Μηλόπιτα με γέμιση καραμέλας που δεν έχετε ξαναφάει!

Κάθε μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό της έχει στο ενεργητικό της τουλάχιστον μία μηλόπιτα. Αγαπημένο γλυκό των παιδιών και όχι μόνο, καθώς είναι τέλεια επιλογή για το πρωινό ή για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Ακολουθεί, λοιπόν, μία λίγο διαφορετική version της αγαπημένης μας μηλόπιτας που έτυχε να «συναντήσουμε» σε ένα ξένο site. Τη δοκιμάσαμε, μας άρεσε και ιδού…

Χρόνος προετοιμασίας : 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 1 ώρα και 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος : 1 ώρα και 40 λεπτά
Εξυπηρετεί : 8-10 άτομα


Μηλόπιτα με γέμιση καραμέλας

Συστατικά Για τη ζύμη:
250γρ αλεύρι
50γρ ζάχαρη άχνη
125γρ κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
2 κρόκους αυγών
3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

Για την αλατισμένη καραμέλα
250γρ ζάχαρη
50ml νερού
100γρ βούτυρο
100ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας ανθό αλατιού

Για τη γέμιση
1 κιλό μήλα , αποφλοιωμένα , χωρίς κουκούτσια και χοντροκομμένα
αλατισμένη καραμέλα

Θα χρειαστούμε επίσης:
1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
κανέλα για το πασπάλισμα
κρέμα γάλακτος (όχι light) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Για να κάνετε τη ζύμη ανακατέψτε το αλεύρι , το βούτυρο και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και χτυπήστε τα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα ψωμιού . Προσθέστε τους κρόκους και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα .
Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε το παγωμένο νερό κουταλάκι-κουταλάκι μέχρι το μείγμα να γίνει μία μπάλα (η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και λεία). Βγάλτε την από το μίξερ, απλώστε την σε ένα ταψί και τυλίξτε την σε μεμβράνη . Αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Όταν η ζύμη κρυώσει, απλώστε την σε μία καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη επιφάνεια (ταψί ή πυρέξ) μέχρι να καλύψει όλο τον πάτο του σκεύους σας και κόψτε τις άκρες αν περισσεύουν. Τοποθετήστε την ξανά στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση .

Για να κάνετε την αλατισμένη καραμέλα προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και ανακατέψτε, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήστε το σιρόπι να έρθει σε σημείο βρασμού και αφαιρέστε τα όποια υπολείμματα ζάχαρης από τις πλευρές της κατσαρόλας με ένα βρεγμένο πινέλο ζαχαροπλαστικής πολύ προσεκτικά (ακόμα και ένα κόκκος ζάχαρης μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να «κρυσταλλιάσει» η καραμέλα σας). Αφήστε το σιρόπι να βράσει μέχρι να αποκτήσει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και στη συνέχεια προσθέστε προσεκτικά το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Να είστε προσεκτικοί γιατί το μείγμα μπορεί να «φουσκώσει» απότομα και να σας κάψει.
Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος με το σιρόπι σας και στη συνέχεια αφήστε το να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το αλάτι και αφήστε την καραμέλα να κρυώσει . Σε αυτό το στάδιο μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε την καραμέλα σας σε ένα βάζο και να την διατηρήσετε στο ψυγείο για έως και 2 μήνες.

Όταν είστε έτοιμοι να γεμίσετε και να ψήσετε την πίτα σας προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Αφού ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα μήλα με την αλατισμένη καραμέλα απλώστε τα πάνω στο ταψί με τη ζύμη σας. Ανοίξτε το φύλλο της έτοιμης ζύμης σφολιάτας και σκεπάστε με αυτήν τη γέμισή της πίτας σας έτσι ώστε να καλύψετε όλη την επιφάνειά της. Τσακίστε τις άκρες της ώστε να δημιουργηθεί ένα κενό για να επιτρέπει στον ατμό που θα δημιουργηθεί κατά το ψήσιμο να φεύγει. Πασπαλίστε με κανέλα.
Τοποθετήστε την πίτα σε χαμηλή σχάρα στο φούρνο και αφήστε την να ψηθεί για 35-40 λεπτά μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο – καφετί χρώμα και τα μήλα να «κρατάνε».
Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε την πίτα σας να κρυώσει . Λίγο πριν το σερβίρισμα περιχύστε προαιρετικά με κρέμα γάλακτος και … Καλή σας απόλαυση!