Σπουδαία πράγματα που πρέπει να μάθει το παιδί πριν τα 10 του

Το να είσαι γονιός είναι μια μεγάλη ευθύνη μιας και δεν υπάρχουν διαλείμματα και αναβολές όσον αφορά το μέλλον του παιδιού σου. Δεν υπάρχει γονέας που να μην θέλει το παιδί του να μεγαλώσει με τις κατάλληλες αρχές όπως να είναι ευγενικό, ειλικρινές και να νοιάζεται για τους άλλους. Είναι από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθεις στο παιδί σου μέχρι τα 10 του.

Είναι τα πιο εύπλαστα χρόνια όπου το παιδί θα μπορέσει να κατανοήσει και να ενστερνιστεί αυτές τις αρχές. Παρακάτω θα βρεις ποια είναι τα πρώτα και πιο βασικά μαθήματα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού σου. Πιστεύω θα βοηθήσει και την αυτοπεποίθηση σου σαν γονέα- γιατί σίγουρα θα βρεις πράγματα που ήδη κάνεις- αλλά και θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο που μπορείς να κατευθύνεις το παιδί σου, χωρίς να το “χειραγωγείς”.

Πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει το παιδί σου πριν γίνει 10 χρονών

Θα πρέπει να σέβεσαι και τα αγόρια. Όχι μόνο τα κορίτσια

 

 

Έχουμε μεγαλώσει με την μαμά μας και τον μπαμπά μας να μας λένε ότι τα κορίτσια πρέπει να τα σεβόμαστε και να μην τα κοροϊδεύουμε. Το οποίο ναι μεν είναι σωστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φερόμαστε γαϊδουρινά στα αγόρια. Φρόντισε να το περάσεις αυτό στο παιδί σου. Η ευγένεια είναι μια συμπεριφορά που θα ήταν καλό να έχει απέναντι σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα το φύλο.

Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη

 

 

Δείξε στο παιδί σου ότι είναι ΟΚ να κάνει λάθη. Εξήγησε του ότι όλοι κάνουμε λάθη και ότι στόχος είναι να προσπαθείς πάντα να διορθώσεις το λάθος που έκανες. Μην το αποπαίρνεις γιατί έκανε κάποιο λάθος. Βοήθησε το να το διορθώσει, εξηγώντας του τι ακριβώς δεν ήταν σωστό και θέλει κάποια αλλαγή.

Σημασία έχει η γνώση και όχι οι βαθμοί

 

 

Πόσες και πόσες φορές δεν μας έχει μαλώσει η μαμά μας γιατί δεν πήραμε καλούς βαθμούς. Είναι μια λάθος συμπεριφορά μιας και το παιδί εκείνη τη στιγμή εκλαμβάνει την απογοήτευση του γονιού τελείως διαφορετικά. Μπορεί να ξεκινήσει να πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνο και ότι ποτέ δε θα τα καταφέρει σε τίποτα. Δείξε του ότι οι βαθμοί είναι το τελευταίο πράγμα που μετράει. Είναι πιο σημαντικό να έχει καταλάβει αυτό που έμαθε και να επικεντρωθείτε σε ότι δεν έχει καταλάβει για να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά.

Μπορείς να μου μιλήσεις για ό,τι χρειάζεσαι

 

 

Πρέπει να επιτέλους να πάψει να υφίσταται η λογική του γονιού “μπαμπούλα”. Ναι, είναι καλό να υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τον ρόλο του καθενός στην οικογένεια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σου θα πρέπει να φοβάται να σου μιλήσει. Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να είσαι γονέας- φίλος ως ένα σημείο. Ενθάρρυνε το παιδί σου να σου μιλάει για ό,τι χρειάζεται και για οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα χτίσει την σχέση σας καλύτερα.

Να υποστηρίζεις τον εαυτό σου όταν χρειάζεται

 

 

Μερικοί γονείς δείχνουν περισσότερο σεβασμό στον δάσκαλο από ότι στο ίδιο τους το παιδί. Βιάζονται να πάρουν το μέρος του δασκάλου, χωρίς να εξετάζουν τα γεγονότα. Μάθε στο παιδί σου ότι θα πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και την θέση του όταν έχει δίκιο. Σαφέστατα, εξήγησε του ότι στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ήταν λανθασμένη η θέση του, θα πρέπει ευγενικά να παραδεχθεί το λάθος του.

Ποτέ μην κάνεις κάτι που δε θέλεις για να είσαι κοινωνικά αποδεκτός-η

 

 

Πολύ βασικό είναι το παιδί σου να έχει τις σωστές παρέες όπως λέμε. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό μιας και όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει ατυχείς επιλογές. Για αυτό, μάθε στο παιδί σου ότι δεν χρειάζεται να κάνει πράγματα μόνο και μόνο για να γίνει αποδεκτό σε κάποιον κοινωνικό κύκλο. Αν ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του δεν αρέσει από τους άλλους, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που μπορεί να ταιριάξει και να κάνει παρέα.

Μη φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις, όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι

 

 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις ερωτήσεις όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι. Δείξε το αυτό στο παιδί σου και πες του ότι δε θα πρέπει να φοβάται μήπως το θεωρήσουν χαζό επειδή δεν έχει καταλάβει κάτι. Ίσα ίσα που θα το βοηθήσει στο να κατανοήσει το μάθημα ακόμα καλύτερα.

Όταν δεν αισθάνεσαι καλά, ενημέρωσε το δάσκαλο σου

 

 

Η υγεία είναι άκρως σημαντική! Μάθε του να μην ντρέπεται να πει όταν δεν αισθάνεται καλά, μόνο και μόνο για να μην φανεί πιο αδύναμο από τα άλλα παιδιά. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι η υγεία είναι πάνω από οποιοδήποτε παιδί που θα κοροϊδέψει και οποιοδήποτε καθηγητή που θα στραβώσει. Όταν δεν αισθάνεται καλά θα πρέπει να το πει και να φροντίσει για την υγεία του.

Σεβάσου το περιβάλλον

 

 

Το περιβάλλον αξίζει τον σεβασμό που δείχνεις και στους ανθρώπους. Εξήγησε στο παιδί σου πως όπως δε θα ήθελε να του κάνουν κάποιο κακό ή να του γκρεμίσουν το σπίτι το οποίο μένει, το ίδιο ισχύει και για τη φύση. Ο σεβασμός ξεκινάει από τα μικρά πράγματα και ένα από αυτά είναι ο σεβασμός προς τη φύση- μικρό μεν, φοβερά ευεργετικό δε!

Μάθε να λες “όχι”

 

 

Μάθε του να λέει “όχι”! Επειδή οι φίλοι του είπαν να κάνουν κάτι ανόητο ή κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ή δε θέλει, δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνει με το ζόρι. Πρέπει να μάθει να θέτει τα όρια του και να λέει όχι όποτε θέλει να πει όχι. Αυτό θα βοηθήσει και μετέπειτα στην εφηβική και ενήλικη ζωή του!