Ποιες παθήσεις συνδέονται άμεσα με την ισχιαλγία

Πόνος στην μέση - Ισχυαλγία

Η ισχιαλγία είναι κοινώς ο πόνος στο πόδι, που αναφέρεται στον πόνο του κάτω άκρου. Οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό νευρικής ρίζας, με αποτέλεσμα ο πόνος να ακτινοβολεί ως το πόδι και να επεκτείνεται από τον γοφό ως τα δάχτυλα του ποδιού. Ο ασθενής, λοιπόν, πρέπει να περάσει από ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για να καταλήξει στην πιθανή πάθηση που συνδέεται με το πρόβλημα της ισχιαλγίας., καθώς υπάρχουν κάποιες παθήσεις που συνδέονται άμεσα με τον πόνο στο ισχιακό νεύρο και άλλες που απλά μοιάζουν να είναι ισχιαλγία.

Παθήσεις που είναι αλληλένδετες 

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: O πόνος του ισχιακού νεύρου εξαιτίας της δισκοκήλης που το πιέζει είναι συχνός και μάλιστα στους νέους ασθενείς. Σε έναν μεγάλο βαθμό δεν προκαλείται ιδιαίτερη ανησυχία και τα συμπτώματα υποχωρούν.

Οσφυϊκή σπονδυλική στένωση: Εξαιτίας της στένωσης των συνδέσμων, υπάρχει περιορισμός της διόδου απ’ όπου διέρχονται τα νεύρα με αποτέλεσμα να συμπιέζονται και να προκαλείται πόνος.

Σπονδυλολίσθηση: Οι σπόνδυλοι στην σπονδυλολίσθηση δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι, με αποτέλεσμα να εκφυλίζεται ο δίσκος και να μπλοκάρεται το ισχιακό νεύρο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και από ένα ανεπιτυχές χειρουργείο στην σπονδυλική στήλη. 

Τραυματισμός: Η πτώση από σκάλα, οι αθλητικοί τραυματισμοί, τα τρακαρίσματα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του ισχιακού νεύρου.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω παθήσεις, ανάλογα με την έκταση των συμπτωμάτων και την σοβαρότητα της κατάστασης, δεν αποκλείεται να κριθεί απαραίτητο το χειρουργείο.

Παθήσεις που μιμούνται την ισχιαλγία αλλά έχουν άλλη αιτία

Οι πιο συχνές από αυτές τις παθήσεις έχουν να κάνουν με τα αγγεία και τα νεύρα του ποδιού. Η στένωση των αιμοφόρων αγγείων που εμποδίζει την σωστή αιμάτωση για παράδειγμα προκαλεί πόνο που μοιάζει με ισχιαλγία.

Οι περιφερικές νευροπάθειες επίσης μπορεί να φτάσουν ως τα νεύρα αυτά και να προκαλέσουν συμπτωματολογία που μοιάζει, όπως μούδιασμα. Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει σε αυτές τις παθήσεις.

Για να αναγνωρίσετε την ισχιαλγία και να πληροφορηθείτε για την αιτία του πόνου, απευθυνθείτε στον χειρουργό σπονδυλικής στήλης Κωνσταντίνο Σταραντζή. Ο κ. Σταραντζής είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, τμήμα Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης,  του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Μαρούσι). Είναι επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής της Osteon Orthopedic Clinic.