Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες.

Περίπου το 50% των γυναικών, λίγες ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της περιόδου, αισθάνονται πόνους χαμηλά στην κοιλιά, οι οποίοι οφείλονται στις συσπάσεις της μήτρας στην προσπάθειά της να αποβάλλει το αίμα, τις εκκρίσεις και τον κατεστραμμένο βλεννογόνο που βρίσκεται στο εσωτερικό της.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η αυξημένη παραγωγή προσταγλαδινών από τον τράχηλο της μήτρας, μία κατάσταση που μετά τον πρώτο τοκετό, σχεδόν εξαφανίζεται.

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στους πόνους της περιόδου από μήνα σε μήνα, ενδέχεται να αποτελούν σημάδι για κάποιο πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό μην το αμελήσετε.

Έντονος πόνος και μεγάλη ροή αίματος

Θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα ύπαρξης ινομυωμάτων, δηλαδή σχηματισμών από μυϊκές ίνες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα της μήτρας. Προσβάλλουν μία στις τέσσερις γυναίκες, ενώ ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την υγεία εξαρτάται από το μέγεθος και την ακριβή τους θέση. Στο 50% των περιπτώσεων δεν προκαλούν προβλήματα, τα υπόλοιπα όμως ινομυώματα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μηνορραγία (πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρήση), αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, έντονο πόνο στη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή, ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα (λόγω της πίεσης που ασκούν στα γειτονικά όργανα). Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι την υπογονιμότητα και την αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Ήπιος αλλά συνεχής πόνος

Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου (PID), μιας λοίμωξης των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας και κυρίως των ευσταχιανών σαλπίγγων (το όργανο που μεταφέρει το ωάριο από την ωοθήκη στη μήτρα). Πρόκειται για μια συχνή και σοβαρή επιπλοκή ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η ΦΝΠ μπορεί να προξενήσει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή της κατώτερης κοιλίας (πύελος), συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ευσταχιανών σαλπίγγων και των ιστών που βρίσκονται στην περιοχή της μήτρας και των ωοθηκών. Αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως στειρότητα, έκτοπη κύηση, δημιουργία αποστήματος και χρόνιο πυελικό άλγος.

Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

Οξύς πόνος στην μία πλευρά

Μπορεί να δείχνει συστροφή ωοθήκης, δηλαδή περιστροφή της ωοθήκης γύρω από τον άξονά της με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται τα αγγεία που την τροφοδοτούν με αίμα. Η συστροφή της ωοθήκης προκαλεί πολύ έντονο πόνο δεξιά ή αριστερά χαμηλά στην κοιλιά και γι’ αυτό χρειάζεται υπερηχογραφικός έλεγχος. Μπορεί να συμβεί αυτόματα χωρίς καμία αιτία, όμως το πιο συχνό είναι να υπάρχουν μεγάλες κύστες που αυξάνουν τον όγκο της ωοθήκης. Η αντιμετώπιση γίνεται με λαπαροσκόπιση, αρκεί να γίνει γρήγορα ώστε να μην νεκρωθεί η ωοθήκη. Εάν νεκρωθεί η ωοθήκη γίνεται αφαίρεσή της.

Επώδυνες κράμπες που δεν υποχωρούν με φάρμακα

Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος της ενδομητρίωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά βρίσκεται μόνο μέσα στη μήτρα -το λεγόμενο και ενδομήτριο- μπορεί να αναπτυχθεί για άγνωστους λόγους σε διαφορετικά μέρη του σώματος της γυναίκας, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες στο περιτόναιο και αλλού. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος. Συχνά αυτός ο πόνος είναι γύρω από την περίοδο της γυναίκας, όμως μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου της. Η ερωτική επαφή είναι επίπονη ειδικά σε συγκεκριμένες εστίες ή σε συγκεκριμένες στάσεις. Σε περίπτωση που η ενδομητρίωση είναι σε άλλο όργανο, όπως στην κύστη ή στο έντερο, τότε παρουσιάζονται συμπτώματα στη συγκεκριμένη περιοχή και ενοχλήσεις από το ουρογεννητικό σύστημα της γυναίκας. Πολλές γυναίκες, σε ποσοστό πάνω από 40%, δεν έχουν κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα.

 

Πηγή: onmed