Μήπως το πολύ νερό… βλάπτει το δέρμα;

Περίπου το 50 έως 70 τοις εκατό του σώματός μας είναι νερό. Χάνουμε νερό κάθε μέρα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τα επίπεδά του στον οργανισμό μας. Το νερό βοηθά την κυκλοφορία, την πέψη, την απορρόφηση και την απέκκριση. Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό μας και βελτιώνει το πεπτικό μας σύστημα, το οποίο απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας.

Επωφελείται το δέρμα μας όταν πίνουμε νερό;

Υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη του πόσιμου νερού για το δέρμα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση άφθονου νερού το  αφήνει λαμπερό. Άλλοι θα πουν ότι δεν έχει απολύτως καμία αποδεδειγμένη επίδραση. Σε κάθε περίπτωση, η επιδερμίδα είναι ένα όργανο και, ακριβώς όπως και κάθε άλλο όργανο, αποτελείται από κύτταρα. Και τα κύτταρα από νερό. Έτσι είναι λογικό ότι, χωρίς νερό, τα κύτταρα δεν θα λειτουργήσουν στο καλύτερό τους – και το δέρμα σας δε θα φανεί στα καλύτερά του. Όταν είναι αφυδατωμένο, το δέρμα σας μπορεί να γίνει ξηρό, σφιχτό, με όψη φύλλου και ερεθισμένο. Το ξηρό δέρμα έχει λιγότερη αντοχή, μικρότερη αντοχή στην ακτινοβολία, και είναι πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Η σωστή ενυδάτωση, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσει τη βέλτιστη υγρασία και να μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρά μας. Αναπληρώνει τον ιστό του δέρματος και αυξάνει την ελαστικότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Και το πόσιμο νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των διαταραχών όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, και τις ρυτίδες.

Και σχετικά με το πλύσιμο του προσώπου με νερό;

Είναι κάτι που κάνουμε χωρίς πραγματικά να το σκεφτόμαστε, ένα τυπικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μας. Τα καλλυντικά σήμερα έχουν σχεδιαστεί με εκπληκτική δύναμη παραμονής – συχνά το νερό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να καθαρίσει το δέρμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε υπερβολική απολέπιση ή υπερβολικό πλύσιμο. Αν το δέρμα σου δε δείχνει στα καλύτερά του, είναι φυσιολογικό να θέλεις να του απλώσεις περισσότερα προϊόντα, όμωας απλά θα δημιουργήσεις πρόβλημα. Περισσότερη ξηρότητα, ερεθισμό και φλεγμονή. Ό,τι και αν κάνεις, να μην τρίβεις δυνατά με την πετσέτα, η εφαρμογή της κρέμας σου και το πλύσιμο να γίνεται με απαλές, κικλικές κινήσεις.