Ο πιο απρόσμενος τρόπος να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Άφησε το παγωτό και τις ρομαντικές ταινίες. Νέα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν ένα καλύτερο τρόπο να ξεπεράσεις ένα χωρισμό: να κολλήσεις σε αυτόν.

Το ξέρουμε, η λαϊκή σοφία λέει πως θα ήταν καλύτερο να καταστρέψεις τα φυσικά αποδεικτικά του χαμένου έρωτα και να σφραγίσεις τις αναμνήσεις σε ένα μεταλλικό θησαυροφυλάκιο με την ετικέτα «Μην ανοίγετε, Επικίνδυνα απόβλητα!». Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science συστήνει πως το να σκεφτείς τη σχέση και τον χωρισμό σου, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 210 άνθρωποι που είχαν βιώσει χωρισμό μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες και μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με διάφορες δραστηριότητες που κατέγραφαν με ακρίβεια τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, ανάμεσά τους συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και ασκήσεις ασυναίσθητης ομιλίας (στη διάρκεια της οποίας καταγράφονταν οι καρδιακοί τους παλμοί) καθώς και αρχικές και τελικές αξιολογήσεις. Στη δεύτερη ομάδα έγινε μόνο η αρχική και τελική αξιολόγηση.

Μετά από εννέα εβδομάδες, εκείνοι που είχαν εμπλακεί περισσότερο συναισθηματικά στις διαδικασίες (οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας) είχαν προσαρμοστεί καλύτερα στον χωρισμό τους, αναφέροντας λιγότερη μοναξιά και συναισθηματική αναταραχή από εκείνους που είχαν ασχοληθεί λιγότερο με το γεγονός του χωρισμού.

Χρησιμοποιούσαν επίσης «λιγότερες λέξεις σε α’ πληθυντικό πρόσωπο» στη διάρκεια των συνεντεύξεων, σχετικά με το χωρισμό τους,– υποδεικνύοντας πως είχαν αποδεσμεύσει με μεγαλύτερη επιτυχία την ταυτότητά τους από εκείνη του/της πρώην συντρόφου τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν κάνει μόνο τις δύο αξιολογήσεις.

Η ανάκτηση μιας σαφούς, ανεξάρτητης αίσθησης του εαυτού τους «φαίνεται πως είναι μια ισχυρή δύναμη που οδηγεί στα θετικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης», δήλωσε η συν-συγγραφέας της Grace Larson από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. «Έτσι, θα ενθάρρυνα κάποιον που έχει πρόσφατα βιώσει έναν χωρισμό να σκεφτεί ποιος ή ποια είναι, πέρα από τη σχέση».

Το συμπέρασμα: Το να σκεφτείς το χωρισμό σου μπορεί να είναι υγιές, εφόσον μπορείς να δεις πέρα από το τέλος της σχέσης και να αξιολογήσεις το ποιος άνθρωπος είσαι χωρίς τον/την σύντροφό σου. Αν υποφέρεις και δεν είναι εύκολο να μιλήσεις με κάποιον ειδικό, μπορείς να καταγράφεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο ή σε ένα κασετόφωνο. Αυτή η ανασκόπηση θα μπορούσε να είναι το μυστικό για να προχωρήσεις μπροστά. Άλλωστε, αυτό δεν θέλεις περισσότερο από όλα;

SHAPE.GR