Στοπ στα κόμπλεξ – Αγάπησε αυτό που είσαι επιτέλους

Εδώ και περίπου 3 μήνες έχεις διαβάσει κάθε άρθρο που στον τίτλο του αναφέρονται οι λέξεις «δίαιτα», «κυτταρίτιδα», «μπικίνι», «χαλάρωση» κτλ.

Το περίεργο στην ιστορία είναι πως αυτά τα άρθρα έχουν διαβάσει γυναίκες σε όλα τα μεγέθη, με ή χωρίς κυτταρίτιδα, όσες γυμνάζονται τακτικά και όσες έχουν να σηκωθούν μήνες από τον καναπέ τους. Η αιτία είναι μία: Η εμφάνιση στην παραλία πάντα μας πιάνει απροετοίμαστες. Πάντα νιώθουμε πως το σώμα μας δεν είναι έτοιμο να φορέσει μικροσκοπικό μπικίνι, να το δει ο ήλιο και να το παρατηρήσουν δεκάδες βλέμματα.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι η ζυγαριά ή η μεζούρα αλλά το μυαλό μας. Πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μυαλό να αισθανόμαστε καλά με το σώμα μας και να απολαύσουμε τις στιγμές στην παραλία για τις οποίες κάνουμε υπομονή όλο το χρόνο;

1. Να παρατηρούμε το σώμα μας στον καθρέφτη καθημερινά

Οι περισσότερες γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με το σώμα τους αποφεύγουν να κοιτάζονται στον καθρέφτη. Η τακτική αυτή εντείνει την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο: Κάθε πρωί να παρατηρούμε – και όταν λέμε «παρατηρούμε» δεν εννοούν μια φευγαλέα ματιά – το σώμα μας στον καθρέφτη και να εστιάζουμε στα σημεία που θεωρούμε ωραιότερα (όλες έχουμε). Παράλληλα έχει σημασία να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως το σώμα είναι το σκεύος που κουβαλά την ψυχή μας και επομένως αξίζει την αγάπη και το σεβασμό μας.

2. Να αισθανόμαστε μοναδικές γιατί είμαστε!

Κάποτε είχα πάρει μαθήματα πατρόν-ραπτικής. Παρόλο που ήμουν ανεπίδεκτη μαθήσεως αποκόμισα κάτι πολύ σημαντικό από αυτά τα μαθήματα: Κάθε σώμα είναι μοναδικό! Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε επειδή η βιομηχανία της μόδας μας κατατάσσει σε μεγέθη και αγνοεί τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε σώμα (κάτι που δεν θα συνέβαινε αν εξακολουθούσαμε να ράβουμε τα ρούχα που φοράμε πάνω μας), η πραγματικότητα όμως είναι πως μπορείτε να γυρίσετε όλο τον κόσμο και πάλι δεν θα βρείτε γυναίκα που να έχει ολόιδιο σώμα με εσάς. Αν κατανοήσουμε τη μοναδικότητα μας θα βρούμε και την περηφάνια μας.

3. Να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες γυναίκες

Σε σύνδεση με την προηγούμενη δήλωση δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με το μοντέλο ή την ηθοποιό που θαυμάζουμε στη σελίδες των περιοδικών. Σίγουρα ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και γυμνάζεται αλλά έχει σύμμαχο και το Photoshop! Το μόνο άτομο με το οποίο οφείλετε να συγκρίνεστε είναι ο καλύτερος εαυτός σας, οπότε αφιερώσουμε την προπόνηση και την υγιεινή διατροφή μας σε αυτό το ιδανικό.

4. Να μη σταματάμε να κινούμαστε

Όταν γυμναζόμαστε δεν βελτιώνεται μόνο η σωματική μας κατάσταση αλλά και η ψυχολογία μας και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο!

5. Να τρεφόμαστε με ό,τι μας αξίζει

Όταν τρεφόμαστε υγιεινά ο οργανισμός μας συνηθίζει σε μια καλή ποιότητα τροφών με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να χωνέψει τα βαριά και λιπαρά φαγητά και σταδιακά να απωθεί το junk food. Το «βρώμικο» παραμένει μια αγαπημένη «αμαρτία» αλλά δεν χρειάζεται να αποτελεί συνήθεια. Όταν τρεφόμαστε σε μόνιμη βάση με junk food αντί για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες, ψάρια κι άλλες τροφές της μεσογειακής διατροφής, είναι σαν να λέμε στον οργανισμό μας πως αυτό του αξίζει!

6. Να φοράμε ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφες

Όταν φοράμε πολύ ριχτά ρούχα, δίχως σχήμα και γραμμή, περνάμε το μήνυμα πως το σώμα μας πρέπει να κρύβεται. Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως ακόμα και όταν ζύγιζα 15 κιλά παραπάνω υπήρχαν φορές που οι φίλες μου έκαναν κολακευτικά σχόλια για την εμφάνιση μου και με ρωτούσαν από που είχα ψωνίσει ένα ρούχο παρόλο που ήταν 3 νούμερα μεγαλύτερο από το δικό τους. Παράλληλα, το να φοράμε τα ρούχα των ονείρων μας αποτελεί πάντα ένα δυνατό κίνητρο για να βελτιώσουμε το σώμα μας.

Η αλήθεια είναι πως το κολάν ή η φόρμα είναι η «ελαστική» ασφάλεια μας αλλά το τζιν μας είναι εκείνο που λέει την αλήθεια για το σώμα μας και η αλήθεια είναι πάντα προτιμότερη από ένα «καμουφλαρισμένο» ψέμα!