνουν συχνότερα γι’ αυτές απ’ ότι οι άνδρες, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ηθική αλλά με την εξέλιξη των ειδών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.

Αν και ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, δημοσκοπήσεις σε πολλές χώρες έχουν δείξει ότι σχεδόν ένας στους δύο νέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον μία σχέση της μιας νύχτας στη διάρκεια της ερωτικής τους ζωής, ενώ σε μερικές χώρες το σχετικό ποσοστό φθάνει το 70%.

Το επόμενο πρωί, όμως, πολλοί από αυτούς δηλώνουν μετανιωμένοι – και αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες θέλησαν να καταλάβουν που θα μπορούσε να οφείλεται η παρατηρούμενη διαφορά και έτσι ζήτησαν από 263 εθελοντές ηλικίας 19 έως 37 ετών να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τις εμπειρίες τους.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 35% των γυναικών είχαν μετανιώσει για την τελευταία φορά που έκαναν σεξ για ένα βράδυ με ένα άγνωστό τους πρόσωπο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 20%.

Επιπλέον, ικανοποίηση από την πιο πρόσφατη εφήμερη σχέση τους δήλωσε πως νιώθει μόλις το 30% των γυναικών, αλλά πάνω από το 50% των ανδρών.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το σχεδόν 80% των γυναικών χαίρονταν που είχαν αρνηθεί να κάνουν one night stand σε πρόσφατη έξοδό τους – ένα ποσοστό το οποίο στους άνδρες ήταν σχεδόν το μισό (43%).

Ακόμα πιο σημαντική, όμως, ήταν η διαφορά στο ερώτημα αν μετάνιωναν που είχαν αρνηθεί μια εφήμερη σχέση: οι γυναίκες που απάντησαν καταφατικά σε αυτό το ερώτημα ήταν ελάχιστες, αλλά οι άνδρες έφθασαν το 30% των ερωτηθέντων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Evolutionary Psychology, οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι οι παρατηρούμενες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων δεν μπορούν να εξηγηθούν επαρκώς με παράγοντες όπως η απιστία, η σεξουαλική ικανοποίηση από την επαφή και η ανησυχία για μια ανεπιθύμητη κύηση ή μόλυνση από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

«Τόσο αυτή όσο και προγενέστερες μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μετανιώνουν συχνότερα από τους άνδρες για τις ερωτικές σχέσεις της μιας νύχτας, ενώ οι άνδρες συνήθως μετανιώνουν που αρνήθηκαν να συνάψουν μια τέτοιου είδους σχέση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λιφ Έντουαρντ Ότενσεν Κένερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Σεξ: Γιατί μετανιώνουν συχνότερα οι γυναίκες για το one night stand

«Δεδομένου ότι οι κοινωνικοί παράγοντες που εξετάσαμε δεν είναι αρκετοί για να εξηγηθεί το φαινόμενο, εικάζουμε ότι η κύρια πηγή είναι η εξέλιξη, που έχει κάνει άνδρες και γυναίκες να έχουν διαφορετική στάση απέναντι στο σεξ».

Όντως, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες υποσυνείδητα επιλέγουν ως ερωτικό σύντροφο τον άνδρα που μοιάζει πιο κατάλληλος για να αποκτήσουν απογόνους και έτσι εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα των ερωτικών συντρόφων τους παρά στον αριθμό τους.

Αντιθέτως, οι άνδρες οι οποίοι θεωρητικώς μπορούν να κάνουν παιδιά με όσες γυναίκες θέλουν (μία τακτική που οι μακρινοί πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν για να έχουν αυξημένες πιθανότητες απόκτησης παιδιών που θα επιβίωναν), εξελίχθηκαν να εστιάζουν στις σεξουαλικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους και όχι τόσο στην ποιότητα των ερωτικών συντρόφων τους.

Με άλλα λόγια, «η ποιότητα του ερωτικού συντρόφου στις βραχύβιες σχέσεις παίζει μικρότερο ρόλο από βιολογικής πλευράς για τους άνδρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες», είπε ο δρ Κένερ. «Και έτσι, έχουμε γυναίκες που μετανιώνουν κυρίως όταν συναινούν σε αυτές και άνδρες οι οποίοι μετανιώνουν όταν τις αρνούνται».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή : tanea